Inte bara idrottens ansvar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Buenos Aires 1978. Det var fotbolls-VM i landet (Argentina) mitt i den benhårda militärdiktatur som generalen Jorge Videla ledde. Jag och Kvällspostenjournalisten Rune Smith hade tackat ja till en inbjudan från den svenska kolonin i staden att fira midsommarafton med dem.

Det var väl god mat och fina viner antar jag, jag minns inte, minns bara att vi drog oss ur sällskapet långt före midnatt eftersom storsmockan hängde i luften. Lite vindränkta hade de svenska affärsmännen angripit svenska journalister för att kritisera den rådande regimen i Argentina.

En hätsk diskussion

Vi visste naturligtvis inte vad vi pratade om. Vi högg emot förstås, jag minns att jag vräkte ur mig, att för att kunna vara här och tjäna stora pengar måste ni naturligtvis stå på god fot med den regim som förföljer, anger, trakasserar, tillfångatar och mördar politiska aktivister i landet.  De som inte tolererade en mördande general som statschef.

Det blev till slut en meningslöst hätsk diskussion som vi drog oss ur.

Fotbolls-VM i Argentina hade dessförinnan, i många länder, inte minst Sverige, föregåtts av heta diskussioner om det lämpliga i att åka dit.

Vad menade han egentligen?

Fortfarande är det knappast någon som ifrågasätter företags flirt och samarbetsvilja med illasinnade diktaturer i vilka de gladeligen etablerar sig, protesterna och den moraliska indignationen tar plats på agendan först när det är dags för stora idrottsevenemang eller, som nu, Melodifestivalen i det svårstavade Azerbajdzjan.

Profiten först, moralen sedan. Det är så det fungerar.

När Sverige för några år sedan spelade vänskapsfotboll i Saudiarabien – man kan verkligen undra varför – hamnade fokus med rätta på det faktum att kvinnor varken får köra bil eller gå på fotboll i det landet. Den biträdande förbundskaptenen Roland Andersson, som tidigare verkat där, menade att Sverige hade mycket att lära av Saudi. Vad nu det skulle vara?

Bildt, högre finns väl inte?

Man kan undvika vänskapsspel i sådana länder, svårare att ta sig ur internationella mästerskap.

Nu har vi från högsta regeringsort – ja, Carl Bildt alltså, högre finns väl inte? – fått veta att Saudiarabien är att betrakta som ”ett familjeföretag” som det är helt okey att sälja vapen till. Skulle det då vara så farligt att spela fotboll där?

Formel 1 kördes nyligen i Bahrein trots protester från oppositionella som menar att deras kamp mot kungahuset ignorerades.

Allt flera reagerar och protesterar

Ett antal riksdagsmän har påpekat det olämpliga i att ishockey-VM tilldelats Vitryssland, där den ishockeyintresserade Alexander Lukasjenko styr med järnhand.

Olle Schmidt (fp), EU-parlamentariker och medlem av partiledningen, skrev i en debattartikel i Göteborgs-Posten, att han gillar ishockey, ”men inte till vilket pris som helst.” Han skriver att ”även Internationella Ishockeyförbundet måste sätta humanism och mänskliga rättigheter före idrottsfesten.”

Många politiker tycker som Schmidt. Till och med Lars Ohly som aldrig höjt rösten mot någon av de elaka kommunistdiktaturer han kramat genom åren. Länder som systematiskt förföljde, angav och straffade människor och dopade sina idrottare till att bli regimernas PR-armé.

Kräv det också av Ikea, H&M och flera!

Och den svenska regeringen behöver alltså inte sätta moralen och demokratin före betydande intäkter för försvarsindustrin?

Varför ställs inte regelbundet samma krav på IKEA, H&M och rader av andra svenska företag, som etablerar sig i tvivelaktiga regimer, att de också skall våga ställa krav och protestera mot behandlingen av befolkningen?

Jag tycker verkligen inte att idrottsrörelsen skall låtsas som om den inte var en del av den politiska vardagen. Att IOK inte ställde krav på t ex Kina, innan man tilldelade landet de olympiska spelen 2008, var lindrigt sagt fegt och tandlöst.

Politikerna ska visa vägen

Men jag förstår inte de plötsliga krav på moral och protester mot bristande demokrati, som alltid dyker upp i idrottssammanhang, när företag och regimer (som den svenska) kan göra affärer med diktaturerna, ständigt vara på plats utan agera och, som i Telias fall, till och med utrustar regimer med teknik med vilken de kan hålla sitt folk i schack.

De är politikerna som skall visa vägen i det internationella förhållningssättet.

Och det måste till modiga journalister som inte springer baklänges i rädsla för Bildt när han hånleende ignorera vad som faktiskt sker och kallar Saudiarabien ”ett familjeföretag.”

Militärdiktaturen föll till slut i Argentina. Och vi som var där, sammanträffade med oppositionella och till och med smugglade listor på försvunna ut ur landet för att sprida informationen, var nog betydligt gladare åt det än de affärsmän vi lämnade i vrede den där midsommarkvällen i Buenos Aires 1978.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Fakta

Krönikan publiceras också på www.skaneidrotten.se

Bo Hellgren (inte verifierad)

fre, 2012-04-27 21:12

1. DU-vapen - Svensk vapentillverkning och export ?

Tack för din artikel, den var välbehövlig i det rådande destruktiva samhällsklimatet. Men tyvärr är det ännu värre! DU-vapen - Svensk vapentillverkning och export ? DU-vapen är den radioaktiva krigföring i Irak och Afghanistan som förgiftat luft och vatten i dessa länder och därigenom skadat och dödat inte bara befolkningen i dessa länder utan också de soldater som använt dessa vapen. http://www.uraniumconference.org/ med uppropet Förbjud DU-vapen

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

TV4 ochSVT tar armkrok och gör gemensam sak. de köper rättigheterna till fyra OS med start vintern 2026 i Milano Cortina 2026 och  till och med Brisbane 2032

Det är en jätteaffär, men chferna såg väl TV-sändningarna från Paris och blev smittade av euforin och entusiasmen hos TV-personal, funktionärer och deltagare. Inte minst tittarnas förtjusning ochuppskattning sånär som ett antal kritiker 

För ungefär ett år sedan gjorde Malmö FF en kanonaffär. Hugo Larsson värvades av Eintracht Frankfurt och MFF fick in 100 miljoner kronor i övergångssumma. Det var inte bara ett historiskt högt belopp i MFF utan också rekord i Allsvenskan.