Facit av Leksands uppgörelse

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vad hände med Leksands IF:s skulder? Är det trolleri eller skojeri? Ingetdera faktiskt. Leksand får en chans till överlevnad, men nu återstår att se om Fastighetsbolaget och Hockeybolaget lyckas få fram tillräckligt med likvida medel till den 31 augusti.
Leksands många supporters har fått tillbaka hoppet. Men 10 miljoner kronor ska fram på bara några månader. Foto: Scanpix


Det är Leksands IF:s nya situation, nya skuldok och innebär en viss skillnad.

Den ursprungliga skulden uppgick till 151 miljoner kronor. Nu återstår att betala 10,5 miljoner plus att klubben påtvingas ett banklån om 8,4 miljoner.

Sparbanken räddar Leksand

Möjligheterna att överleva som klubb har onekligen förbättrats. Men det hade aldrig varit möjligt utan Leksands Sparbank.

Leksands IF Fastighets AB (”Fastighetsbolaget”) och Leksands IF Ishockey AB (publ) (”Hockeybolaget”) hade före företagsrekonstruktionen tillsammans skulder på drygt 151 miljoner.

Hockeybolaget hade 43,8 miljoner, varav 21,1 miljoner var prioriterade. Sådana fordringsägare omfattas inte av ett offentligt ackord.

Hockeybolaget måste betala 6,4 miljoner

Leksands Sparbank, som hade en fordran på 20,6 miljoner var en prioriterad fordringsägare med säkerhet i form av företagshypotek, dvs. i Hockeybolagets lösa egendom.

Om en prioriterad fordringsägare inte har fullgod säkerhet för sin fordran ingår den del för vilken denne inte har säkerhet i ackordet. Av Leksands Sparbanks fordran om 20,6 miljoner blev 17,7 miljoner oprioriterad.

Banken ligger efter rekonstruktionen kvar med en prioriterad fordran i Hockeybolaget om knappt 3 miljoner och lägger upp ett lån på 25 procent på 17,7 miljoner eller 4,4 miljoner. Banken har därmed skrivit av 13,2 miljoner av sin fordran hos Hockeybolaget. Resten av de oprioriterade skulderna uppgår till 25,7 miljoner.

Av detta måste Hockeybolaget betala 25 procent eller 6,4 miljoner.

Hade inte säkerhet

Fastighetsbolaget hade 107,8 miljoner i skulder, varav 94,7 miljoner var prioriterade. Swedbank och Leksands Sparbank, vilka hade 42,7 miljoner respektive 52 miljoner i fordringar, har säkerheter i fastigheten, dvs. hockeyarenan.

Av Leksands Sparbanks fordran ansågs 15,9 miljoner vara oprioriterad, eftersom bedömningen var den att banken inte hade säkerhet i fastigheten för detta belopp. 25 procent eller knappt 4 miljoner blir till ett lån.

Banken ligger efter rekonstruktionen kvar med 36,1 miljoner som en prioriterad fordran hos Fastighetsbolaget. 11,8 miljoner av fordringar är avskrivna. Resten av de oprioriterade fordringarna om 16,4 miljoner ska betalas kontant med 4,1 miljoner.

Hjälte, om någon

Sammanfattningsvis ska de båda bolagen betala 10,5 miljoner i kontanter och 8,4 miljoner genom lån hos Leksands Sparbank, som också skriver av cirka 25 miljoner.

Det är egentligen inget anmärkningsvärt med det offentligta ackord som tingsrätten har fastställt.

Det är framförallt Leksands Sparbank som har möjliggjort ackordet, men även leverantörerna. Men ska man peka ut någon hjälte i hela historien så är det banken.

Får de fram pengarna?

Möjligen kan man ifrågasätta värdet på fastigheten. Även om den skulle vara värd mindre än 77 miljoner, som är det värde som rekonstruktören fastställde, hade Leksands Sparbank förmodligen accepterat att en större del av dess fordran skulle vara betraktas som oprioriterad. Konsekvensen hade då blivit att Fastighetsbolaget hade fått ett större lån hos banken.

Nu kan man med spänning avvakta och se om Fastighetsbolaget och Hockeybolaget lyckas få fram tillräckligt med likvida medel så att de senast den 31 augusti 2013 kan betala ackordslikviden om drygt 10 miljoner.

