"Fotbollen och maktens fula tryne"

Skall vi sitta där lite skamsna över njutningen vi känner över Spaniens lekfullhet, tyskarnas offensiv eller den store Ibrahimovics glansnummer i dirigentrollen med kaptensbindel om armen, eller borde vi ta avstånd, uttrycka vår avsky, gå ut och demonstrera mot valet av stora mästerskap i länder med rasism, korruption, odemokratiskt ledarskap och fängslade oliktänkande?
Jag tänker då njuta. Utan ett uns av dåligt samvete. Och jag tänker inte känna mig aningslös och världsfrånvänd för det.
Vi kan ju inte sortera upp världen
Idrotten bör säga ifrån lika tydligt som alla andra. Men jag förstår inte alltid deras dubbla budskap. Det är viktigt att vara där och upprätthålla dialog – men, vi åker inte dit under EM. Är det bra eller dåligt att vara där?
Vi kan ju inte sortera upp världen i onda och goda efter eget gottfinnande för att därefter bestämma vilka länder vi skall resa till, vilka vi skall umgås med på en internationell arena där isolering aldrig varit bättre än insyn.
Vi kommer inte tycka bättre om Ukrainas styre för att de genomför ett fotbolls-EM som en odemokratisk regim och bottenrika oligarker sytt ihop.
Då var det minsann tyst
Okunniga debattörer tycks tro att de nyss upptäckt en världsbild som är ny. Det har ”alltid” sett ut så här.
Jag läste aldrig några protester från vare sig vänster eller höger när Sverige spelade EM-matcher i Bulgarien, Rumänien, Östtyskland och Sovjet, då när den kommunistiska diktaturen var som råast och djävligast, när människorna där förföljdes, fängslades, angavs och bevakades ända in i sina sovrum.
I länderna bakom järnridån fanns ofria folk som spärrades in bakom sina landsgränser förutsatt att de inte utvecklades till ledstjärnor inom sport och kultur och kunde göra riket tjänster som de grymma diktaturernas PR-lakejer. Då kom förmånerna.
Kräk till politiska ledare
Världen har alltid bestått av länder och regimer som begår grymma brott mot sitt eget folk. Men vi reste till Sofia, Bukarest, Moskva och Leipzig på den tiden. Och ingen gav spelarna uppdraget att stanna hemma, protestera, ingen tyckte att östblocket borde vara utestängt från de stora mästerskapen. Lars Ohly åkte gladeligen dit.
Så i konsekvensens namn kommer jag att njuta fotbollen nu som då men alltid tycka illa om de svaga, rädda kräk till politiska ledare som måste hota, kränka, plåga och straffa oliktänkande i sina egna länder.
De må befinna sig både till höger och vänster om det som kan anses acceptabelt.
Var har vi Erik Hamrén?
Grekland och Danmark har blivit Europamästare i fotboll. Det är just sådana ”mirakel” som håller svenska gulddrömmar vid liv.
Så Sverige kan vinna EM?
Nja, det tror jag ändå inte. Chansen var större i Portugal 2004, då så många var så bra samtidigt.
Jag är inte riktigt säker på var jag har Erik Hamrén.
Är väl ändå Zlatan som bestämmer
Jag tyckte han kom som den spänstige Solstickan-gossen på tändstickspaket, en kontrast till Lagerbäcks litye mörkare plån. Men där Lagerbäck kunde vara lite trist men konkret tycker jag Hamrén pratar i grötiga gåtor. Och ”det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta”, som min gamle svensklärare sa en gång.
Men det är väl ändå Zlatan som bestämmer, så det kanske spelar mindre roll.
Tyskland är min favorit. Tyskarna väljer ofta kortaste vägen till målet och springer mest för att komma dit.
Spanjorerna, de regerande mästarna, spelar vackrast, syr de tjusigaste mönstren men har ibland samma beslutsångest som konstnären som inte riktigt vet när han skall sätta det sista penseldraget.
Roy, en klok man
Holländarna var så satans elaka i den senaste VM-finalen, att jag inte unnar dem segern och England, som egentligen har en generation med kapacitet, känns ändå lika långt från guldet som Halmstad BK 1976 när Roy Hodgson kom dit och uträttade underverk med en ny metod för fotboll.
Hans fotboll är inte lika revolutionerande idag men Roy är en klok och fin man, en auktoritet med stor social kompetens och han är smart nog att ta det bästa ur varje enskild begåvning.
Italien, Zlatans Italien? Ja, kanske ändå. Italien är alltid bäst när skandalerna (läggmatcher? mutor?) trycker upp laget mot skranket för att få en förklaring.
Ett ruggigt psyktest
Inledningsmatchen mot hemmanationen Ukraina kommer att bli ett ruggigt psyktest för det svenska laget mot en publikstorm som kommer att kännas som en motvind på tjugo sekundmeter.
Frankrike med gamle guldbacken Laurent Blanc har ett fiasko från Sydafrika-VM att reparera och spelar de fotboll som fransmän kan, har inte Sverige en chans.
Och så England då. Som alltid varit större, bättre, starkare men nästan alltid får stryk av Sverige.
Det blir mycket försvarsspel. Och tyvärr är det inte det här svenska landslagets allra bästa gren.
Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess.
I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!
Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta
Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.