"Miraklet som en Tranströmerdikt"
Då när Ralf Edströms versfötter skapade poetisk magi på Kopparvallen i Åtvidaberg och hans kloka fotbollshuvud stack upp, högre än alla andra svenskars i världsfotbollen.
Ett fotbollslag i gläntan
Jag kom att tänka på Tranströmers ord när detta Åtvidaberg, denna lilla anspråkslösa prick på fotbollens världskarta, plötsligt, som en oväntad glänta i skogen, lyste upp med klart allsvenskt sken under en lyckosam utflykt till Sundsvall. Och tog bussen tillbaka. ÅFF i Allsvenskan.
Jag har många, många gånger funderat på det, när jag handlat mina jordgubbar av damen på Torget under mina sommarmånader i kommunen, funderat medan jag rituellt korsat mellan ICA-hallen, Systemet, Sandelius konditori,
Gropa med alla sina förunderliga trädgårdsredskap som jag inte ens vet hur jag skall hantera; hur var det möjligt att det här, i Östergötlands lilla utpost mot skogarna i Småland, en gång på 70-talet, då när Tranströmer fann gläntan i skogen, kunde finnas ett av Europas mest sevärda fotbollslag.
Anställda på Ericsson, men...
3-1 mot Bayern München hemma. Då ett av världens bästa klubblag, innehållande drygt halva det tyska lag som året efter, 1974, blev världsmästare.
Ett unikt kapitel svensk fotbollshistoria. Sveriges enda proffslag. Det hände sig ett år att alla spelarna arbetade på världskoncernen Facit. Eller i varje fall var anställda där. I vissa fall skenbart.
Alla i styrelsen fanns på företaget med direktören själv, Gunnar Ericsson, som ordförande. Tränaren var anställd som säkerhetschef på Facit som ägde Kopparvallen. Fotbollens historia skrevs på fabrikens egentillverkade skrivmaskin.
Kulturen omöjlig att förinta
Sedan tog kreativiteten en paus och gömde sig i skogen. Tills den där Tranströmerska gläntan dök upp.
Kanske är årets bragd ännu större. Det är som att på vissa platser kulturen är omöjlig att förinta. Den gror i det tysta.
Så 2011, när Hammarby, som legat och sprattlat som en snärjd gädda i bottenskiktet, inte blivit hjälpt av sina 51 miljoner i omsättning köper sig ÅFF en allsvensk biljett för 16 miljoner.
Nedärvd kultur, bondförnuft, lojalitet
Det är inte tusenlapparna som gör målen. Det är inte banker och fonder som positionerar sig till försvar.
Det krävs nedärvd kultur, kunskap, bondförnuft, lojalitet, samarbete och en allmän medvetenhet om vad som krävs hos alla inblandade. Också hos dem som står för fiolerna.
I Åtvidaberg finns ett fotbollsgymnasium, halva spelartruppen har hämtats i närområdet (tio mil enkel resa från orten), kommunen och klubben äger Kopparvallen tillsammans, en pragmatisk lösning som är möjlig i en kommun där till och med moderater och sossar kan regera tillsammans.
Lönen sänktes, ändå stannade alla
Fotbollens kapital är mycket mera än bankmedel.
Spelarna i Åtvidaberg fick lönen sänkt med 25 procent när laget åkte ur Allsvenskan i fjol. Alla stannade kvar.
Nu får de motsvarande löneförhöjning när omsättningen ökar med 8-9 miljoner. Men inte upp till ”riskabel” nivå.Snittlönen kommer att ligga på 25 000 – 30 000 kronor i månaden.
Mycket tack vare Linköping
Idag finns jobben i Linköping. Liksom många av sponsorerna.
Linköping har också sitt LHC, en av landets starkaste hockeyklubbar de senaste åren. Men hockeyintresset sjunker och med både Norrköping och Åtvidaberg i Allsvenskan blir Östergötland ett fotbollslän igen.
Åtvidabergs fotbollsbas Jan Svensson jublar över Norrköping tryggade allsvenska kontrakt. Konkurrens och stimulans. Och vädrar morgonluft. Kopparvallen restaureras, laget skall förstärkas, ekonomin är i balans och laget kommer att klara sig bättre i Allsvenskan den här gången.
En tiondel av Malmös budget
Det har stundtals spelats landets mest kreativa fotboll på den ärorika arenan i år.
