Beska droppar i förväg...

Men jag och många med mig har redan fått sin beskärda del av dessa illasmakande droppar redan innan de första potatisarna serverats och genast försvann beskhetens charm.
Uppvaknandet, när ett tjeckiskt kollektiv skickade passiva svenskar ur sitt hemmamästerskap, blev abrupt och drömmen förbyttes i ett tvärt kast till verklighet.
Kompetensen tog inte tillvara
Jag trodde, eller var rättare sagt mer eller mindre övertygad, om att detta svenska lag skulle ro hem världsmästerskapet. Jag menar fortfarande att tillräcklig kompetens fanns inom gruppen, men jag tvingas ifrågasätta om denna kom till sin rätta när det som mest behövdes.
Visst, ett stolpskott kunde blivit till ett mål som hade förändrat förutsättningarna radikalt, men, faktum kvarstår att ett mindre kompetent lag var bättre än Sverige när det betydde som mest. Varför?
Dels, och detta är lätt att skriva med facit i hand, räckte inte målvaktsspelet till. Det går helt enkelt lite snabbare i den internationella hockeyn och här hade inte Fasth tillräckligt många matcher i bagaget för att känna sig helt trygg.
Bakåt läckte det skrämmande
Detta tror jag är en fråga om erfarenhet och med den erfarenhet Fasth har samlat på sig i detta mästerskap kommer han att stå bättre rustad i den fortsatta karriären. Flera av målen kom ur situationer som han i elitserien hade löst, men det aningen högre tempot rev upp hål i hans annars så täta spelstil. Dessa hål utnyttjades av skickliga ryssar och tjecker, men inte av de aningen sämre nationernas spelare.
Målvaktsspel och försvarsspel går hand i hand och för att målvakten skall känna trygghet behövs ett vattentätt försvar. Det är bara att erkänna och göra avbön!
Sverige var för dåliga i spelet runt egna målet och rent generellt sett i spelet på egen planhalva. Sett till de matcher som spelats har Tre Kronor släppt in alldeles för många mål för att det skall kunna betygsättas som godkänt.
Mårts uppmaning blev en ursäkt
Släpphänt oaktsamhet har dominerat framför det nödvändiga fokus som krävs i försvarsspelets alla moment. Likaså har ödmjukheten i stunder glömts bort i jakten på kreativa lösningar. Pär Mårts uppmaning att vara kreativ blev ibland en ursäkt för ett hybrisbetonat sätt att spela.
Det är på inget sätt fiaskobetonat att förlora en kvartsfinal mot Tjeckien. Tjeckien är hockey, kulturen finns i landets matjord. Ändå känns det som om Tre Kronor borde ha tagit sig längre med tanke på manskapet.
Den svenska utbildningsmodellen där spelaren sätts i centrum som individ har utvecklat fantastiska talanger, men kvar finns att utveckla utvecklarna… Den svenska coachingen under VM har i många bitar varit undermålig.
Ett mycket märkligt matchande
Visst en ledare måste välja sin linje och tro på den hela vägen ut, men att som de svenska coacherna gjorde, spela unga och oerfarna spelare i avgörande lägen, mot 40-åriga experter visade sig inte vara en hållbar linje. Kanske är det här resurser skall sättas in. Kanske är det här nästa stora satsning och utredning bör investeras.
Jag har själv set branschen inifrån och vet att det går att göra mer än vad som görs på många håll. Svenska tränare måste lära sig att det samma som gäller för deras spelare också gäller för dem. Hårt och idogt arbete är den enda vägen till titlar.
Med detta sagt menar jag inte att just Pär Mårts skulle föredra hängmattan framför videogranskning av specifika matchsituationer, men rent generellt är jag övertygad om att högre krav går att ställa på ledarskap och coaching liksom matchförberedande arbete.
Raka vägen för Ryssland
I den här matchen blev det matchförberedande arbetet helt avgörande för utgången av matchen. Fall inte i fällan att tro att ett stolpskott kunde blivit till ett mål och att om Niklas Kronvall bara inte hade tappat pucken så…
- Tjeckerna var bättre pålästa än Tre Kronor!
Detta skickade Tjeckien till semifinal och de svenska spelarna på semester. Grattis Ryssland nu tar ni guldet, för nu är ni det mest kompetenta laget i turneringen.
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
PGA-touren och Europatouren går ihop med LIV-toren. Det skulle kunna vara en första öppning mellan Svenska Golfförbundet och Henrik Stenson. Men icke.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp. Med början på onsdagen inleds den nya podden: "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar.
– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Daniel (inte verifierad)
lör, 2012-05-19 00:04
1. Sansat
Bra analys, Björn. Nu gäller det att förbund och landslagsstab gör samma analys.