"Sanningen bakom kosmetikan"
LDB finns i Malmö och är inte vilken klubb som helst utan en utväxt ur det anrika Malmö FF, omsminkad med hjälp av en hudkräm till oigenkännlighet och i varje fall sett till det sportsliga en odiskutabel succé.
Räddades - och nu i fara igen
LDB FC Malmö, som är det fullständiga namnet, leder Damallsvenskan och representerar Sverige i det fotbolls-Europa som vad gäller damfotboll är mycket ojämn i sin kvalitet.
Fotbollsklubben från Malmö, som räddades till livet för några år sedan när undergången var nära, av hudkrämsdirektören Kent Widding-Persson, har i varje fall två världsspelare i sitt lag, Anja Mittag och Ramona Bachman på topp, och måste alltså klassas i den europeiska klubblagseliten.
Ändå är klubbens överlevnad i fara.
Marta som Zlatan
Bäst i Sverige, spel i Europa, världsstjärnor i laget, en egen, pittoresk, kulturellt högvärderad anläggning (Gamla IP mitt i centrala Malmö), men; ett fallfärdigt korthusbygge sett ur ett ekonomiskt perspektiv.
Svenskor har lite då och då gjort korta gästspel i den amerikanska damfotbollen där det, då och då, dyker upp hyggligt lönsamma projekt. Men det är en osäker marknad, byggd på tillfälliga hugskott, och när inte det fungerar lyfter många fram Sveriges allsvenska för damer som den bästa ligan i Europa. Kanske i världen.
Själva kvalitetsstämpeln satt av den brasilianska stjärnan Marta – tre gånger utsedd till bäst i världen – som väl betyder lika mycket för svensk damfotboll som Zlatan kommer att göra för fotbollen i Frankrike om han finner sig tillrätta i ett land som hyllar dopade cyklister mera än geniala fotbollspelare.
Sprudlande glad, men...
Men det är något bortom glittret och den påsmetade hudkrämen i Malmö som inte stämmer. Tjejfotbollen har utvecklats enormt. Från det klumpiga, osköna sparkeri, som var det första vi såg i sportens trevande början, till det explosiva, dansande artisteri som inte minst de japanska damerna bjudit på de senaste turneringarna. När Malmö säkrade sitt guld förra året var det med en sprudlande glad och kreativ fotboll.
Det hjälper inte. ”Sponsorintäkterna har inte nått upp dit vi hade planerat”, konstaterar konkurshotade Kif Örebro som ligger drygt en och halv miljon back. Läget är inte bättre i Malmö.
Konkurshotet ligger där och grumlar glädjen över de sportsliga framgångarna. Illa också på många andra håll.
Damfotboll som affärsidé håller inte
Det är som det brukar vara när klubbar (hockey och fotboll mest) har ambitioner och drömmar som inte står i proportion till resurserna.
Det görs affärer med pengar som inte finns.
I fjolårets statistik kunde man läsa om en ökning av publiktillströmningen på 41 procent och publikintäkter på 13 procent. D v s det kommer en massa människorna till matcherna som inte betalar för sig.
Damfotbollen som affärsidé håller inte.
Går inte att kvotera publik eller sponsorer
Den har, trots framgångar och enorm utveckling, inte förmått ta till sig kapital som räcker. Den verkar dödsdömd på marknaden.
Det är nog sant som sägs att vare sig Fifa, Uefa eller deras nationsförbund gjort tillräckligt genom åren för att höja damfotbollens status. Men samtidigt; marknaden reglerar sig själv, människor gör sina val och det går inte att kvotera vare sig publik eller sponsorer.
Plötsligt en dag kommer en hudkrämsdirektör och smetar lenande salva på hud som tufsat till sig i motvinden, men en dag tröttnar han. De svenska klubbarna måste nog försöka leva på längre sikt än de amerikanska hugskotten.
Kvinnan inte det första könet
Trots att den allsvenska tabellen inte stärker min hypotes just nu – AIK och Djurgården sladdar i kön – tror jag ändå att damfotbollens framtid endast kan räddas av de stora, klassiska klubbarna. Bli en del i det stora fotbollsföretaget, kanske till och med dela arrangemangen.
