Bolagisering skapar nya krav

Det blir allt vanligare att idrottsföreningar bildar ett eller flera aktiebolag för att genom dessa bedriva delar av den verksamhet som tidigare sköttes av den ideella idrottsföreningen.
Fördelning av verksamhet
Den ideella föreningen tar ansvar för den idrottsliga verksamheten medan den kommersiella verksamheten som exempelvis reklam, souvenirförsäljning och kiosk- och restaurangverksamhet lagts över på ett aktiebolag som ägs av föreningen.
Genom omstrukturering och bolagisering av delar av den ideella föreningens verksamhet i ett eller flera aktiebolag bildas en koncern med den ideella föreningen som moderföretag.
I princip är alla inkomster i en ideell förening skattepliktiga i inkomstslaget näringsverksamhet men en allmännyttig ideell förening är under förutsättning att vissa angivna krav i 7 kap. 7 § inkomstskattelagen är uppfyllda undantagen från beskattning av kapitalinkomster och för inkomster från näringsverksamhet som föreningen helt eller delvis själv bedriver.
Koncernbidrag - med skattekonsekvenser
För inkomster i föreningens dotterbolag finns det inte några undantag utan bolagets inkomster beskattas enligt vanliga regler.
Eftersom det som regel är en allmännyttig ideell förening som är moderföretag finns det inte någon möjlighet, att utan skattekonsekvenser, lämna koncernbidrag mellan de olika företagen i idrottskoncernen.
Detta blir särskilt tydligt nu när det blivit allt vanligare att föreningarna genom sina dotterbolag köper eller bygger arenor för att bedriva sin idrottsliga verksamhet men också för att skapa nya inkomstkällor genom att hyra ut lokaler i arenorna till olika företag och ibland även till kommuner.
Marknadspris gäller alltid
Alla ekonomiska transaktioner som sker mellan företagen i en idrottskoncern (oäkta koncern) måste ske till marknadspris. Detta gäller även priset på den hyra för arenan som dotterbolaget tar ut av föreningen/moderföretaget.
Om hyran inte är marknadsmässig ska dotterbolaget uttagsbeskattas för mellanskillnaden mellan den hyra som tagits ut och den marknadsmässigt beräknade hyran.
Skatteverket har i samband med kontroller av idrottsföreningar uppmärksammat flera fall där föreningar betalat en förhållandevis låg hyra för att använda dotterbolagets arena. Skatteverket har i dessa fall fattat beslut om att uttagsbeskatta dotterbolagen för mellanskillnaden mellan den hyra som föreningen betalat och den marknadsmässiga hyran.
Saknas marknadsvärden
Vad som kan räknas som marknadsmässig hyra är uppe till diskussion i samtliga ärenden. Enligt skattelagstiftningen är marknadsvärdet det pris som föreningen skulle ha fått betala på orten om man själv skaffat sig motsvarande varor eller tjänster från någon annan.
När det gäller kostnad för att hyra en arena saknas det nästan alltid jämförbara marknadsvärden på orten för privatägda arenor och marknadsvärdet måste då räknas fram på annat sätt.
Eftersom affärshändelsen (uthyrning av arena) ska ske på marknadsmässiga grunder är det Skatteverkets uppfattning att hyran ska vara affärsmässigt beräknad dvs täcka dotterbolagets kostnader.
Värdering väcker diskussioner
Till den beräknade självkostnaden bör även, enligt Skatteverkets uppfattning, läggas ett vinstpålägg eftersom det i kravet på marknadsmässigt även får anses ligga en viss vinst.
Skatteverkets värderingsmodell har väckt diskussioner och Skatteverket och föreningarna har olika uppfattning om hur värderingen av hyrorna ska göras.
Hur hyreskostnaden för arenor ska beräknas är nu en fråga för domstolarna. Hittills har Skatteverket fått stöd för sitt beräkningssätt även om vinstpålägget i vissa fall har satts ner.
Ingen hyra till underpris
När ideella idrottsföreningar väljer att bolagisera delar av sin verksamhet skapas nya skatterättsliga frågor. I och med att föreningen väljer att bilda en idrottskoncern uppkommer en möjlighet att flytta pengar mellan skattefria och skattepliktiga zoner.
Att hyra en arena av sitt helägda dotterbolag är en affärstransaktion som ska ske på marknadsmässiga grunder.
Dotterbolaget har inte någon möjlighet att föra över pengar till den ideella föreningen genom att hyra ut arenan till underpris.
Bolagiseringen ställer höga krav på kunskap både vad gäller skatterättslig och civilrättsliga regler vilket diskussionerna om arenahyror tydligt visar.
Mest lästa just nu
Allsvensk premiärhelg – med tomma läktare och inga intäkter. Men klubbarna klarar sig rätt bra ändå.
Trots pandemi och utebliven publik visar EY:s årliga rapport, ”Hur mår svensk elitfotboll?”, att 2020 var ett uppsving ekonomiskt för de allsvenska klubbarna. Inte minst tack vare ett idogt arbete med att anpassa kostnaderna.
Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.
Smått fantastiska 3 000 personer har redan anmält sig. Trots att över fyra månader återstår till start. Men redan nu har Salming Idre Fjällmaraton nått deltagartaket
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Pahlén, en ledande tillverkare av pool-utrustning, och Svensk Simidrott tecknar ett rekordstort avtal. Pahlén blirny huvudsponsor till Svensk Simidrott och står för det mest omfattande partnerskapet någonsin.
För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder. Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.
Discovery värvar två före detta friidrottsstjärnor till rollerna som expertkommentatorer vid OS i Tokyo i sommar. Carolina Klüft och Michel Tornéus har skrivit på avtal och de ska jobba ihop med bl a programledaren Jonas Karlsson.
IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.
Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.