"Finns det tittare till all TV-sport?"

Under åren har sporten i TV förändrats dramatiskt. Från Putte Kock till ”lyxen” att få se en engelsk match i veckan på TV i Tipsextra, till dagens utbud där man i princip kan se allt. Från snooker, till gamla matcher från afrikanska ungdomsmästerskapen i fotboll eller varför inte den australiska varianten av rugby.
Räcker tittarna och intresset till?
Men finns det verkligen tittare till allt detta. Och en ännu viktigare fråga; hittar tittarna det de vill ha?
En snabbt titt i TV-tablåerna en ytterst vanlig torsdag visar på skidskytte, Europaligan ”superlive” (finns det mer live än live alltså?), cykel, Europaligan i basket, mästerskapstävling i golf, NHL-hockey, lite mer Europaligan i fotboll i en annan kanal och ytterligare två europaligamatcher i fotboll i en tredje kanal. Ovanpå detta läggs också sportnyheterna i kanalerna på kvällen. Ibland varvas sporten med reklam, ibland betalar man den i abonnemangsform.
Men vet man som tittare egentligen var? Kanaler säljer rättigheter till varandra, ena dagen får man se Champions League i en kanal, nästa dag var det dags att köpa ett nytt tv-paket för då var rättigheterna sålda.
Och alla vi som köper ett kanalpaket för att vi vill se handboll, kanske måste köpa ett till för att handbollen nu är köpt av konkurrenten.
Då är det preskriberat
Allt detta skapar frustration, sannolikt inte bara hos mig utan också hos många andra tittare. Jag tror ärligt talat, att ingen tjänar på detta. Utom de allra största, och då pratar vi inte allsvenskan i fotboll utan champions League och Premier League.
I veckan var det Uppdrag Granskning som tycks hittat ett nytt specialområde, nämligen sport.
Nu var det Leksands dubiösa affärer med Leksands IF som var i fokus, förra gången var det eventuella bloddopade skidåkare på 90 (!)-talet. Jag tycker det är jättebra att idrottsrörelsen granskas, det finns mycket svarta pengar och doping, orättvisor och ojämlikhet också inom idrotten.
Men då bör det helst beröra modern tid. 90-talet - det är länge sen och OM någon svensk var bloddopad då är det sen länge preskriberat.
Från Leksand till Mästarnas mästare
Leksand är ett sådant aktuellt problem; hur tänker kommunen?!
Att lägga ner en skola för att ishockeyklubben ska få ännu mer pengar, små femåringar ska vandra långa vägar till mat i äldreboende för att killarna i hockeyklubben kanske ska tillbaka till elitserien. Hade varit kul att veta vilka som satt i styrelsen för LIF och vilka kontakter de hade med kommunstyrelsen. Jäv verkade ingen veta vad det var för något, varken kristdemokrater eller centerpartister.
Mästarnas mästare gör comeback. Åt detta gläds jag något enormt. De varken sjunger eller svarar på löjligt enkla frågor i krystade fredagsprogram, men oj vad de är starka personer, både till kropp och själ.
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.
Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige. Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
lasse b (inte verifierad)
fre, 2013-03-08 12:00
1. intressant och okunnigt !
hur koppla ihop skolnedläggningar mot en satsning på näringsinriktad idrott ? självklart inbringar den idrottsliga verksamheten kommunalt skattekapital som förbättrar möjligheten driva såväl skolor som äldreomsorg !Magnus (inte verifierad)
fre, 2013-03-08 12:22
2. Nu har ju dock inte Leksands
Nu har ju dock inte Leksands kommun lagt ned någon skola för femåringar, utan en högstadieskola i Insjön på grund av elevbrist. Samma sak som händer hela tiden i andra kommuner. Men ni behöver väl kanske inte kolla upp fakta innan ni skriver? Bara du får med ordet Leksands IF som drar folk till ditt svammel som du säkert kallar krönika. Trevlig helg!Gromyko (inte verifierad)
tis, 2013-03-12 08:36
3. Större utbud i TV
Visst vore det skönt om vi vred tillbaka klockan till 1986 då den goda, reklamfria "gratis-TV:n" (oj då skall jag betala min TV-licens...) visade mängder av direktsänd sport. Livet var underbart innan Sverige och Albanien som de två sista länderna i Europa införde reklam i televisionen. Jag är övertgad om att skribenten av denna tidsenliga krönika anno 2013 skulle trivas utmärkt med en eller två TV-kanaler. Ungefär som att det är jobbigt att leta i hyllan i en välsorterad tidningsbutik när det finns för många publikationer av ett intressant ämne att välja på. Den stillsamma frågan är bara: Vem betalar de priser som TV-rättigheterna för den bästa och populäraste sporten kostar? Någon statlig rundradiofond, överblivna löntagarfonder eller ren luft...