"Varför ska någon behöva åka ur?"
SVT har i år samlat mycket sprida deltagare i sitt mästarprogram. I de fyra första programmen ska bland andra före detta fotbollshjältar göra upp med friidrottare, cyklister med skidskyttar. Sen är det dags för före detta ishockeyspelare att göra entre.
Den där nattduellen...
Förre fotbollsspelaren Dan Corneliusson var länge sen man skymtade, liksom Bernt Johansson, medan Torgny Mogren fortfarande är med. Magdalena Forsberg och Helen Ekholm känns som de fortfarande är aktiva, och Malin Ewerlöv, fruktansvärt vältränad. I första programmet åker ingen ut, men i andra programmet börjar
Nattduellen där den sämsta från dagens tävlingar ska utmana en av de andra.
Vill det sig illa åker den utmanade ut.
Programmets svagaste punkt
Och det är här jag kan tycka att programmet har sin svagaste punkt.
Varför måste en av idrottarna egentligen åka ut? Räcker det inte med att de tävlar mot varandra, i stekande hetta eller iskallt vatten, och vinner poäng? Inte behöver de åka ut för att tv-tittarna ska följa spänningen i kampen mellan mästarna?
Det betyder ju att man aldrig lär känna de forna stjärnorna mer än som tillfällig tv-bekantskaper. Och det är verkligen synd, för de flesta av tv-tittarna får aldrig en mer personlig kontakt med deltagarna än i Mästarnas Mästare.
Låt alla stanna!
Ju längre de forna mästarna är med, desto mer lär man känna dem och desto större förståelse för man hur enormt hårt och slitsamt det är att vara elitidrottare.
Vilken ansträngning det krävs för att nå toppen och stanna där. Men stannar deltagarna bara kvar ett program, får man aldrig möjlighet till den insikten. Och det är verkligen synd, när nu idrottarna valt att vara med, och upplägget är så bra som det är.
Ett förslag till SVT inför nästa omgång är att låta alla vara kvar och sen låta de två deltagarna med mest poäng i resp grupp göra upp om slutsegern. Då har man fått en rättvis kamp, och inte en kamp som avgörs av slumpgeneratorn Nattduellen.
Utveckla med intervjuer!
Om man går ett steg längre, vore det ganska intressant att också få intervjuer med deltagarna; det måste finnas hur mycket som helst att berätta, nu när den aktiva karriären är över. Om galna motståndare, om värdelösa arrangemang, om tjuv- och rackarspel. Och vad gör de nu egentligen i sina liv? När de är f.d?
För övrigt kan jag inte låta bli att förbluffas över kohandeln mellan tv-kanalerna när det gäller olika idrottsevenemang. Att Kanal 5 fått köpa Sverige-Irland av TV 4-Gruppen känns helt vansinnigt, och får åtminstone mig att bäva när TV 4-Gruppen köpt ex elitserien i ishockey.
Vill det sig illa blir det ett jäkla bläddrande mellan kanalerna innan man hittar matcherna. Och det tjänar knappast elitserien på, inte heller publiken i arenorna.
Tur att Radiosporten finns, men det kanske man inte får nämna i en tv-krönika?
Mest lästa just nu
- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.
Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe.
I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor. Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd.
SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari, då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.
Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.