Stort pådrag, men åskådarna uteblir

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Stjärnorna har aldrig varit fler i elitserien. I VM är de ännu fler. Men publiken uteblir. Bandyfolket kliar sig i huvudet och undrar varför åskådarna inte kommer.
Per Selin är Elitseriens generalsekreterare och är bekymrad över att bandypubliken inte kommer varken till Elitserien eller VM i Sandviken.

 

Per Selin står där på läktaren vid VM i Sandviken och undrar var åskådarna är. Han är Elitseriens general och det är likadant där. Publiken har inte hörsammat locktonerna.

Fler stjärnor än någonsin

Alla svenska stjärnor med något undantag har kommit hem från proffsspel i Ryssland och med sig har de tagit flera ryska stjärnor.

Klubbarna har investerat som aldrig förr i spelartrupperna och den kapprustningen innebär att elitserien är fylld av duktiga spelare.

Men det återspeglas inte alls på läktarna.

Publiksnittet från förra säsongen om 1417 har nu blivit 1407... 

- Vi är alla lika förvånade och frågande, erkänner Per Selin.

- Aldrig tidigare har vi marknadsfört bandyn så mycket som nu.

- Vi har fått bra uppbackning eftersom media har rapporterat flitigt. 

- Människor måste ha tagit del av allt som har hänt.

- Och vi vet att det finns ett bra intresse.

Har gjort hemläxan

Selin har gjort hemläxan vilket innebär att via ett nytt varumärke kommuniceras elitserien genom hemsidor, sociala medier och media.

Men utan att människor har köat för att få se matcherna.

”Vi ska ha 2 000 åskådare inom tre år i Elitserien” var en vision som Per Selin uttalade.

Han tog i där. Det snittet är avlägset.

- Men klubbarna jobbar mer professionellt och det ska eller borde ge resultat. Tycker man, tillägger han.

Sidoarrangemang vid matcherna, större möjlighet till mat, fika och umgänge för företag och egentligen alla, det är faktorer som har blivit avsevärt bättre. Fler inser vikten av allt utöver matchen har stor betydelse för många åskådare.

För mycket TV?

Per Selin vet inte vilken av sina inre röster han ska lyssna på.

- Med Bandyplay har vi gjort det möjligt att sända alla matcher via nätet. Det är ett genombrott och en fantastisk möjlighet för alla människor att kunna följa sitt lag var det än spelar.

- Men kanske det är skälet till att folk stannar hemma. 

Han är kluven men menar att de som tänker kortsiktigt tror att det är Bandyplays fel. ”Det är inte boven, snarare tvärtom. Vill man vara positiv så är det fler som sett bandy nu, trots färre personer på arenan”.

Inga långkalsonger

Nu drabbas också VM-turneringen i Sandviken.

Där diskuteras publikintresset mer än något annat. Snittet på Sveriges matcher är inte ens uppe i 2 000 personer och de övriga matcherna ska vi inte ens beröra. 

Visserligen är det länge sen som Sandviken var känt för sitt publikintresse, men nu är det VM för första gången på orten och med egna favoritspelare i huvudroller, då borde väl folk komma, men, nej.

En av de mest komfortabla hallarna i landet. Varmt, ombonat, service och så långt från långkalsonger och isande vindar som kan tänkas.

En hall som andra klubbar och kommuner bara kan drömma om.

En byggnad som stiftelser tillhörande Sandvik uppförde och lämnade över till kommunen för en krona. 

Det är en blandning av fantasi, längtan och utopi på de flesta håll.

Men i Sandviken räcker det inte.

Varken på seriematcher eller VM kommer folk. Sandviken i SM-final är lika med halvdana publiksiffror, det är en outtalad uppfattning i bandyfamiljen.

Att då lägga ett VM i Sandviken var att utmana verkligheten. Men resonemanget var lite av ”nu om någonsin ska vi attrahera människor”. 

Det här med biljettpriser

Frågorna är många, svaren desto färre.

Trenden är dock den återkommande från sport till sport. Människor är svårtflirtade och inte lika angelägna om att gå på matcher, dvs att se levande idrott. 

Annat lockar, konkurrensen är stor och inte minst TV-utbudet är ett alldeles för starkt alternativ.

Så är det här med biljettpriset. Svenska Fotbollförbundet var ute och seglade med en märklig prissättning i höstas. Bandyn har gjort samma misstag.

405 kr för att se en match med Sverige i gruppspelet... Går två, och kostar på sig en obligatorisk bandykorv, ja, då är de uppe i en tusenlapp. Det är inte bandy, det är något annat.

Nu tvingas arrangörerna att skifta taktik. Tanken var att sälja 27 000 biljetter, det låter totalt verklighetsfrämmande.

Fortfarande kvarstår priset 590 kr, oavsett om det är ett barn eller en vuxen, för en sittplats vid finalen mellan Sverige-Ryssland på söndag. Arrangörerna är pressade av kostnaderna. Bl a ska Svenska Bandyförbundet ha 1 miljon kronor i någon slags sanktionsavgift.

Det räkneverket håller inte.

Thomas Ejderhov

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen. 

AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga. 

20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.