"Varför ska någon behöva åka ur?"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag är ett hängivet fan av Mästarnas Mästare. Det är underbart att se dessa äldre idrottshjältar lägga all sin energi på att vinna de mest befängda idrottslekar. Men varför måste alltid en av deltagarna åka ut?
Bernt Johansson, Magdalena Forsberg, Malin Ewerlöf-Krepp och Torgny Mogren samtalet efter en av grenarna i söndagens tävling. Foto. Janne Danielsson


SVT har i år samlat mycket sprida deltagare i sitt mästarprogram. I de fyra första programmen ska bland andra före detta fotbollshjältar göra upp med friidrottare, cyklister med skidskyttar. Sen är det dags för före detta ishockeyspelare att göra entre.

Den där nattduellen...

Förre fotbollsspelaren Dan Corneliusson var länge sen man skymtade, liksom Bernt Johansson, medan Torgny Mogren fortfarande är med. Magdalena Forsberg och Helen Ekholm känns som de fortfarande är aktiva, och Malin Ewerlöv, fruktansvärt vältränad. I första programmet åker ingen ut, men i andra programmet börjar

Nattduellen där den sämsta från dagens tävlingar ska utmana en av de andra.

Vill det sig illa åker den utmanade ut.

Programmets svagaste punkt

Och det är här jag kan tycka att programmet har sin  svagaste punkt.

Varför måste en av idrottarna egentligen åka ut?  Räcker det inte med att de tävlar mot varandra, i stekande hetta eller iskallt vatten, och vinner poäng? Inte behöver de åka ut för att tv-tittarna ska följa spänningen i kampen mellan mästarna?

Det betyder ju att man aldrig lär känna de forna stjärnorna mer än som tillfällig tv-bekantskaper. Och det är verkligen synd, för de flesta av tv-tittarna får aldrig en mer personlig kontakt med deltagarna än i Mästarnas Mästare. 

Låt alla stanna!

Ju längre de forna mästarna är med, desto mer lär man känna dem och desto större förståelse för man hur enormt hårt och slitsamt det är att vara elitidrottare.

Vilken ansträngning det krävs för att nå toppen och stanna där. Men stannar deltagarna bara kvar ett program, får man aldrig möjlighet till den insikten. Och det är verkligen synd, när nu idrottarna valt att vara med, och upplägget är så bra som det är.

Ett förslag till SVT inför nästa omgång är att låta alla vara kvar och sen låta de två deltagarna med mest poäng i resp grupp göra upp om slutsegern. Då har man fått en rättvis kamp, och inte en kamp som avgörs av slumpgeneratorn Nattduellen.

Utveckla med intervjuer!

Om man går ett steg längre, vore det ganska intressant att också få intervjuer med deltagarna; det måste finnas hur mycket som helst att berätta, nu när den aktiva karriären är över. Om galna motståndare, om värdelösa arrangemang, om tjuv- och rackarspel. Och vad gör de nu egentligen i sina liv? När de är f.d?

För övrigt kan jag inte låta bli att förbluffas över kohandeln mellan tv-kanalerna när det gäller olika idrottsevenemang. Att Kanal 5 fått köpa Sverige-Irland av TV 4-Gruppen känns helt vansinnigt, och får åtminstone mig att bäva när TV 4-Gruppen köpt ex elitserien i ishockey.

Vill det sig illa blir det ett jäkla bläddrande mellan kanalerna innan man hittar matcherna. Och det tjänar knappast elitserien på, inte heller publiken i arenorna.

Tur att Radiosporten finns, men det kanske man inte får nämna i en tv-krönika?

Cecilia Giertta

Med ett förflutet som både sportjournalist och ekonomijournalist på bl a Dagens Nyheter har hon en stor erfarenhet av ämnet idrott och finanser.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen