Klubben vid vägs ände...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Till slut trodde inte ens de största entusiasterna på en lösning. Insamlingar, påhitt av olika slag och arrangemang, nej, det gick inte att vinna kampen mot de allt större skulderna. Därför gick en del av bygden i konkurs.
Björn Elfgren, vd på Wint, och Lennart Andersson, då ordförande i Valsarna, berättar om ett nytt samarbete å sent som i april. Men det räckte inte det heller. Inte när utgifterna hela tiden var större än intäkterna.


Det kunde vara en annan klubb, en annan idrott, men med en liknande historia.

1968 bildades Hagfors Motorcykelklubb. En novemberdag 2012 begärdes klubben i konkurs.

Valsarnas speedwaylag finns inte mer.

Smärtsamt för många

Det är smärtsamt för många människor i Hagfors med omnejd. Klubben är en del av själen i bygden med den egenhändigt byggda arenan med läktare, klubbhus, depå mm, allt i falurött.

Speedwayklubben vars första sarg var en ishockeysarg, köpt av en nedlagd idrottsförening för 150 kronor, och med en bana som vid invigningen välsignades av en präst.

Wint Arena, namngiven av en sponsor, belägen vid Tallhult utanför Hagfors och invigd 1969 har nu en 290 meter lång övergiven oval.

Frågan är hur länge tystnaden består.

Levt på lånad tid

En rekonstruktion är förvisso redan påbörjad, men det finns många som ifrågasätter det som har hänt och tvivlet är starkt inför speedwayens framtid.

Klubben har levt på lånad tid i flera år. Utgifterna har överstigit intäkterna och det varit en ständig kamp att söka lösningar.

Bolagiseringen var räddningen för någor år sedan. Stödet från företag och privatpersoner beskrevs som stort. Men som på så många andra håll är det idrottsmännen som är för dyra i förhållande till vad klubben har råd med.

Dessa löner...

Förarlöner drev skattekostnader och det blev en ond allt större cirkel. Den kom aldrig klubben ur.

Mönstret känns igen. Lejonen var en annan speddwayklubben som hamnade i en liknande situation i fjol, men likheten är stark med många andra föreningar i flera idrotter.

Det är baksidan av entusiasmen som i samma grad utgör en förutsättning för en verksamhet. Och samtidigt innebär en viss förståelse.

En viss skillnad

Men någonstans måste det finnas en gräns.

Som att skatteskulden fick växa till 1,7 miljoner kronor, inte 678 000 kronor.

Dick Gulbransgård ställde upp i en interimstyrelse för en tid sedan i syfte att försöka bidra till en räddningsaktion. Han valde för en vecka sedan att avgår för att inte själv behöva bli betalningsskyldig för skulderna som tillkommit under den förra styrelsen.

Då hade Gulbransgård plötsligt fått klart för sig att skatteskulderna var en miljon större än vad han hade fått besked om. Han insåg det hopplösa.

En sista walkover

Hagfors kommun drabbas som borgensman för 675 000 kr och lokala företagare som under senare år ideligen uppvaktats för extra sponsorstöd undrar  hur deras pengar användes. Privatpersoner har lånat ut pengar och, ja, det finns många trista exempel.

Men vissa var luttrade och av dem tyckte många att det höll bara inte längre. Valsarna var vid vägs ände redan tidigare.

Klubben har inte ens kunnat köra alla matcher i elitserien beroende på att förare har saknats, förare som har saknat löner.

Då som nu har Valsarna lämnat walkover.

Thomas Ejderhov

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Göran Lantz (inte verifierad)

fre, 2012-11-30 10:08

1. Jag brukar själv inte gilla

Jag brukar själv inte gilla när folk skriver kommentarer och anmärker på enstaka felaktiga ord i artiklar. Men jag förväntar mig av en sajt som heter Idrottens Affärer och som ska behandla ekonomiska frågor att man kan skilja på att vara borgenär och att vara borgensman, nåt som "vanligt folk" i allmänhet blandar ihop begreppen, Hagfors kommun var inte borgenär, fordringsägare, mot Valsarna. De hade gått i borgen för Valsarna vilket gör dem till borgensman för en skuld de har hos någon annan

thomasejd

fre, 2012-11-30 10:25

2. Tackar

Tack för ditt påpekande, Göran. Red.

Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen. 

AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga. 

20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Idrottsgalan har blivit en institution i svensk idrott. Planering inför Idrottsgalan 2026 pågår och det säger något om omfattningen och allt bakomvarande jobb. Nu har staben inriktningen mot januari 2026. Då ska bl a 100:e bragdguldet delas ut.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.