Dalarnas enastående succé

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Besökarna och miljonerna flödar in över Dalarna under ett par veckor. Det är oöverträfflig idrottsturism och så stora intäkter att övriga Sverige bara kan drömma om något liknande.
Therese Johaug får också en och annan fråga. Det kan ju ha hänt något sedan i går... Foto: Terje Bendiksby, Scanpix

 

Om det inte vore för de där fördömda hoppbackarna vore VM i Falun en total succé.

VM, Sportlov och Vasaloppet - oslagbart!

Nu ska alla till fjällen, oavsett om de ligger i Falun eller en bit därifrån…

• Tolv dagar skid-VM innebär en ockupation av hotell, gästgiverier, privata lägenheter, villor, t o m fabriksområden används för campingar med husvagnar och husbilar mm.

• Stockholmarna har sportlov och tar över i synnerhet norra Dalarna. Allt är bokat i och runt Sälen och på alla andra vintersportanläggningar.

• Och mitt upp i alltihopa är Vasaloppet högaktuellt. Drygt 67 000 personer är anmälda till något av alla lopp och var och en har med sig två-tre personer.

Den som inte klara en kö...

Det är ingen måtta på tillströmningen. Den som inte klarar en kö har inte i Dalarna att göra. För många näringsidkare blir stora delar av årsomsättningen ordnad under några få men optimala veckor. 

Behovet är långt mycket större än vad Dalarna förmår klara av. Det finns inte en enda ledig sängplats i hela länet. Vissa besökare blir glada för till och med en plats i städskåpet… Allt från hotellägare till enskilda tjänar pengar som aldrig förr. 

Övriga Sverige tittar på, sneglar mot Dalarna och åtskilliga kommuner önskar att de fick uppleva åtminstone något liknande. Att de också hade en del av utbudet och besökarna. ”Vad ska vi hitta på, det ser så roligt ut, vi måste göra något liknande, men vad?” resonerar många och åker på studiebesök.

Och de andra kommunerna, då

Att starta ett nytt Vasalopp är ju inte gjort i en handvändning av vare sig kreativa, ekonomiska eller praktiska skäl. Ett nytt mästerskap av något slag, jo, det kan ju tänkas, men om det då behövs en ny hoppbacke, ja, ni förstår. Sådana diskussioner vill man helst slippa. Och sportlovet, ja, fjällen ligger där de ligger, det är dit folk vill.

Men oavsett, värdet av idrottsturism upptäcks av allt flera kommuner i alla väderstreck.

Det gäller att de vänder på varje sten. De måste inventera egna möjligheter, se kända såsom dolda förutsättningar och då börja med tre frågor – vad är vi bra på, vad är unikt här, vad skulle kunna växa och blir riktigt vasst?

Svaren och upptäckterna finns där ute i kommun-Sverige. Hemläxan måste göras, helst med hjälp av någon utifrån eftersom det är lätt att bli hemmablind.

Är skidor så intressant?

Det som nu sker i Dalarna väcker också en något lustig betraktelse – har vi svenskar plötsligt blivit så ohämmat intresserade av skidåkning?

Den enklaste förklaringen är väl just ett behov av upplevelser, evenemang och dramatik. Kryddat med en sådan folklig idol som Charlotte Kalla. Allt detta, och världsmästerskap, bra väder, stämning, mycket folk, många och mycket att titta på, det är en massa plusfaktorer. 

Närmaste jämförelse är väl fotbollsdamernas EM 2013 när sommar-Sverige var som allra mest underbart. 

Då och nu uppstår närmast en hysteri och möjligen eller troligen har vi i Falun ännu inte sett kulmen. Sex svenska medaljer hittills lär följas av några till om den norska dominansen kan brytas. Inte minst för skidsportens bästa.

Detta fantastiska arrangemang

Vasaloppet då. 66 752 personer är anmälda till något av loppen under Vasaloppets vintervecka, som inleds med Kortvasan på fredag och avslutas med Vasaloppet den 8 mars.

Mora kommun med 20 000 invånare och Malung-Sälen kommun med 5 000 invånare klarar den här anstormningen varje år i mars. Staben, uppgifterna, vanan, de fixar det här, det är beundransvärt.

Numera är det bevisat att Vasaloppet ger mer än en kvarts miljard kronor i turistekonomisk omsättning. Ta in den där summan och inse vidden av allt det som sker, det är imponerande och gynnar så många utöver Vasaloppets Marknads AB.

De kommer från hela världen

7 615 utländska skidåkare från 51 nationer i samtliga världsdelar är anmälda till vinterveckan! Så många internationella deltagare har tidigare aldrig varit anmälda.

  • Av 66 752 deltagare är drygt elva procent internationella deltagare. Från Danmark (inklusive Grönland) kommer 1 325 åkare, därefter följer Finland (inklusive Åland) med 842.
  • 13 208 deltagare kommer från Stockholms län. Därefter följer Västra Götalands län, Dalarnas län, Skånes län och Uppsalas län. 
  • Åkarna är i åldrarna 8–89 år, medelåldern är 41,9 år, 60 procent av deltagarna är män och 40 procent är kvinnor.  Så ännu saknas några kvinnor. 

Annars kan inte det här bli så mycket bättre i någon bemärkelse.

Thomas Ejderhov

Willy Berggren (inte verifierad)

tis, 2015-02-24 23:03

1. Dalarnas enastående succ'e

Thomas! Du sätter brännglaset på kärnpunkten i ett framgångsrikt arrangemang. Det motsägelsefulla är ju att det är små orter som gör detta så fantastiskt framgångsrikt. Det borde inspirera många andra att få fart på tankerummet. Det är ju något i tiden som visar att många i befolkningen vill ha detta. Jag tror inte detta är förbehållet just skidor och enstaka fixstjärnor. I Stockholm har vi gjort något liknande med ex Midnattsloppet. Det finns fler. Men, de gränsöverskridande "dårarna" måste få ta plats. Jag har ju ofta påtalat problemet med den rådande kulturen "strömlinjeformad beslutsgången" där oftast bara en tanke åt gången får plats. Men, du pekar tydligt på jäkligt intressanta faktorer med fantastiska resultat.

Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa. 

Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats. 

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV.  Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.

 Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats. 

Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.