Inte annat än logiskt...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det har inte varit annat än en lång dags färd mot natt. Helsingborg har haft det dåligt ställt, både pengar och spelare har saknats, och ingen tränare, inte ens Henrik Larsson, kunde till slut trolla.
HIF-arna deppar. Degraderingen är ett faktum. Foto: Emil Langvad / TT

 

Samma tugg och samma tvivel och inte bara den här säsongen utan även de föregående.

Klubben har inte haft allsvensk ekonomi och värvningarna har blivit därefter.

Egentligen är degraderingen bara logisk.

Ovillkorligt

Helsingborg hade inte kapacitet att vinna tillräckligt i 30 allsvenska matcher. Inte heller i två kvalmatcher.

Då blir sanningen ovillkorlig.

Nu är det mer av nostalgiska skäl som många beklagar vad som har hänt. HIF ska ju vara vara ett allsvenskt lag. Ungefär som Modo ska tillhöra hockeyns främsta.

Men historia är inte annat än minnen.

Nån säger det är lika bra att det som sker ändå händer...

Fråga folket i Örnsköldsvik. Ta upp samma sak med de i Helsingborg.

Få tycker att det är lika bra.

HIF som Modo

Men i besvikelsens och frustrations stund kan ändå en och annan hålla med om och tycka att det är bra att kliva ned en division och försöka bygga något nytt.

Det är idrott av i går.

I dag finns ingen automatisk respit. Ett lag som degraderas förlorar inte bara sin status utan också sina främsta spelare. Och sponsorerna börjar fråga sig om det är värt  att satsa.

Undra vad näringslivet i Helsingborg har för åsikter. 

På avstånd och via artiklar i Helsingborgs Dagblad får man ett tveksamt intryck. Det verkar inte som om HIF är så angeläget och inte heller har varit de senaste åren. 

En sådan stor stad ska ju kunna backa upp ett allsvenskt lag betydligt bättre än vad som har framkommit. 

Konkurrensen är inte heller värre än att HIF borde favoritiseras. Rögle i Ängelholm några mil bort lockar säkert en och annan hockeyfrälst företagare, men inte mer än marginellt.

En särdeles ovanlig bank

Resurs Bank har en position hos HIF som är unik. Banken har räddat klubben flera år i rad via ett exklusivt stöd. 

2014 hette det att ett nytt riskkapitalbolag skulle se till att klubben inte hamnade i samma ekonomiska trubbel igen. Då slapp HIF undan konkurs, så illa var det faktiskt.

Men 2015 blev inte bättre. Licensnämnden hade starka synpunkter på statusen på kassan.

Mitt i misären har Kenneth Nilsson, bankdirektör och stor fan av HIF, ändå funnits där. 

HIF har vädjat om hjälp hos Resurs Bank vars styrelse har gett Kenneth Nilsson klartecken till att hjälpa till.

Men det har inte kunnat ske utan att banken fått andelar i ett antal spelare. Andra finansiärer har gått med på samma upplägg. 

”Enda sättet att klara ekonomin var att sälja spelarandelar”, hette det.  Men ändå en bakvänd lösning eftersom inget överskott uppstod när spelarna lämnade HIF. 

Inget bra affärsupplägg

I början på det här året framkom att klubben hade sålt tre spelare för 8 miljoner, men ändå gjort en förlust på 1,3 miljoner på affärerna. Ekvationen i det här systemet höll inte alls. 

Då fick Resurs Bank ställa upp igen.

Samarbetet inleddes i början av 2000-talet och sedan 2009 är banken huvudsponsor. Det handlar om en insats på totalt över 50 miljoner.

Nya idéer om riskkapitalbolag har växlat med andra kreativa lösningar. Det har blivit mer av typen brandkårsutryckningar, ingen skapande med tanke på morgondagen och sakta har HIF backat ytterligare. 

Klubbdirektör, sportchef, styrelseledamöter har kommit och gått. Ingen tycks duga, alla har blivit rejält ifrågasatta. 

Sponsoravtalet med Lagardére presenterade med stora ord för att sedan braka samman i ordväxlingar mellan styrelse och anhängare om lämpligheten och utbytet i affären. Det blev inte någon kvickfix lösning.

Och nu då, med snarast irritation och vanmakt i Helsingborg, det blir ju inte lättare att sälja HIF i Superettan, vare sig till publik eller företag.

Varför så svårt här?

Egentligen finns det en huvudfråga – varför är det så bökigt i Helsingborgs IF?

Helsingborg har 124 188 invånare, ett attraktivt läge, en stark fotbollskultur och, ja just det, snart invigs Sveriges modernaste arena som kostat mer än 400 miljoner.

Men ingen byggare.

I alla fall inte den person som har förmåga att ena all vilja och samla kraften för det är klart att den finns där. Huliganernas attacker i går var ju ett uttryck för frustration. Fullkomligt idiotiskt, förstås, och dessutom riktat mot Henrik Larsson och hans son Jordan utav alla...

Men det säger också ganska mycket om förutsättningarna i Helsingborg. Många önskar så mycket, många begriper uppenbarligen inte, många förhåller sig avvaktande och närmast fördömer.

Henke förverkligade drömmen för många, hjälten som kom hem från Celtic, Barcelona och Manchester United. 2014 blev han tränare i HIF. Nu, nu skulle det bli ändring.

Det blev det inte. 

Henke vill, men...

Henke skulle aldrig erkänna att han ångrade sitt val att återvända. 

Och apropå hans vilja att vara eller icke vara trevlig och vilja prata med journalister.

I går på presskonferensen efter degraderingen fick han frågan i Helsingborgs Dagblad. Har du kraft att försöka ta upp laget?

- Jag tycker det är en ganska taskig fråga att ställa just nu, eftersom jag är ganska tom, arg och ledsen.

Han var tyst en stund innan han sa:

- Jag får väl svara ja.

Det är likadant här. Många tycker att han inte räcker till. Inte ens han.

Men han fick inga som helst resurser. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.