"En debatt på bristfällig fakta"
En bandyhall behöver INTE kosta för mycket för Stockholms kommun. En hall skulle nämligen ersätta en av de tre befintliga bandyplaner.
En bandyhall används desto mera
Dessutom har samtliga bandyhallar i Sverige en nyttjandegrad på närmare 100 procent, för de är (till skillnad mot de fotbollsarenor som Dan Persson tänker på) inte bara avsedda för matcher i högsta divisionen.
I Stockholm skulle en bandyhall fyllas med ungdomslag, som blivit fler de senaste fem åren.
Orsaken till att alltfler ungdomar väljer bandyn är att bl a ishockey är en mycket dyrare sport och utslagningen i ungdomshockeyn är större. Föräldrar med mindre plånböcker söker sig nu till bandysporten för att deras barn ska få en kul fritidssysselsättning under vintern.
Kan spara skattepengar
Visst, stans representant i elitserien (Hammarby) skulle få träningstider i en ny hall och därmed konkurrera på samma villkor som övriga klubbar i Sverige. Men i en kommunägd hall skulle Bajens A-trupp inte prioriteras före ungdomar.
Driftskostnaden för en hall är lika eller t o m lägre än för en konstfryst utebana. Det innebär att kommunen kan spara skattepengar på driften. Dessutom ökar intäkterna för kommunen genom t ex längre säsong, mer uthyrning av istid till klubbar från andra kommuner, sommarbandyskolor m m.
Priset för att bygga en bandyhall? Ja, här finns både budget- och lyxvarianter. Bandyförbundet har varit tydliga med att varje kommun/ klubb bör skaffa en hall som plånboken klarar.
Och hockeyn då?
Förebilder finns runtom i Sverige för alla smaker. Från 30 miljoner kr: som Relita-hallen i Uppsala och Dina arena i Edsbyn. Eller 250 miljoner: Göranssons arena i Sandviken och arenan i Vänersborg.
Redan på 60-talet tog bandyförbundet ett beslut om att alla klubbar i högsta divisionen skulle spela på konstfryst is.
Nu har förbundet sagt att alla elitserieklubbar bör ha hallar eftersom vintrarna blivit betydligt lynnigare.
Trots allt - vad hade ishockeyn varit idag utan sina hallar?
Och vad skedde med Expressen...
Till sist:
Redan på slutet av 80-talet siade tidningen Expressen om att bandyn inte skulle överleva. Under rubriken "Den döende bandyn" skrev dåvarande krönikören Thomas Malmqvist att bandy är en kultursport för allt färre gubbar.
25 år senare kan vi konstatera två saker:
1. Expressens upplaga blev döende.
2. Bandyn har däremot mått allt bättre. Sedan Malmqvists krönika har sporten ökat sitt publiksnitt med 57 procent (från 991 åskådare 1985 till 1553 åskådare i fjol). Bakom bandyns starka utveckling står Stockholm. Staden utan bandyhall.
Mest lästa just nu
Ni känner till allt dribbel inom golfen. Nu ser det ut som att allt ordnar sig ändå. PGA touren, LIV touren och Europatouren ska samarbeta, hör och häpnas.
Efter alla hårdar ord mellan parterna är en lycklig försoning uppnådd.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Det är som ett dignande smörgåsbord. Och det finns många glupska betraktare. Malmö FF:s försök att etablera en ny internationell ungdomsturnering, Malmö Trophy, blev en succé. Ett flertal av Europas bästa lag i pojkar och flickor 15 år kom till Malmö, bl a klubbar som Paris Saint-Germain, SL Benfica, Sevilla FC och RB Leipzig.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Faktanörd (inte verifierad)
tors, 2012-02-09 10:29
1. Bandyhallar
Lasse Östling är fruktansvärt dåligt påläst när det gäller fakta kring bandyhallar. Jag tycker Lasse Östlig ska läsa Maya Olssons (f.d. chef Göranssons) utvärdering av landets bandyhallar - det är en "skrämmande" läsning om dålig ekonomi. Att jämföra hockey och bandy är som att jämföra äpplen o päron. Elitishockeyn är självförsörjande (än så länge) medan bandyn lever på allmosor och med ett snitt på 1500 personer finansierar man inga hallar. I närmaste serien under (allsvenskan) hittar vi publiksiffror på 50-200 personer. Ishockeyn skulle vara i KK för länge sedan med liknande siffror. Beträffande antalet ungdomslag har det aldrig varit så få som nu i de flesta distrikten. Det är bara att titta i ungdomstabellerna så ser man den stora utslagningen av ungdomslag. Där hallarna finns kommer säkert bandyn öka (om än marginellt) men betänk att vi har ca 70 utomhusbanor som i nuvarande situation är satta på undantag. Det kostar idag ca 300.000/månad att hålla is i en hall och där marknadsmässig hyra ligger på 2.500-4.000:-/timma. Det finns inga ungdomslag som har råd att betala dessa pengar och när kommunerna snart drar åt livremmen för de flesta kommer idrotten snart att få bekänna färg. Se bara på Grekland och deras satsning på idrotten. För inte allt för många år sedan satsades miljardbelopp i samband med OS. Till OS i London är samma satsning 0 kronor. Vi lever i en verklighet som även idrotten måste ta till sig vare sig man vill eller inte.Stoppsladd (inte verifierad)
ons, 2012-02-15 23:56
2. Bandyhallar och driftskostnader
Att påstå att det skulle vara billigare att driva en hall än en utebana är inte sant. Enligt projekt Stoppsladds studie från säsongen 10/11 var den genomsnittliga energianvändningen i de då 9 bandyhallarna 2.4 miljoner kWh per år. En utebana använder någonstans mellan 0.5 och 1 miljon kWh beroende på väderlek. Jag har inget emot bandy men man ska vara ärlig med driftkostnaderna och inte stoppa huvet i sanden som bandyns företrädare gör.