"Ett avskräckande exempel"
Nu framträder också ett perfekt avskräckande exempel, ishockeyklubben Malmö Redhawks, som borde vara det idealiska pilotprojektet för dem som närmare vill studera och komma med förslag på hur dagens idrottsklubbar (inte) skall konstrueras när de gamla folkrörelseidéerna skall kombineras med kompetenser som krävs för att leda ett företag i underhållningsbranschen.
Han skjuter lakejen, igen
Malmöklubbens sportchef Stefan Nyman sparkade för andra gången (han gjorde likadant i Södertälje) sin tränare Leif Strömberg trots att de skrala resultaten alldeles tydligt är en följd av hans egna tillkortakommanden.
Han fick närmast gränslösa resurser av den nye mecenaten Hugo Stenbäck, han förnyade med sexton spelare, vissa med orimliga förmåner, men resultatet har blivit ett håglöst lag, eller snarare en massa främlingslegionärer som spelar av sina kontrakt i väntan på att få fly någon annanstans.
Han ställde sig till och med i båset. Han styrde där också, på ett område som han borde överlåtit till sin tränare, så det är alldeles uppenbart att Stefan Nyman är den skyldige till fiaskot. Och så skjuter han lakejen Strömberg i båda benen.
Speciellt ishockeyn drabbas
Det tycks som att speciellt ishockeyn vimlar av okvalificerade tjänstemän som fått befogenheter långt över sin kompetens och begåvning.
Det är i och för sig ingenting nytt i just Malmö Redhawks. Tretton coacher på tio år. 104 spelare på fem år. Sportchefer och klubbdirektörer som åkt ut och in.
I grunden ligger naturligtvis felet högre upp. Det var inte bra de sista tio åren av Percy Nilssons ledartid heller. Men han var närvarande, engagerad, han kunde om inte annat skrämma fram lite jävlaranamma när energin tröt och likgiltigheten spred sig.
I ambitionernas blåögdhet
Lycksökare och maktpersoner tyr sig till dynamiska idrottsföretag där ambitionernas blåögdhet tycks utgöra den tilldragande magneten.
Klubbledningarna har inte insett att det är ett enormt kvalificerat arbete att sköta rekrytering, göra kravspecifikationer, fungera som personalchef, backa upp sina tränare, bygga för framtiden, avläsa marknaden.
Stora, viktiga jobb, svåra i vilket företag som helst, alldeles särskilt krävande i en konkurrensutsatt bransch; arenaidrotten som gått från föreningsanda till företagsstruktur.
Ett uselt ledarskap
Teatern har haft (har) likartade problem. Brinnande konstnärssjälar som också fått uppdraget att ansvara för administration och ekonomi. Det har ofta gått riktigt illa. Där kan man se ett dubbelt ledarskap växa fram med åtskilda ansvarsområden och kompletterande kompetenser.
Teaterchefen kan inte stå på scenen och tillrättavisa regissören.
Man måste ge förtroenden. Stefan Nyman ställde sig i båset som en överrock åt Leif Strömberg. Det kan se ut som en omtänksamt värmande ekipering ute i kylan, men det var raka motsatsen; ett utslag av riktigt uselt ledarskap.
Den som har tillgång till närmast obegränsade resurser, får möjlighet att köpa ihop ett lag för snabb återkomst till ishockeyns elitserie och misslyckas så totalt som Nyman har gjort, kan endast verka i en förening som har tappat kompassen. Han är tillsatt av en inkompetent styrelse.
Eller, i värsta fall, av den som bestämt sig för att pumpa in pengar.
Malmös ishockey är van vid att den som betalar också bestämmer. I så motto har klubben länge varit odemokratisk.
Alltid med köpt makt
Redhawks har drivits med köpt makt. Gör så fortfarande.
Det kommer inte att hålla. Här behövs en revolu…form. Endast det idrottsföretag, på en liten marknad som den svenska, som förstår att kombinera idrottskunskap, gediget, långsiktigt arbete med kapitalets möjligheter, kommer att överleva.
Alltför mycket har genom åren koncentrerats på spelare och ledare. Deras utbildning och cv. Det skulle behövas grundkurser, gröna kort och kompetenslicenser också för sportchefer och klubbdirektörer. För att inte tala om styrelsefolket.
Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Vågar jag? (inte verifierad)
ons, 2012-02-08 14:35
1. Hocekykatastrof
Jag skulle inte kunna sätta pricken över i:et mer perfekt än vad Stolt gör. Låt kunnigt folk sitta i styrelsen och sköta ekonomi och övrig administration. Tillsätt sedan en sportkommite bestående av tränare, scoutansvarig och ett par gamla spelare typ Näslund, Lust, Sandström, Svensson etc. Deras uppdrag var att sköta det sportsliga. Därtill ska välscoutade spelare införskaffas som har sitt bästa cv framför sig och inte bakom sig. Med de ekonomiska resurser som MR har ska inget annat än direkt upp i ES gälla om man hade förvaltat pundet riktigt.