Årets affär, men hur lyckad?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Årets spelaraffär har skett i fotbollsallsvenskan. Tokelo Rantie lämnar Malmö FF för Bournemouth för, ja, hur många miljoner och vad blir slutligen kvar till MFF? Det bollas med miljoner, allt från 20 till 35 miljoner.
MFF:s ledning bedömde spelartruppen som tillräckligt starka för att kunna fortsätta i den allsvenska guldstriden. Foto: Andreas Hillergren, Scanpix


Mitt i jakten på SM-guldet säljer alltså MFF sin forwardsstjärna. Bara det skapar många åsikter om det rätta eller ej. Men MFF behövde förbättra likviditeten och vd:n Per Nilsson och sportchefen Per Ågren har insett att en spelarförsäljning var nödvändig.

Ett resonemang som kan gälla vilken allsvensk klubb som helst.

Men köpare då?

Men fanns det någon köpare som också var villig att betala rätt pris?

Och vilken spelare skulle kunna bli aktuell?

Just i MFF har spelarförsäljningar blivit till en alltid dagsaktuell fråga. Den ene efter den andre spelaren har utpekats som nästa export.

Per Ågren har haft fullt upp och har det inte varit tänkbara eller otänkbara försäljningar så har det varit aktuella hemvändare.

Tokelo Rantie har beskrivits som en oslipad diamant.

Det insåg man också i MFF när klubben gick från lån till köp av Rantie i våras. Då hörde han till den sydafrikanska akademin Stars of Africa. Ägaren där, Nadime Mahmood , har spelarförsäljningar som sin affärsidé och är även agent till talangerna.

Alla blev vinnare

Med honom förhandlade MFF och det slutade med en uppgörelse som beskrevs som lyckosam för alla parter, spelaren, akademin, agenten/ägaren och MFF.

Nadime Mahmood tjänade på försäljningen, men fick också in en klausul om procent på en eventuella vidareförsäljning i utbyte mot att MFF slapp undan ett högre pris.

När parterna var eniga hann det bara gå några månader. I sommar skedde det alla parter hoppades på. En köpare med ännu större resurser fick korn på Rantie.

Bournemouth, nykomling i Englands näst högsta serie, The Championship, tipsades om sydafrikanen och inledde spejandet. Efter en omfattande research och sedan managern Eddie How flera gånger varit på plats och sett Rantie vände sig How till klubbens ägare, den rysk miljardären Maxim Demin.

- Den här killen vill jag ha.

Började med skambud

Sedan dess har klubbarna resonerat i ett antal veckor. De inledande skambuden blev till marknadspriser och mer därtill.

I dag är Tokelo Rantie en lycklig spelare med ett fyraårskontrakt och han packar för att flytta till badorten på den engelska sydkusten.

Managern Eddie How är lika lycklig han, klubbens fans känner ännu inte till Rantie, men How är övertygad om att nyförvärvet kommer att bli en publikfavorit. Och man lyckades få sydafrikanen till ett bra pris.

Och det är just det. Vad kostade han egentligen?

Vad får MFF behålla?

I svenska tidningar förekommer allt från 20 till 35 miljoner i transfersumma. En viss skillnad.

Oavsett vilket beskrivs affären som en av de bästa som MFF har gjort. Men bara för ordningens skulll, en viss Zlatan Ibrahimovic såldes för 85 miljoner kronor till Ajax.

Varje miljon är mycket pengar, något som ofta glöms bort när transfersummor ska bli till siffror och rubriker. Nu ska Nadime Mahmood ha sin andel, Stars of Africa har säkert sina procent och MFF:s riskkapitalbolag Euro Football Invest ser också fram emot en utbetalning. Bolaget har stor betydelse för alla spelare och är en maktfaktor i klubben,

Håller budget

MFF nådde i förhandlingarna till en tillräckligt hög nivå, bedömde att det inte gick att få loss mer pengar och ledningen med vd Per Nilsson, sportchef Per Ågren och tränaren Richard Norling tycker att truppen är tillräckligt stark för den allsvenska guldspurten.

Den svenska idealmodellen, helt enkelt.

Fylla på med spelare, sälja en och annan helst kontinuerligt och samtidigt ha ständig koll på när spelarkontrakten går ut och med den hänsynen se ett flöde och vara på alerten inför transferfönstren.

Då blir driftbudgeten också bra.

Den idealiska affären

MFF gjorde en liknande god affär förra sensommaren när Udinese köpte Mathias Ranégie för 15 miljoner kronor.

Samtidigt har MFF haft ytterligare två aktuella spelaraffärer.

Dels diskussioner med franska Sochaux angående Jiloan Hamad, men där MFF slutligen sa nej till ett bud som man ansåg för dåligt. Dels nådde man en överenskommelse med Guillermo Molins som flyttade hem efter en mindre lyckad proffssejour.

Besluten ska gynna både spelstyrkan och ekonomin och det stämmer sällan. Men i MFF är de ansvariga belåtna, utgången av alla diskussioner blev bra, konsekvenserna likaså och med en lyckad guldspurt är MFF den verkliga vinnaren.

Kom ihåg HIF gjorde

Hos grannen, alltså Helsingborg, pågår ett liknande arrangemang.

HIF vill också sälja spelare och sportchefen Jesper Jansson känner kravet att lyckas med någon affär. Styrelsen har klart deklarerat att truppen nu kostar för mycket.

Här ingår spelarförsäljningar i en flerårig affärsplan.

Kom ihåg hösten 2011 när HIF mitt guldjakten såldes fyra av de främsta spelarna under drygt fyra veckor. Rasmus Jönsson (Wolfsburg), Joel Ekstrand (Udinese), Alexander Gerndt (Utrecht) och Marcus Nilsson (Utrecht).

Ändå tog HIF guldet. Och samtidigt kom det in 100 miljoner.

Thomas Ejderhov

Idrottens Affärers chefredaktör

Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

Tennisstjärnornas styrkekamp i Kungliga tennishallen som har varit årligen återkommande sedan 1969 och lockat ett antal världsstjärnor byter nu organisation.

Det arrangemang som svenskarna  känner som Stockholm Open är nu BNP Paribas Nordic Open och faktum är att turneringen är världens äldsta inomhusturnering på ATP-touren.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I  en intensiv nyhetsflora  försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda  budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”. 

I november, då föreningen fyllde 15 år,  kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.

 – Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.