"Varför ska någon behöva åka ur?"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag är ett hängivet fan av Mästarnas Mästare. Det är underbart att se dessa äldre idrottshjältar lägga all sin energi på att vinna de mest befängda idrottslekar. Men varför måste alltid en av deltagarna åka ut?
Bernt Johansson, Magdalena Forsberg, Malin Ewerlöf-Krepp och Torgny Mogren samtalet efter en av grenarna i söndagens tävling. Foto. Janne Danielsson


SVT har i år samlat mycket sprida deltagare i sitt mästarprogram. I de fyra första programmen ska bland andra före detta fotbollshjältar göra upp med friidrottare, cyklister med skidskyttar. Sen är det dags för före detta ishockeyspelare att göra entre.

Den där nattduellen...

Förre fotbollsspelaren Dan Corneliusson var länge sen man skymtade, liksom Bernt Johansson, medan Torgny Mogren fortfarande är med. Magdalena Forsberg och Helen Ekholm känns som de fortfarande är aktiva, och Malin Ewerlöv, fruktansvärt vältränad. I första programmet åker ingen ut, men i andra programmet börjar

Nattduellen där den sämsta från dagens tävlingar ska utmana en av de andra.

Vill det sig illa åker den utmanade ut.

Programmets svagaste punkt

Och det är här jag kan tycka att programmet har sin  svagaste punkt.

Varför måste en av idrottarna egentligen åka ut?  Räcker det inte med att de tävlar mot varandra, i stekande hetta eller iskallt vatten, och vinner poäng? Inte behöver de åka ut för att tv-tittarna ska följa spänningen i kampen mellan mästarna?

Det betyder ju att man aldrig lär känna de forna stjärnorna mer än som tillfällig tv-bekantskaper. Och det är verkligen synd, för de flesta av tv-tittarna får aldrig en mer personlig kontakt med deltagarna än i Mästarnas Mästare. 

Låt alla stanna!

Ju längre de forna mästarna är med, desto mer lär man känna dem och desto större förståelse för man hur enormt hårt och slitsamt det är att vara elitidrottare.

Vilken ansträngning det krävs för att nå toppen och stanna där. Men stannar deltagarna bara kvar ett program, får man aldrig möjlighet till den insikten. Och det är verkligen synd, när nu idrottarna valt att vara med, och upplägget är så bra som det är.

Ett förslag till SVT inför nästa omgång är att låta alla vara kvar och sen låta de två deltagarna med mest poäng i resp grupp göra upp om slutsegern. Då har man fått en rättvis kamp, och inte en kamp som avgörs av slumpgeneratorn Nattduellen.

Utveckla med intervjuer!

Om man går ett steg längre, vore det ganska intressant att också få intervjuer med deltagarna; det måste finnas hur mycket som helst att berätta, nu när den aktiva karriären är över. Om galna motståndare, om värdelösa arrangemang, om tjuv- och rackarspel. Och vad gör de nu egentligen i sina liv? När de är f.d?

För övrigt kan jag inte låta bli att förbluffas över kohandeln mellan tv-kanalerna när det gäller olika idrottsevenemang. Att Kanal 5 fått köpa Sverige-Irland av TV 4-Gruppen känns helt vansinnigt, och får åtminstone mig att bäva när TV 4-Gruppen köpt ex elitserien i ishockey.

Vill det sig illa blir det ett jäkla bläddrande mellan kanalerna innan man hittar matcherna. Och det tjänar knappast elitserien på, inte heller publiken i arenorna.

Tur att Radiosporten finns, men det kanske man inte får nämna i en tv-krönika?

Cecilia Giertta

Med ett förflutet som både sportjournalist och ekonomijournalist på bl a Dagens Nyheter har hon en stor erfarenhet av ämnet idrott och finanser.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

TV4 ochSVT tar armkrok och gör gemensam sak. de köper rättigheterna till fyra OS med start vintern 2026 i Milano Cortina 2026 och  till och med Brisbane 2032

Det är en jätteaffär, men chferna såg väl TV-sändningarna från Paris och blev smittade av euforin och entusiasmen hos TV-personal, funktionärer och deltagare. Inte minst tittarnas förtjusning ochuppskattning sånär som ett antal kritiker 

För ungefär ett år sedan gjorde Malmö FF en kanonaffär. Hugo Larsson värvades av Eintracht Frankfurt och MFF fick in 100 miljoner kronor i övergångssumma. Det var inte bara ett historiskt högt belopp i MFF utan också rekord i Allsvenskan.