All respekt åt Tyresö, Piteå, Jitex, Vittsjö, men om tjejfotbollen skall få de resurser den behöver, det medialjus och den publika och ekonomiska uppbackning den förtjänar, hänga med internationellt, så måste storklubbarna, tillsammans med förbund, elitföreningen och de ekonomiska nätverken, ta sitt ansvar.
Möjligen hjälper inte ens det. I den råa verkligheten är bara det bästa gott nog. Och i den skoningslösa jämförelsen vinner herrarna när folket väljer. I fotboll är inte kvinnan det första könet, vad Ranelid än säger.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Anders Östnäs (inte verifierad)
tors, 2012-08-30 10:36
1. damfotbollen
Ja, damfotbollen behöver ordentligt stöd från de stora klubbarna annars riskerar den att gå "sotdöden" till mötes precis som det amerikanska experimentet. Visserligen är både AIK och Djurgården med i damallsvenskan, men det görs ingen ordentlig ekonomisk satsning. Det är herrfotbollen som regerar. Enda gången som damfotbollen verkligen står i fokus är när det är OS (i första hand), VM och EM. Sen är det naturligtvis charmigt att lilla Vittsjö framstår som årets uppstickare i årets serie, men hur länge varar framgången? Är det en dagslända eller ....? Jag fruktar att framgången är tillfällig. Så vad göra? Kan man inte tänka sig att - på försök - göra som handbollen: dubblera några arrangemang, dvs ha en dammatch och en herrmatch samma dag? I handbollen har det handlat om två lokalderbyn, men grundkonceptet är detsamma. Detta bygger delvis på att LDB återgår till ursprunget - Malmö FF. I linje med Åke Stolt menar jag att storklubbarna måste satsa på damfotbollen för att få en långsiktigt lösning på damfotbollsproblematiken. AndersSven Essen (inte verifierad)
tors, 2012-08-30 14:57
2. Damfotboll
Den krassa verkligheten är och kommer att vara :Om produkten inte är tillräckligt attraktiv så köper ingen den- Så enkelt är det trots allt prat om jämställdhet o s v.Markus (inte verifierad)
fre, 2012-08-31 16:28
3. Bra, men rätta till vissa faktafel
Åke, Huvudet på spik, men några kosmetiska fel går att finna i din krönika. * Marta har vunnit pris som världens bästa spelare inte mindre än fem gånger. * KIF Örebro saknar 1,3 mkr för att kunna fullfölja året - en väsentlig skillnad mot 0,5 mkr. De behövde dock 400 tkr akut för att klara att betala ut lönerna för en vecka sedan I övrigt instämmer jag med dig att damfotboll som koncept inte säljer nog bra för att Damallsvenskan långsiktigt ska kunna befästa sin position som en av världens i särklass bästa ligor. Sporstligt må den vara det än idag, men verkligheten (organisationen och ekonomin) kommer förr eller senare ikapp även där. Det man behöver titta på är hur man kan utnyttja de viktiga värden som damfotbollen besitter och som är en bristvara inom exempelvis herrfotbollen. Inte minst ödmjukheten bland spelare som ännu inte är offer för berikade olje-shejker som har världens fotbollsarena som sin lekplats. Det går att hitta kommersiella värden, men det kräver också att klubbar är beredda att göra professionella satsningar även vid sidan av planen. Då tänker jag främst på rekryteringen av kompetenta människor i syfte att jobba fram framgångsrika koncept för näringslivet. Tids nog lyckas man nog också med det. Damfotbollen växer kopiöst i hela världen, nog borde det tids nog föra något gott med sig?Åke Stolt (inte verifierad)
tis, 2012-09-04 09:45
4. Till Markus
Jag har inte skrivit att Kif Örebro saknar 0,5 miljoner. Jag har skrivit att de saknar en och en halv miljon. Ögonen har tydligen också skönhetsfläckar. Mvh/Åke Stolt