"En debatt på bristfällig fakta"
En bandyhall behöver INTE kosta för mycket för Stockholms kommun. En hall skulle nämligen ersätta en av de tre befintliga bandyplaner.
En bandyhall används desto mera
Dessutom har samtliga bandyhallar i Sverige en nyttjandegrad på närmare 100 procent, för de är (till skillnad mot de fotbollsarenor som Dan Persson tänker på) inte bara avsedda för matcher i högsta divisionen.
I Stockholm skulle en bandyhall fyllas med ungdomslag, som blivit fler de senaste fem åren.
Orsaken till att alltfler ungdomar väljer bandyn är att bl a ishockey är en mycket dyrare sport och utslagningen i ungdomshockeyn är större. Föräldrar med mindre plånböcker söker sig nu till bandysporten för att deras barn ska få en kul fritidssysselsättning under vintern.
Kan spara skattepengar
Visst, stans representant i elitserien (Hammarby) skulle få träningstider i en ny hall och därmed konkurrera på samma villkor som övriga klubbar i Sverige. Men i en kommunägd hall skulle Bajens A-trupp inte prioriteras före ungdomar.
Driftskostnaden för en hall är lika eller t o m lägre än för en konstfryst utebana. Det innebär att kommunen kan spara skattepengar på driften. Dessutom ökar intäkterna för kommunen genom t ex längre säsong, mer uthyrning av istid till klubbar från andra kommuner, sommarbandyskolor m m.
Priset för att bygga en bandyhall? Ja, här finns både budget- och lyxvarianter. Bandyförbundet har varit tydliga med att varje kommun/ klubb bör skaffa en hall som plånboken klarar.
Och hockeyn då?
Förebilder finns runtom i Sverige för alla smaker. Från 30 miljoner kr: som Relita-hallen i Uppsala och Dina arena i Edsbyn. Eller 250 miljoner: Göranssons arena i Sandviken och arenan i Vänersborg.
Redan på 60-talet tog bandyförbundet ett beslut om att alla klubbar i högsta divisionen skulle spela på konstfryst is.
Nu har förbundet sagt att alla elitserieklubbar bör ha hallar eftersom vintrarna blivit betydligt lynnigare.
Trots allt - vad hade ishockeyn varit idag utan sina hallar?
Och vad skedde med Expressen...
Till sist:
Redan på slutet av 80-talet siade tidningen Expressen om att bandyn inte skulle överleva. Under rubriken "Den döende bandyn" skrev dåvarande krönikören Thomas Malmqvist att bandy är en kultursport för allt färre gubbar.
25 år senare kan vi konstatera två saker:
1. Expressens upplaga blev döende.
2. Bandyn har däremot mått allt bättre. Sedan Malmqvists krönika har sporten ökat sitt publiksnitt med 57 procent (från 991 åskådare 1985 till 1553 åskådare i fjol). Bakom bandyns starka utveckling står Stockholm. Staden utan bandyhall.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
2. Bandyhallar och driftskostnader
Att påstå att det skulle vara billigare att driva en hall än en utebana är inte sant. Enligt projekt Stoppsladds studie från säsongen 10/11 var den genomsnittliga energianvändningen i de då 9 bandyhallarna 2.4 miljoner kWh per år. En utebana använder någonstans mellan 0.5 och 1 miljon kWh beroende på väderlek. Jag har inget emot bandy men man ska vara ärlig med driftkostnaderna och inte stoppa huvet i sanden som bandyns företrädare gör.Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Faktanörd (inte verifierad)
tors, 2012-02-09 10:29
1. Bandyhallar
Lasse Östling är fruktansvärt dåligt påläst när det gäller fakta kring bandyhallar. Jag tycker Lasse Östlig ska läsa Maya Olssons (f.d. chef Göranssons) utvärdering av landets bandyhallar - det är en "skrämmande" läsning om dålig ekonomi. Att jämföra hockey och bandy är som att jämföra äpplen o päron. Elitishockeyn är självförsörjande (än så länge) medan bandyn lever på allmosor och med ett snitt på 1500 personer finansierar man inga hallar. I närmaste serien under (allsvenskan) hittar vi publiksiffror på 50-200 personer. Ishockeyn skulle vara i KK för länge sedan med liknande siffror. Beträffande antalet ungdomslag har det aldrig varit så få som nu i de flesta distrikten. Det är bara att titta i ungdomstabellerna så ser man den stora utslagningen av ungdomslag. Där hallarna finns kommer säkert bandyn öka (om än marginellt) men betänk att vi har ca 70 utomhusbanor som i nuvarande situation är satta på undantag. Det kostar idag ca 300.000/månad att hålla is i en hall och där marknadsmässig hyra ligger på 2.500-4.000:-/timma. Det finns inga ungdomslag som har råd att betala dessa pengar och när kommunerna snart drar åt livremmen för de flesta kommer idrotten snart att få bekänna färg. Se bara på Grekland och deras satsning på idrotten. För inte allt för många år sedan satsades miljardbelopp i samband med OS. Till OS i London är samma satsning 0 kronor. Vi lever i en verklighet som även idrotten måste ta till sig vare sig man vill eller inte.