Dessutom tillkommer en icke obetydlig lönegarantiskuld för löner för tiden efter beslutet om företagsrekonstruktionen, såvida inte Kammarrättens dom i ett annat ärende står sig. Då kommer all lönegaranti att omfattas av ackordet.

Nu måste förbundets regler ändras

Det ligger också en dramatik inför det ställningstagande som hockeyförbundets Elitlicensnämnd måste ta inför nästa säsong.

Elitlicensen kommer ju förmodligen att prövas under sommaren vid en tidpunkt då nämnden inte vet om Hockeybolaget har lyckats skrapa ihop tillräckligt med likvida medel för att betala ackordslikviden.

Oavsett hur det går med det är min förhoppning att reglerna ändras på så sätt att ett offentligt ackord innebär nedflyttning i seriesystemet.

Samtidigt är det frågan om åtgärderna i form av bl a lägre spelarlöner håller på sikt. Risken är ju stor att om resultaten sviktar så värvas spelare precis som tidigare, lönenivåerna trissas upp och så är karusellen igång igen.

Hans Ödén

Konkursförvaltare vid Ackordscentralen och mycket idrottsintresserad

Notera

"Nu kan man med spänning avvakta och se om Fastighetsbolaget och Hockeybolaget lyckas få fram tillräckligt med likvida medel så att de senast den 31 augusti 2013 kan betala ackordslikviden om drygt 10 miljoner."

Bocaj (inte verifierad)

ons, 2013-02-20 19:00

1. Lämnar banken

Om jag vore bosatt i Leksand och hade mina affärer på Leksands Sparbank skulle jag flytta till en annan bank. Sparbanken en hjälte? Är babianhannarna på banken lika generösa mot alla kunder?

Börje (inte verifierad)

ons, 2013-02-20 19:51

2. Idrott

Leksand är knappast unikt när det gäller skulder. Växjö har skulder på över 200 millar. Mora ik ber kommunen om lån för dom har ont om pengar. Vad kostade NHL spelarna ? Rögle har oxå skulder över 100 millar. Vad händer med dessa lag i framtiden?

Mattias (inte verifierad)

ons, 2013-02-20 20:07

3. Inte unikt

Som Börje säger så är detta knappast unikt i hockey-Sverige. Många lag har mycket skulder. Malmö IF har redan genomgått TVÅ rekonstruktioner, och sliter idag sportsligt och verkar missa kvalet i år igen. Ett fiasko för storklubben. Leksands rekonstruktion var dock mycket mer omfattande, och man får väl säga att det är LIF som är vinnare på denna grejen. Om nu reglerna ändras så gör man det mycket svårare (eller omöjligt) för andra lag att göra likadant. Därmed stänger de en dörr och LIF var det sista laget som kunde gå igenom den. Det är dåliga nyheter för bland annat Växjö och Rögle samt en del andra lag. Speciellt Växjö undrar jag hur de ska kunna hålla sig kvar i toppen med en så stor amorteringsbörda. Om de ramlar ned i Allsvenskan är det inte långt till konkurs alltså. Men de verkar klara sig i år. 8 poäng ned med 6 matcher kvar. Men man ska ju inte ropa hej...

Torsten (inte verifierad)

ons, 2013-02-20 20:20

4. Mora IKs Fastighetsbolag

Mora IKs Fastighetsbolag frågar om pengar för att renovera ishallen som byggdes på 60-talet så det är inte NHL spelarna som ska betalas. Vad händer med de 77 miljonerna som Tegera Arena är säkerhet för? Ligger det kvar som lån hos fastighetsbolaget?

Mattias (inte verifierad)

tors, 2013-02-21 10:56

5. Ang. MIK

Det är inte bara frågan om lån för att renovera deras mögliga hall, de har även akuta likviditetsproblem. På ren svenska; kontot är för tillfället tomt.

Camilla (inte verifierad)

tors, 2013-02-21 13:50

6. 151 till 19 ???

måste bara fråga.. rubriken säger att Leksand har endast 19 miljoner kvar i skulder efter rekonstruktionen låter mycket märkvärdigt då de totala avskrivningarna var med drygt50 miljoner borde det då inte vara knappt 100miljoner kvar i skulder? efter som den totala skulden enligt tingrättsbeslutet omfattas av accordet är på drygt 75 miljoner

Bengt (inte verifierad)

tors, 2013-02-21 19:07

7. "Här är Leksands stålbad"

Sign "Börje" påstår att Rögle har skulder på 100 miljoner. Detta var en stor nyhet för mig som Ängelholmare och Röglesupporter. Varifrån härrör denna uppgift ??

