Inte ens Löfven gör sig hörd…

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
De där 250 miljonerna i kostnader väcker protester, fast det är inte lätt för kritiker att göra sig hörda bland alla hejaklackar. Inte ens Löfven klarar det.
Det var fullt med folk på torget i Falun vid torsdagskvällens medaljutdelning i sprint under skid-VM i Falun. Foto: Fredrik Sandberg, TT

 

Kontrasten är stark. Å ena sidan, det egentliga orimliga att Faluns invånare ska betala en jättefest. Å andra sidan, det är ett partaj för runt 200 000 åskådare och miljoner TV-tittare.

Med Falun, fantastiska Dalarna, Sverige i återkommande förföriska naturbilder.

Det är värt en del.

Överträffar kalkylerna

Succén har varit given sedan några veckor. Biljettförsäljningen överträffar kalkylerna och nu börjar folk förstå att det inte är någon självklarhet att det finns biljetter kvar. De är faktiskt på väg att ta slut och det i ett läge när allt fler också vill vara en del av festen och inte missa den.

Skid-VM i Falun är årets event i Sverige jämte målgången för Volvo Ocean Race i Göteborg i sommar.

I Dalarna har diskussionerna runt VM pågått sedan tre år tillbaka. Inledningsvis hette det att mästerskapet skulle kosta 80 miljoner kronor. Det var mycket bara det.

Men tidigt började kostnaderna dra i väg. I dag ligger på de mer än 250 miljoner.  

Mitt i alla vardag

Frågan är om någon kan eller törs göra en sammanräkning nån gång. Redan nu kan man ana att det sprids en uppfattning om det var festen värd och att vi måste unna oss lite extra mitt i all vardag.

Till lördagen när herrarna tar normalbacken i besittning och både herrar och damer kör skiathlon, är det slutsålt. 37 500 biljetter är borta så TV-sändningen får bli räddningen för många.

Påhittet med en så kallad aktivitetsdag på måndag, med en konsert med Mando Diao, hyllas nu eftersom intresset överträffar alla som helst förväntningar. 

Storhetsvansinne

VM-arrangörerna och lokalpolitikerna känner sig lättade och tycker att de har fått åtminstone delvis rätt. De har ju hela tiden hävdat att intresset för skidor är stort, ja, åtminstone i Sverige och Norge. Och nu sätts Falun på kartan…

”Skid-VM visar hur lätt det är för politiker att få storhetsvansinne. Det är svårt att hitta en bättre symbol än Falun för den driften”, anser Martin Borgs som fick uppdraget av organisationen Skattebetalarna att syna skeendet.

”Det är lätt att skratta åt men är i grunden en moralisk fråga. Är det en kommunal kärnverksamhet att arrangera stora evenemang? Eller borde skattepengarna gå till vård, skola, omsorg, polis, brandkår?”, frågade Borgs.

Varför sa Löfven inte något?

Martin Borgs säger som så många andra. 

Han borta ha ställt samma fråga till statsminister Stefan Löfven som gladeligt kom på besök invigningsdagen. Leende och vänlig, men utan att vi fick höra det han egentligen borde haft som budskap:

”Jag tycker att vi måste vara med på ett hörn. Vi måste skapa en nationell strategi för internationella evenemang. Enskilda kommuner kan inte bära kostnaderna. Stora mästerskap har så stor betydelse för Sverige”.

Men det sa han inte. Varför inte det?

Han slapp undan allt genom "Vi vill inte sjösätta några äventyrligheter, det är viktigt att alla större mästerskap är ekonomiskt underbyggda". 

Nähä, vem tycker annorlunda.

Mycket vård och omsorg...

Driftkostnaderna för Lugnet kommer att öka med 7–8 miljoner kronor per år. Till det kommer räntor och amorteringar och det innebär att skattebetalarna belastas med 13 miljoner kronor per år de närmaste 30 år.

Det räcker till bra mycket inom vård och omsorg. Det är ju faktiskt så att kostnaderna omfattar mer än en kvarts miljard.