ÅFF mot MFF i samma division. 11 500 invånare mot 300 000. Landets 189:e kommun mot den tredje. Och med en tiondel av Malmös budget.
ÅFF är gläntan i skogen i en Tranströmerdikt.
Flera i idrotts-Sverige, som gått vilse i en skog av ideologisk missväxt och ekonomiska kalhyggen, borde upptäcka den.
Mest lästa just nu
- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.
Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe.
I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor. Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd.
SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari, då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.
Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Örjan Lissvik (inte verifierad)
tors, 2011-10-20 13:18
1. (S)pektaklet
Ja, visst är det härligt när mirakel sker och små orter fortfarande lyckas nå fotbollshimlen. När jag läser att du citerar Tranströmer kan jag inte låta bli att kontra med en annan Tranströmerdikt som passar in på en annan arena, politikernas: Jag är omgiven av skrivtecken som jag inte kan tyda, jag är alltigenom analfabet. Men jag har betalat det jag skulle och har kvitto på allt. Jag har samlat på mig så många oläsliga kvitton. Jag är ett gammalt träd med vissna löv som hänger kvar och inte kan falla till marken. Och en pust från havet får alla dessa kvitton att rassla. Trevligt att läsa dina rader, Åke. Tillönskar dig en skön höst i skogen, de fattigas kavaj. Bästa hälsningar, Örjan Lissvik, LundLasse Sandlin (inte verifierad)
tors, 2011-10-20 19:38
2. Tranströmer och pingis
Hej Åke, gamle vän, läser med förtjusning dina rader om Tomas Tranströmer. Skickar därför en alldeles färsk notis som finns i programmet till den SOC-pingis som just börjat i Eriksdalshallen – jag har varit ansvarig för programmet, lagom ideellt jobb för en journalistpensionär: Rubrik: Före Tranströmer: Bengt Grive Den klassiska haikun har fått ett lyft den här hösten. Tacka Tomas Tranströmer för det, årets svenske nobelpristagare i litteratur. Haikun är alltså den dikt på sjutton stavelser – fem/sju/fem – och som, enligt de ursprungliga kraven ska ägnas åt Naturen. Ingen plats bör finnas för det egna jaget, för egna känslor och stämningar. I mina samlade papper har jag ett litet ark från Keio Plaza Hotel i Tokyo, där vår pingis- och TV-sport-legendar Bengt Grive under VM 1983 på baksidan hade plitat ned en haiku: Körsbärsblom och Du Bordtennis med underskruv. Tack till Tokio Till förhållandet Tranströmer–Haiku–Bordtennis finns ytterligare ett namn att lägga: Niklas Schiöler. Idag är Niklas docent och litteraturforskare i Lund, 1999 skrev han en mycket uppmärksammad avhandling ”Koncentrationens konst” om just Tomas Tranströmers poesi och han betraktas idag som en av vårt lands största Tranströmer-kännare. Tidigare var Niklas – då som Niklas Persson – en stor pingistalang. Fyrfaldig junioreuropamästare kan vi läsa i Wikipedia. 1981 vid SOC i Växjö, endast 17 år gammal, var Niklas från IFK Falköping tävlingens stora skräll. I andra omgången vann han med 21–16, 10–21, 21–13, 21–19 över Ulf ”Tickan” Carlsson – just det: den regerande SOC-mästaren. I tidningen PINGIS skrev Sten-Olof Thorsson: ”Skolbetyget är fullt med femmor och språk är huvudintresset. ´Jag läser fem språk och vill gärna bli sportjournalist´, sa Niklas till pressen efter segern över Tickan.” I nästa match var Niklas chanslös mot Kinas Chen Xinhua. Sportjournalist blev han inte. Stor ändå. LASSE SANDLINÖrjan Lissvik (inte verifierad)
tors, 2011-10-20 20:08
3. Pingis
Hej Lasse! Mycket trevligt att läsa dina rader. Trevligt också att se att Media hittat till pingisen igen. Tack Jörgen Persson för det! I morse var han t.o.m. i Svt:s morgonsoffa. Även här klappar ett pingishjärta förutom litteraturhjärtat. Spelade i BTK Telje i min ungdom och vi var då faktiskt ett av de bästa lagen i Upplands distrikt. Numera blir det mest golf. Bästa Skånehälsningar och lycka till med SOC! Örjan Lissvik