Per Mårtensson (inte verifierad)

tors, 2013-02-21 19:23

8. Kolla in klippet på Leksands fans

Men Leksand är starkt tack vare sina fans - kolla klippet :) http://www.youtube.com/watch?v=-3wAXk1eLJE

Kanonkulan (inte verifierad)

fre, 2013-02-22 08:42

9. Behöver också gratis pengar...

Jag vill också låna på Leksands Sparbank! Mitt företag går inte så bra men det verkar inte vara några problem. Kan kanske t.o.m. höja min egen lön med ett lån därifrån?

liraren (inte verifierad)

fre, 2013-02-22 08:55

10. 151 miljoner till 19??

Stämmer in med Camilla här. Jag får heller inte ihop ekvationen hur endast 19 miljoner återstår av skulden på 151. Stämmer verkligen detta? Det var väl "bara" 50 miljoner som skrevs av. Det kan väl inte vara så att ni väljer en felaktig rubrik för att dra till er läsare?

Sparbanken (inte verifierad)

fre, 2013-02-22 12:08

11. Sparbanken sponsrar ett

Sparbanken sponsrar ett leksand med snart NOLL marknadsvärde. Ger mer lån till ingenting..... Förstör en rolig sport totalt(känner man ansvar om detta) Har man ingen "Code of conduct" inom sparbanken.... Kommer att avsluta alla mina affärer med sparbanken... Luttrad o lurad men glad för avslut.......

Torsten (inte verifierad)

lör, 2013-02-23 03:01

12. 19 miljoner kvar

Jag tror att lånen på arenan som tydligen värderas till 77 miljoner ligger kvar i fastighetsbolaget eftersom det finns något värde i den. Resterande skulder skrevs ner och blev 19 miljoner. Dom kan ju inte skriva bort lånen på den enda tillgången som finns. Hur som helst... Går LIF upp i elitserien utan att betala en enda spelarlön själva till en trupp som man redan visste förra året var för dyr att avlöna så ska jag aldrig mer gå på en svensk hockeymatch. Troja & Tingsryd gör sig av med spelare för att klara elitlicensen medan LIF blåser alla och dessutom värvar en målvakt för 600000:- mitt under rekonstruktionen. Intressant att veta hur man klarat elitlicensen genom åren. Hur uppgjord är rekonstruktionen med fordringsägarna? Vad har man köpt av Ejendal för 18 miljoner? Varför krävde Leksands Sparbank att Mats Emthen skulle leda rekonstrutionen? Hur har man klarat elitlicensen med detta skuldberg? Finns det ingen rättvisa är inte hockey kul längre. Ska nog köpa mig en kikare och börja med fågelskådning istället ;-)

Torsten (inte verifierad)

lör, 2013-02-23 03:18

13. Leksands kommun

När LIF frågade kommunen om att gå i borgen för ett lån på 25 miljoner (samma summa som sparbanken tappade vid rekonstruktionen)hos sparbanken så blev svaret nej. Även om LIF senare fick 25 miljoner över en 10-årsperiod. Däremot så kunde kommunen gå i borgen för 8 miljoner (samma belopp som återstår till banken efter 75% rekonstruktion) för att gjuta betongplattor i sommar. Ska bli intressant och se om det blir någon gjutning eller om kommunen betalar av 8 miljoner till banken.

Hans Ödén (inte verifierad)

lör, 2013-02-23 23:06

14. Korrigering

Som en del läsare har noterat är rubriken missvisande i min krönika. Det belopp som ska betalas i ackordet uppgår till 19 Mkr för de båda bolagen. Alla prioriterade skulder ligger kvar, dvs. fastighetsbolagets skuld till Swedbank och Leksands Sparbanks om 42,7 Mkr resp 36,1 Mkr samt hockeybolagets skuld om knappt 3 Mkr till Leksands Sparbank. 151 Mkr blev 82 Mkr hade varit mer relevant. Jag beklagar! Hans Ödén
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.