Det beror på hur man räknar in alla kostnader och vem som tar hand om fakturorna. Om det är kommunen, och då direkt skattebetalarnas pengar, eller något kommunalägt bolag där utgifterna inte är lika lätt att spåra.

Då hade det inte blivit något

Hoppbackarna hamnade i skottgluggen, föga förvånande. Få aktiva ställdes mot enorma kostnader. Den investeringen blev provokativ och belastar utgifterna allra mest.

Men utan nya backar hade det inte blivit något VM. Och det hade blivit lika lite VM om förespråkarna sagt 250 miljoner i stället för 80 miljoner för ett par år sedan. Då hade det verkligen blivit storm.

Det var det minst av allt på torsdagen när 16 000 personer trängdes och trivdes på Lugnet. Rafflande tävlingar, högt tempo och händelserikt, det vi alla önskar när vi tittar på idrott.

Ingen hade lust att klaga

Hela Lugnet är förvandlat till en jättelik eventarena. Sponsorerna är aktiva, arrangörerna påhittiga, enorma och inbjudande tält lockar med mat och dryck, det är upplevelser i mängd. Och i synnerhet norska hejaklackar skapar en fantastisk stämning.

Vem hade lust att klaga mitt uppe i den glädjeyran. I synnerhet när solen tittade fram i dubbel bemärkelse. Stina Nilsson tog en blågul silvermedalj efter fyra heroiska lopp under eftermiddagen där också himlen var blå emellanåt. 

Även Stefan Löfven vill njuta av fler sådana stunder.

Thomas Ejderhov

Henric Hedberg (inte verifierad)

lör, 2015-02-21 06:48

1. Det gör ont. Mycket ont. Men

Det gör ont. Mycket ont. Men ibland måste åsikter få göra ont. Jag har Falun, idrott och evenemang i mitt hjärta. Stödjer jag då Skid-VM anno 2015? Nej! Förvånad? Jag ska förklara. VM har kostat 237 miljoner. Den kostnaden ska räknas hem genom att Falun ökar sitt medborgarantal. Självklart, att komma till en stad med ett stort trafikkaos pga en försenad trafikomläggning, det kommer säkert att locka till inflytt. Felaktiga prioriteringar har gjorts från både M och S politiker under resan mot VM. Faluns nya flaggskepp är nu två hoppbackar där ingen kommer att hoppa eftersom det inte finns några barn- och ungdomsbackar att lära sig sporten i. Men en sak gör mig stolt, rörd och ger mig gåshud. Falun svalde stoltheten och vände sig till grannkommunen för att få hjälp med VM-låten. När VM är över hoppas jag att Gahnshag och kompani vänder sig till grannkommunen och frågar: Ni som är ett #trevligtfolk hur ska vi i Falun satsa våra pengar för att locka och integrera nya medborgare till vår kommun?

Jonas (inte verifierad)

lör, 2015-02-21 07:22

2. Sätta Sverige på kartan?

Det verkar vara en ny trend i tyckandet att det snarare ska vara statens ansvar än kommunernas att göra den här typen av satsningar. Det låter ju bra - och är en skön kompromiss att dra till med när man å,ena sidan gärna ser stora evenemang i Sverige,men å andra sidan nog ändå tycker att det känns lite dumt att kommunala skattemedel ska användas. För det första tror jag inte att jag som hallänning har någon större glädje av att Falun får en hoppbacke av staten. Särskilt inte om set betyder att jag samtidigt ska finansiera en fotbollsplan i Solna, en ski-cross-bana i Åre och en simhall i Malmö - för att ta några exempel på anläggningar som skulle kunna bli aktuella. För det andra så lurar man sig nog om man tror att en nationell strategi skulle stoppa pengaflödet från kommunerna. Falun skulla fortfarande anse att det är värt 250 miljoner att sätta kommunen på kartan. Så utöver det statliga stödet skulle de säkert passa på att bygga något helt annat i stället. Kanske en inomhusbana för skidåking. Nu när man ändå fick en hoppbana av staten. Alltså av mig. Hallänningen.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.