Zlatan stjärnan i granen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Den svenska julgranen; många, yviga grenar, mycket barr och en självklar stjärna i toppen. Zlatan Ibrahimovic naturligtvis. Vem annars?
Lisa Nordén är tjejen framför många andra, lagom når hon sitt genombrott när Anja Pärson och Carolina Klüft backar tillbaka. Foto: Mikael Fritzon, Scanpix


Något bragdguld fick han inte – och skulle inte heller ha – men när Radiosportens Jerringprisomröstning avslutas i samband med Idrottsgalan, skulle det förvåna mig om inte Ibrahimovic står som vinnare.

Målen som blir till konstverk

Utan honom skulle Paris SG vara ett mittenlag. Och så gör han de där målen som blir till konstverk när vi alla hjälps åt att spika ramen.

Han tillskrivs så mycket, Zlatan. Som en litterär förebild för de unga, till och med som en motkraft till Sverigedemokraterna. Men logiken haltar. Jimmy Åkesson och Zlatan Ibrahimovic populära samtidigt.

Zlatan roar, charmerar, ryter och skrämmer. Spelare i både Milan och Paris vittnar om mästrande blickar och utskällningar. Svenska journalister är skitskraja för honom. Ingen vill råka i onåd.

Fantastisk karriär - utan titel

Han kanske vinner ligan med ännu en klubb. Statistiken är imponerade. Men det kan också bli så, att han lämnar en fantastisk karriär utan att vinna en enda internationell titel eller ens medalj. Då har han många svenskar före sig på meritlistan.

När vi summerar idrottsåret 2012 är det ändå hans namn som lyser, han står nu alldeles bredvid Eiffeltornet och når ända upp.

Stjärnan i granen.

Därunder många yviga grenar. Och en och annan kotte.

Arenorna och ekonomin, hur ska det sluta?

ARENORNA: Ett fenomen som smittar. Ett sätt att locka folk när sporten i sig inte räcker till. Ett snyggt emballage är förföriskt. Men hur skall de fyllas? I Malmö äger MFF en fin arena som i väntan på att fyllas med mera innehåll än fotboll kräver stora pengar. Och när uppstår ovänskapen om hur Friends skall finansieras? Hur många gånger kan man locka Bruce Springsteen?

EKONOMIN: Samma sjuka som när det gäller arenor och köpcentra; en kraftig överskattning av köpunderlaget. Alltför många klubbar drar på sig lönekostnader som inte alls motsvarar klubbmärkets dragningskraft, omsättningen eller publiktillströmningen. Att handla för pengar som inte finns slutar obönhörligt med konkurs. Ekonomisk tillnyktring måste vara en unison nyårsönskan till den svenska idrotten.

LYXLÅDAN 1: Inget spel i NHL i år. Krig på arbetsmarknaden. Räcker strejkkassorna? Uppriktigt sagt; svårt att hetsa upp sig. Det är ändå en lek i lyxlådan vi ser i ett USA (och Kanada) som borde ha värre ekonomiska bekymmer att ägna sig åt.

LYXLÅDAN 2: Man skall vara snäll mot djur. Men i vårt land är omtanken om fyrbenta ofta större än den vi hyser för varandra. Inget kan få empatin att blomma som en skrämd katt i ett träd. Lite komiskt egentligen med insamlingen till Sara Algotsson-Ostholt så att hon kunde behålla sin silverhäst från OS. Känns som omvänt Robin Hood-tänkande på något vist. Hur många skulle inte behöva några hundra tusen till en specialtränare, ett träningsläger, en resa, en OS-satsning, någon som lever på marginalen i en liten sport. Nu hamnade pengarna på ett gods i Tyskland. Behjärtansvärt ändamål?

Mera tuffa intervjuer i TV

TRE DAMER: Lite samma andas barn; Anja Pärson, Carolina Klüft, Lisa Nordén. Kärlek till sporten, hämningslös offervilja, bäst när det gällde, prestationer bortom smärtgränsen. Anja klev snabbt över i nya roller – mamma och TV-kommentator (kanonbra), Klüft kan nog välja och vraka bland anbuden, hon kan vitalisera vilken verksamhet som helst med sin inneboende kraft. Två makalösa karriärer tog slut. Samtidigt tog Lisa folket med storm. Också hon med en charmerande kommunikationsförmåga. Vilka kvinnor!

GYMPAN: Redan skolgymnastiken gjorde ont, om ni frågar mig. Upptäckten som nu gjordes och avslöjades från svensk elitgymnastik var alltså vardagsmat – fast ännu mycket värre – i Rumänien, Sovjet och Kina. Fast bland 3-4-åringar. Några som stod ut med tårarna och smärtan blev världens bästa gymnaster. Ingen väg till toppen är smärtfri. Men det helt avgörande måste vara; vill den aktive? Och nästa fråga; skall Sverige överhuvudtaget syssla med elitsatsningar som kräver inhumana metoder? Det går alltid att välja.

VINTERSTUDION: Får mycket beröm. SvT:s OS-rapportering från London den bästa i svensk televisions historia. Men; för mycket hejaklack, för lite granskning, kritik, analyser och tuffa intervjuer. Någon måste tänka till på SvT. I tider när journalistiken är hotad (därmed demokratin) krävs på alla områden satsning på granskning och undersökande journalistik. När det gäller sport saknas den i det närmaste helt (både i SvT och Sveriges Radio) och det är en skandal. Eva Hamilton – gör något!

För så stor, allomfattande, tidsspeglande tydlig och användbar är idrotten idag, att den inte bara får skildras okritiskt. Dess vidd bara ökar.

Nu senast läste jag om den brittiske författaren Anthony Clavane , som genom att läsa Shakespeare, ordna fotbollsmatcher och sedan låta eleverna skriva egna berättelser om upplevelsen lyckats förena kultur och idrott så att eleverna blir både lyckligare och duktigare. I allt.

Sportens användningsområde är gränslöst.

God jul och Gott Nytt År

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Fotbollens allsvenska klubbar gör för lite för att motverka våld och ordningsstörningar. 

-Många vågar inte ta tag i problemet. Vi har försökt motverka det här, och vi hoppas att arrangören tar ett större ansvar. 

Per Engström, sektionschef för polisens nationella operativa avdelning var mycket tydlig i en intervju med Sportspegeln på söndagskvällen.

Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på  direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.