"En idrottsvardag i Stockholm..."

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Ren glädje. På plan en massa tjejer som skriker och tjoar när det egna laget gjort mål i slutminuten mot största konkurrenten. Första segern för säsongen är säkrad. Senare på kvällen mindre glädje med mail från Stockholms Idrottsförvaltning...
"Vi skulle i alla fall kunna göra administrationen på förvaltningen mer effektiv, sju kuvert med planhyror dyker upp samtidigt i min brevlåda istället för ett…", skriver Caroline Silverudd Lundbom.

 

Än en gång är träningstiderna flyttade. Får väl vara glad att ”informationen” kom innan träningen denna gång.

Var ska de träna i dag då?

Som ordförande i en medelstor idrottsförening i Stockholm är vardagen väldigt blandad. Ena stunden handlar det om var våra knattelag i fotbollen ska träna någonstans. Anledningen är att man från Idrottsförvaltningen lagt snö från Zinken på Pålsundsvallens grusplan i hopp om att den ska hinna smälta innan utomhusträningarna startar.

Får även kunskap om att vår ”hemmahall” Liljeholmshallen ska konkurrensutsättas och man undrar om vi som förening intresserade av att ta över driften. Redan idag städar vi på lördags och söndagsmorgnar mot att vi får ha ett litet Cafe öppet i hallen på helgerna.

Vad mer tror de att vi som en ideell förening mäktar med?

Sju kuvert i stället för ett...

Vi skulle i alla fall kunna göra administrationen på förvaltningen mer effektiv, sju kuvert med planhyror dyker upp samtidigt i min brevlåda istället för ett…

Stockholms stad har nolltaxa för barn och unga, vilket vi som förening är djupt tacksamma för men varför har länets kanske rikaste kommun de absolut högsta hyrorna för seniorverksamhet?

Utöver det självklara att här finns så oerhört få hallar. Det känns som att det staden ”förlorar” på barn och ungdomslagen genom nolltaxan tar man igen med stora mått på seniorverksamheten.

Men vi får inte sätta upp reklamskyltar!

Idrottsborgarrådet Regina Kevius sa i en intervju ungefär att det bara är att dra in lite fler sponsorer så kan föreningarna få in mera pengar. Detta uttalande visar på så stor okunskap om hur verkligheten i en idrottsförening i Stockholm ser ut.

Vi i Högalids IF är lyckligt lottade för vi har en sponsor, Hemköp Hornstull.

Problemet är att vi får inte sätta upp några reklamskyltar i exempelvis Liljeholmshallen så hur ska vi kunna exponera våra sponsor mer än på våra kläder och hemsidan och varför skulle någon mer vilja sponsra oss?

Fyra "hemmaplanshallar"

Dessutom ska ju som sagt Liljeholmshallen konkurrensutsättas så vi lär ju knappast få ha kvar caféet eller få sätta upp några sponsorskyltar i fortsättningen heller!

Att vi därtill tvingas ha fyra ”hemmaplanshallar” för flera lag istället för en gör ju inte saken lättare.

Det enda som vi vill som förening är att ha så bra verksamhet som möjligt för alla de barn och ungdomar som finns i närområdet, med vuxenverksamheten som en förlängning av barn- och ungdomsverksamheten.

Så mycket annat...

Med bra utbildade ledare, engagerade föräldrar och en verksamhet som alla får plats i oavsett om man är bra eller är under utveckling. En verksamhet som alla kan ha råd att vara med i. En verksamhet som alla är välkomna till.

Men vi får hålla på med så mycket annat än det som vi egentligen vill och som vi brinner för.

Det är glädjen på plan vi är ute efter!

Caroline Silverudd Lundbom

Ordförande i Högalids IF. Här berättar om den de markant annorlunda villkoren för en liten förening att bedriva idrott i huvudstan - och därmed också skillnaden mot landsorten.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen