Tur att det finns undantag...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Etablissemanget uppträder alltid på samma sätt. Örebro, Växjö och Linköping hade inte heller något upp att göra. Nu är det Karlskronas tur att försöka.
Per Hånbergs prestation som tränare står klar för hockey-Sverige. Först gjorde han succé hos Vita Hästen, nu Karlskrona. För andra året i rad är han en vinnare. Foto: TT

 

Allt är egentligen lite komiskt. SHL predikar om att hockeyn tillhör underhållningsindustrin och reser krav på det ena med det andra. Inte minst storleken på orten, och som inte det räcker även storleken på arenan.

Helst ska allt vara på plats innan en klubb når högsta serien. Då är föreningen välkommen.

En jädra tur att det finns undantag.

Och vad hittar de på?

Förresten, det kanske inte är slut med överraskningar. Frågan är vad Vita Hästen och Björklöven åstadkommer i det fortsatta kvalet till Elitseri...SHL. Det där är det svårt att ändra på. Ett påhitt, NHL, KHL och SHL, varför duger inte Elitserien, det kan jag aldrig förstå.

Och apropå det motsägelsefulla, alla pratar om Malmö och vill ha upp laget. Där finns arenan, där finns pengarna, där finns möjligheterna, där finns, ja, egentligen allt – utom ett starkt lag.

Det är ändå vad som räknas.

Två så givna

Åtminstone i det korta perspektivet. Det blir värre i det längre.

Ni ser hur Leksand och Modo sladdar i, nu är vi där igen, SHL.

Leksand med sina tusentals  medlemmar i både Dalarna och runt om i Sverige och sin starka tradition.

Modo som inte ska vara annat än ett elitlag och en plantskola, men där sanningen ändå har kommit ifatt klubben. Det räcker inte ens med en Peter Forsberg.

Också ett tack...

Karlskrona har gjort en enorm prestation, man läser om en klubbchef, Rolf Lindberg, som i princip stod med konkursansökan färdigskriven i handen för ett år sedan. 

Och tränaren Per Hånberg som styrde Vita Hästen till hockeyallsvenskan i fjol och som sparkades som tack. Han flyttade till Blekinge och höll fast vid sin filosofi, det gick bra där också.

De gillar uppenbarligen varandra, de jobbar bra ihop, de leder klubben och det är mästarklass på vad de har gjort. Det är deras arbete och resultat som har skapat resurser och intresse. 

Att de gjorde sig besvär

Från Karlskrona till Mjällby är det en timme med bil utefter havet. Det var besynnerligt när Mjällby en gång nådde fotbollsallsvenskan. De skulle inte heller räcka till. 888 invånare på orten...

Mjällby har gjort sju säsonger där. Starkt, beundransvärt! Men nånstans blir verkligheten allt mer uppenbar när kommun och näringsliv inte har kraft att bära ett elitlag.  

Kommer ni ihåg hur Väsby gick upp 1987. Det är det mest ofattbara exemplet på att det inte går att slå knut på sanningen. 

Måste värva ett halvt lag

I Karlskrona har hockeyn en stark förankring på orten och många människor hjälper till i organisationen. Det finns drygt 64 000 personer och befolkningen ökade för tolfte året i rad.

Kommunalrådet i Karlskrona, Patrik Hansson (S), är lika euforisk som många andra och pratar om hur arenan ska växa från dagens 3 464 åskådare till SHL-kravet om 5 000. Men det är tveksamt om när det blir.

Bedömare tror att cirka tio spelare av tisdagens hjältar platsar i truppen nästa säsong. Cirka 15 man ska alltså in. Bara det, värva och hitta rätt, det är inte lätt. Allt ska ske på bara några månader, sedan ska bygget stå klart.  

25 välkomna miljoner

Med avancemanget kommer runt 25 friska miljoner från SHL. De kan inte bli mer välkomna. Budgeten, från dagens 30 miljoner kronor, dubblas plötsligt. Men ändå, konkurrenterna har dubbelt så mycket och mer därtill.

Sponsorerna, då? De ska bli både fler och lägga till minst en siffra i beloppen. Det är i många fall samma företag som gick med på att skriva ner skulderna när Karlskrona HK var nära konkurs. Nu ska de företagen gräva djupare i sin egen plånbok. Så benägna kanske de inte är.

Det har gått fort, Karlskrona har gått från division tre till SHL på bara nio år. Det är beundransvärt. Klarar klubben att utvecklas tillräckligt även inför de nya kraven är det en bragd.

Thomas Ejderhov

Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna.  Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...

En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.

Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.

Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då.. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.