Stort pådrag, men åskådarna uteblir

Per Selin står där på läktaren vid VM i Sandviken och undrar var åskådarna är. Han är Elitseriens general och det är likadant där. Publiken har inte hörsammat locktonerna.
Fler stjärnor än någonsin
Alla svenska stjärnor med något undantag har kommit hem från proffsspel i Ryssland och med sig har de tagit flera ryska stjärnor.
Klubbarna har investerat som aldrig förr i spelartrupperna och den kapprustningen innebär att elitserien är fylld av duktiga spelare.
Men det återspeglas inte alls på läktarna.
Publiksnittet från förra säsongen om 1417 har nu blivit 1407...
- Vi är alla lika förvånade och frågande, erkänner Per Selin.
- Aldrig tidigare har vi marknadsfört bandyn så mycket som nu.
- Vi har fått bra uppbackning eftersom media har rapporterat flitigt.
- Människor måste ha tagit del av allt som har hänt.
- Och vi vet att det finns ett bra intresse.
Har gjort hemläxan
Selin har gjort hemläxan vilket innebär att via ett nytt varumärke kommuniceras elitserien genom hemsidor, sociala medier och media.
Men utan att människor har köat för att få se matcherna.
”Vi ska ha 2 000 åskådare inom tre år i Elitserien” var en vision som Per Selin uttalade.
Han tog i där. Det snittet är avlägset.
- Men klubbarna jobbar mer professionellt och det ska eller borde ge resultat. Tycker man, tillägger han.
Sidoarrangemang vid matcherna, större möjlighet till mat, fika och umgänge för företag och egentligen alla, det är faktorer som har blivit avsevärt bättre. Fler inser vikten av allt utöver matchen har stor betydelse för många åskådare.
För mycket TV?
Per Selin vet inte vilken av sina inre röster han ska lyssna på.
- Med Bandyplay har vi gjort det möjligt att sända alla matcher via nätet. Det är ett genombrott och en fantastisk möjlighet för alla människor att kunna följa sitt lag var det än spelar.
- Men kanske det är skälet till att folk stannar hemma.
Han är kluven men menar att de som tänker kortsiktigt tror att det är Bandyplays fel. ”Det är inte boven, snarare tvärtom. Vill man vara positiv så är det fler som sett bandy nu, trots färre personer på arenan”.
Inga långkalsonger
Nu drabbas också VM-turneringen i Sandviken.
Där diskuteras publikintresset mer än något annat. Snittet på Sveriges matcher är inte ens uppe i 2 000 personer och de övriga matcherna ska vi inte ens beröra.
Visserligen är det länge sen som Sandviken var känt för sitt publikintresse, men nu är det VM för första gången på orten och med egna favoritspelare i huvudroller, då borde väl folk komma, men, nej.
En av de mest komfortabla hallarna i landet. Varmt, ombonat, service och så långt från långkalsonger och isande vindar som kan tänkas.
En hall som andra klubbar och kommuner bara kan drömma om.
En byggnad som stiftelser tillhörande Sandvik uppförde och lämnade över till kommunen för en krona.
Det är en blandning av fantasi, längtan och utopi på de flesta håll.
Men i Sandviken räcker det inte.
Varken på seriematcher eller VM kommer folk. Sandviken i SM-final är lika med halvdana publiksiffror, det är en outtalad uppfattning i bandyfamiljen.
Att då lägga ett VM i Sandviken var att utmana verkligheten. Men resonemanget var lite av ”nu om någonsin ska vi attrahera människor”.
Det här med biljettpriser
Frågorna är många, svaren desto färre.
Trenden är dock den återkommande från sport till sport. Människor är svårtflirtade och inte lika angelägna om att gå på matcher, dvs att se levande idrott.
Annat lockar, konkurrensen är stor och inte minst TV-utbudet är ett alldeles för starkt alternativ.
Så är det här med biljettpriset. Svenska Fotbollförbundet var ute och seglade med en märklig prissättning i höstas. Bandyn har gjort samma misstag.
405 kr för att se en match med Sverige i gruppspelet... Går två, och kostar på sig en obligatorisk bandykorv, ja, då är de uppe i en tusenlapp. Det är inte bandy, det är något annat.
Nu tvingas arrangörerna att skifta taktik. Tanken var att sälja 27 000 biljetter, det låter totalt verklighetsfrämmande.
Fortfarande kvarstår priset 590 kr, oavsett om det är ett barn eller en vuxen, för en sittplats vid finalen mellan Sverige-Ryssland på söndag. Arrangörerna är pressade av kostnaderna. Bl a ska Svenska Bandyförbundet ha 1 miljon kronor i någon slags sanktionsavgift.
Det räkneverket håller inte.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar