"Fotbollen och maktens fula tryne"

Skall vi sitta där lite skamsna över njutningen vi känner över Spaniens lekfullhet, tyskarnas offensiv eller den store Ibrahimovics glansnummer i dirigentrollen med kaptensbindel om armen, eller borde vi ta avstånd, uttrycka vår avsky, gå ut och demonstrera mot valet av stora mästerskap i länder med rasism, korruption, odemokratiskt ledarskap och fängslade oliktänkande?
Jag tänker då njuta. Utan ett uns av dåligt samvete. Och jag tänker inte känna mig aningslös och världsfrånvänd för det.
Vi kan ju inte sortera upp världen
Idrotten bör säga ifrån lika tydligt som alla andra. Men jag förstår inte alltid deras dubbla budskap. Det är viktigt att vara där och upprätthålla dialog – men, vi åker inte dit under EM. Är det bra eller dåligt att vara där?
Vi kan ju inte sortera upp världen i onda och goda efter eget gottfinnande för att därefter bestämma vilka länder vi skall resa till, vilka vi skall umgås med på en internationell arena där isolering aldrig varit bättre än insyn.
Vi kommer inte tycka bättre om Ukrainas styre för att de genomför ett fotbolls-EM som en odemokratisk regim och bottenrika oligarker sytt ihop.
Då var det minsann tyst
Okunniga debattörer tycks tro att de nyss upptäckt en världsbild som är ny. Det har ”alltid” sett ut så här.
Jag läste aldrig några protester från vare sig vänster eller höger när Sverige spelade EM-matcher i Bulgarien, Rumänien, Östtyskland och Sovjet, då när den kommunistiska diktaturen var som råast och djävligast, när människorna där förföljdes, fängslades, angavs och bevakades ända in i sina sovrum.
I länderna bakom järnridån fanns ofria folk som spärrades in bakom sina landsgränser förutsatt att de inte utvecklades till ledstjärnor inom sport och kultur och kunde göra riket tjänster som de grymma diktaturernas PR-lakejer. Då kom förmånerna.
Kräk till politiska ledare
Världen har alltid bestått av länder och regimer som begår grymma brott mot sitt eget folk. Men vi reste till Sofia, Bukarest, Moskva och Leipzig på den tiden. Och ingen gav spelarna uppdraget att stanna hemma, protestera, ingen tyckte att östblocket borde vara utestängt från de stora mästerskapen. Lars Ohly åkte gladeligen dit.
Så i konsekvensens namn kommer jag att njuta fotbollen nu som då men alltid tycka illa om de svaga, rädda kräk till politiska ledare som måste hota, kränka, plåga och straffa oliktänkande i sina egna länder.
De må befinna sig både till höger och vänster om det som kan anses acceptabelt.
Var har vi Erik Hamrén?
Grekland och Danmark har blivit Europamästare i fotboll. Det är just sådana ”mirakel” som håller svenska gulddrömmar vid liv.
Så Sverige kan vinna EM?
Nja, det tror jag ändå inte. Chansen var större i Portugal 2004, då så många var så bra samtidigt.
Jag är inte riktigt säker på var jag har Erik Hamrén.
Är väl ändå Zlatan som bestämmer
Jag tyckte han kom som den spänstige Solstickan-gossen på tändstickspaket, en kontrast till Lagerbäcks litye mörkare plån. Men där Lagerbäck kunde vara lite trist men konkret tycker jag Hamrén pratar i grötiga gåtor. Och ”det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta”, som min gamle svensklärare sa en gång.
Men det är väl ändå Zlatan som bestämmer, så det kanske spelar mindre roll.
Tyskland är min favorit. Tyskarna väljer ofta kortaste vägen till målet och springer mest för att komma dit.
Spanjorerna, de regerande mästarna, spelar vackrast, syr de tjusigaste mönstren men har ibland samma beslutsångest som konstnären som inte riktigt vet när han skall sätta det sista penseldraget.
Roy, en klok man
Holländarna var så satans elaka i den senaste VM-finalen, att jag inte unnar dem segern och England, som egentligen har en generation med kapacitet, känns ändå lika långt från guldet som Halmstad BK 1976 när Roy Hodgson kom dit och uträttade underverk med en ny metod för fotboll.
Hans fotboll är inte lika revolutionerande idag men Roy är en klok och fin man, en auktoritet med stor social kompetens och han är smart nog att ta det bästa ur varje enskild begåvning.
Italien, Zlatans Italien? Ja, kanske ändå. Italien är alltid bäst när skandalerna (läggmatcher? mutor?) trycker upp laget mot skranket för att få en förklaring.
Ett ruggigt psyktest
Inledningsmatchen mot hemmanationen Ukraina kommer att bli ett ruggigt psyktest för det svenska laget mot en publikstorm som kommer att kännas som en motvind på tjugo sekundmeter.
Frankrike med gamle guldbacken Laurent Blanc har ett fiasko från Sydafrika-VM att reparera och spelar de fotboll som fransmän kan, har inte Sverige en chans.
Och så England då. Som alltid varit större, bättre, starkare men nästan alltid får stryk av Sverige.
Det blir mycket försvarsspel. Och tyvärr är det inte det här svenska landslagets allra bästa gren.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås, och inte Uppsala, blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars ska dam-, herr- och ungdomsfinalerna avgöras i ABB Arena Syd som är Sveriges största inomhusarena för bandy.
I Uppsala har man svårt att svälja förtreten. Uppgifter gör gällande att kommunen och näringslivet förlorar 25 miljoner på det uteblivna arrangemanget. Ett faktum som smärtar ännu mer då kommunen investerade 5,1 miljoner i evenemanget i fjol.
Far och son Andersson, Dennis och Fredrik, har i dag all anledning att jubla. I beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen slås fast att ungdomsturneringar, typ Gothia Cup, fotboll och Partille Cup, handboll, inte ska erlägga resegarantiavgifter. Dennis och Fredrik kan jobba vidare som tidigare – precis som alla andra arrangörer av cuper och turneringar för idrottens unga.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med atatt kunna g åut med ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen