Åke Stolt: Journalister ska inte kramas

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vintern har varit påträngande i år, hela TV:n full av snö och is, skidskytte och sprint och Vasalopp och någon sorts hatmatch mellan Sverige och Norge som egentligen inte existerar i verkligheten. Men allt skall ju såpas nuförtiden, dramatiseras, som om inte verkligheten alltid överträffade dikten.

Jag är svag för längdskidor, har alltid varit, underbara personligheter att lära känna, sporten ännu mera TV-mässig tack vare masstarter och sprinten, som Wassberg och de gamla stofilerna länge dömde ut.

Och så världens bäste, den härlige Petter Northug, som skrattar åt svenska TV-krönikörer som saknar humor.

Vi älskar skidåkning

Svenskar älskar skidåkningen och vad värre är; Sveriges televisions journalister (eller hur man nu skall betitla kommentatorer och referenter) älskar den till den milda grad, att de kramar ihjäl den.

Med en vinterstudio, skickligt rattad av duktige André Pops, suger TV-sporten så mycket must ur budgeten att man inte ens har råd att visa allsvensk fotboll.

SvT har gjort ett val. Och ger sig oreserverat hän åt sina vinterorgier. Bastanta sändningar, tätt med trailers. Och skidåkningen, dess finansiärer och sponsorer gnuggar händerna. Allt har med TV-rättigheterna att göra.

Dragkampen mellan kanalerna. Men det måste TV-cheferna och deras personal betänka; det är rättigheterna man köper, inte arrangemangen.

Andra faller ut i marginalen

Det kan väl inte vara med löften att avstå från kritik, låta bli att gräva, att hålla en inställsam ton som man köper sig sändningstillstånden.

Men så har det blivit, också i det bolag som talar sig löddrigt varm för begreppet public service; sporter som SvT har rättigheterna till saluförs gränslöst och omsorgsfullt, andra evenemang faller ut i marginalen. Det märks tydligast vintertid, det blev uppenbart när t ex VM-handbollen drog igång.

SvT hade inga rättigheter, därmed behandlades turneringen (inledningsvis, det blev bättre efter hård kritik) som om den inte existerade.

SVT gömmer sig bakom public service

SvT gömmer sig alltid bakom sin hederskodex public service, detta luddiga begrepp som ingen egentligen vet vad det är. Hur som helst lever inte SvT upp till sin stolta paroll. För i begreppet public service ingår, enligt mitt förmenande, också objektivitet, allsidighet, granskning, journalistik i dess yttersta mening; istället flyttar SvT in i en igloo och glömmer resten av världen.

Evenemang som inte fallit i smaken, varit för dyra eller inte varit till salu stryks från agendan.

SvT har ingen ensamrätt som förr, kan inte garantera det vi vill ha och SvT är, bevisligen inte reklamfritt.  Att välja en annan språkdräkt och kalla det sponsring är bara hyckleri.

Reklam är reklam är reklam. Punkt.

Det blir allt tydligare - SvT har tassat i reklamkanalernas fotspår i det avseendet också - att tevekanalerna ger all sin kärlek till evenemang de råkar ha rättigheterna till. Hejdlös satsning, ett försiktigt tassande, hejaklacksledare istället för objektiva granskare.

I många fall med expertkommentatorer som är så lierade med sporten, att de saknar det nödvändiga avståndet.

Ingen talar klartext

När skidskyttarnas förbundskapten, Staffan Eklund, inte vill erkänna ett fiasko, inte ens vill kalla det en dålig insats när vissa av hans stafettjejer åker skidor som turister, får han inga motfrågor.

Ingen talar klartext. Alla lallar runt och myser och fryser och är nervösa i någon sorts delaktighet.

Särskilt SvT, med så hög svansföring bakom sin luddiga public service-banderoll, bör betänka, att med sina val, graden av satsning, frekvens av trailers, uppsnack och kommentarer, är man också en spelare på den stora idrottsmarknad, där företag satsar gigantiska belopp för att få finnas, där exponeringstid och ordvalörer väger tungt hos marknadsförare och investerare.

Med sina val ger SvT betydande favörer också i ekonomiskt avseende.

Just därför borde SvT betänka sitt journalistiska ansvar och behandla den allt mera sammansatta, samhällsintegrerade och ekonomiskt betydelsefulla idrotten med analyser, grävande reportage, granskning, dokument inifrån och utifrån och från alla jäkla håll, kalla det vad ni vill; det är märkligt, för att inte säga ansvarslöst, att inte på detta sätt balansera sitt eget kramande i målfållan.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet. Du når honom på akegstolt@gmail.com

Fakta

Denna text publiceras också på www.skaneidrotten.se

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-03-17 12:25

1. Lysande, Åke! /Hofors-LAsse

Lysande, Åke! /Hofors-LAsse

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.