Låt dem bli ett team i stället!

Stefan Lindeberg meddelade styrelsen först och sände därpå ut mail till alla specialförbund. Men det dröjde till lördagskvällen under finalen i Schlagerfestivalen innan SVT fick tipset och sedan var nyheten ute.
Vill ta ett steg tillbaka
Han avfärdar alla rykten om att han skulle vara sjuk, men beskedet kom så överraskande att många spekulerade om skälet till att han säger upp sig. Han själv tycker bara att det är rätt tidpunkt nu när OS-frågan går in i en ny fas. Det är ännu långt till ett beslut om en ansökan, men SOK ska bygga förtroende från starten av resan och till ett eventuellt genomförande om tio år.
Men det är ändå runt Stefan Lindeberg allt cirkulerar. Ingen annan personifierar ett svenskt OS mer än just han. Men lika plötsligt som han vill avgå kom också ryktena om att det fanns en plan.
Det möttes av reaktioner...
36 röster
36 olympiska specialförbund har varsin röst och ska samlas för årsmöte och ett avgörande den 19 april.
Stefan Lindeberg kom via kanotförbundet in i SOK 1987, blev sedan vice ordförande 1996 och ordförande fyra år senare. Han har en nästan 40-årig olympisk karriär och är välkänd även internationellt. Han har skapat ett kontaktnät och har också blivit förtrogen med IOK-president Thomas Bach. Och när vindarna vänt och IOK och OS-arrangör ska visa återhållsamhet har en svensk modell blivit uppskattad.
Sättet på vilket SOK föreslår ett OS-arrangemang väcker intresse och gehör. Därmed bedöms förslaget om ett vinter-OS 2026 i Stockholm och Åre ha goda möjligheter. Mycket goda, till och med.
Så omröstningen om vem som ska bli ny ordförande i SOK handlar lika mycket om att att förbunden ska kunna enas om en OS-kampanj.
Starka kastvindar
Men efter Lindebergs besked om avgång har kastvindarna varit starka.
- Två ur SOK:s styrelse, Per Palmström och Bengt Jönsson, nominerades ena dagen och tillkännagav sitt intresse – för att bara ett par dagar senare förklara att de backade.
”Vi har till valberedningen meddelat att vi avstår våra kandidaturer till förmån för Hans Vestberg. Efter att vi gemensamt har träffat Hans har vi båda, var och en för sig, kommit fram till att vi anser att Hans Vestberg är den bästa kandidaten till denna viktiga post”.
- Fotbollförbundet, det största enskilda förbundet i landet, kommunicerade plötsligt att Björn Eriksson, RF:s ordförande, var deras förstaval.
”Det är viktigt att ha en ledare som kan hålla ihop den svenska idrotten nu när vi med kraft måste jobba vidare mot en OS-ansökan”, sa förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson och tyckte att det skulle bli bra med Björn Eriksson som ordförande i både RF och SOK. Karl-Erik Nilsson avsåg Erikssons förmåga att lobba i korridorerna i Stockholms Stadshus och i regeringskansliet.
- Förespråkarna till Hans Vestberg är övertygade:
”Han om nån skulle internationellt kunna göra Sverige till en trovärdig leverantör av ett OS. Hans älskar idrott sedan barnsben och har näringslivet i ryggen och världen som arbetsfält med tillträde till beslutsfattare inom både handel och politik”.
Båda är lika lockade
Där står man i dag.
Såväl Hans Vestberg som Björn Eriksson har inga problem att fylla dagarna med jobb. Nånstans kan man tycka att de borde ha tillräckligt med uppgifter utan att ikläda sig en roll som ledande namn inför en OS-kampanj.
Men, nej, de har tid över. Båda känner sig också lockade.
- Hans Vestberg blev entusiastisk vid första förfrågan. En idrottskille sedan barnsben, själv före detta allsvensk handbollsspelare, i dag ordförande i Svenska Handbollsförbundet – och koncernchef inom Ericsson.
- Björn Eriksson är också luttrad och van vid att fördela tiden på många åtaganden. Från det att han fick förfrågan om att bli ordförande i RF till dess att han blev vald avslutade han engagemang i 23 bolag.
Han gör bedömningen att hans RF-uppdrag tar runt 70 procent av tiden. Så det ska finnas timmar över och han ser ett val som ett-årigt då ett nytt val, omfattande en fyra-årsperiod för SOK:s ordförande, ska ske nästa år.
Ändå många frågor
Men det uppstår också frågor. Räcker en person till? Varför föreslå att en enda person ska dra lasset, samtidigt som man väljer bort den andre? Och varför kommer förslaget om en gemensam ordförande?
Det enda rimliga kan vara att använda båda personernas spetskompetens.
Förbunden tar nu intryck, en majoritet vill inte väcka liv i gamla trätor mellan SOK och RF eftersom de i dag har olika uppgifter och funnit sina roller. Den rivaliteten med ideliga tvister är borta och borde vara det för evigt.
Den blivande ordföranden får som huvudsaklig uppgift att sälja en OS-kandidatur både nationellt och internationellt och se till att OS 2026 blir tiderna idrottsfest i Stockholm.
Båda herrarna är kända för att inte ge sig i första taget och kan jobba oförtrutet. Att ta hem ett OS till Sverige kräver ett bra lagarbete. Det är inte ett antingen eller, mer både och. Med Björn Eriksson i RF och Hans Vestberg i SOK kan det lyckas.
En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.
Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.
Krönika: Plötsligt förvandlades de till synes blivande segrarna till förlorare. Hammarby som hade befälet i andra halvlek och Tre Kronor som ledde med 3-0, skriver Kjell Nlsson.
Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.
Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Mest lästa just nu
Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke, som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.
Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning.
¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson.
Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.
– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.
Vissa går mot strömmen. Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.
Vågar jag? (inte verifierad)
tis, 2016-04-05 16:19
1. RF - SOK
Nu eller aldrig - är det DAGS att slå ihop RF och SOK. Missa inte chansen, denna gång - det ÄR på TIDEN. Använd resurserna på rätt sätt inte till inbördes käbbel. Dubbla organisationer tjänar ingen - använd resurserna rätt. Låt förnuftet ta överhand - NU !!!!Skriv kommentar