Drömmen har berusat...

Ett av hockey-Sveriges mest klassiska klubbar skälver, känner hur rädslan kryper allt närmare och frågan är om inte ett länge framgångsrikt lag i Hockeyallsvenskan också börjar känna en oro som kan övergå till förlamning.
I en ort med 15 000 invånare...
Leksands ekonomi blottas när klubbens båda bolag har beviljats en rekonstruktion.
Allt kommer i ljusets sken och människor inte minst i Dalarna är uppdelade i två läger, för och emot. Klubben må ha 9 000 medlemmar och många andra sympatisörer, men nu prövas de mer än någonsin.
Orten består av cirka 15 000 invånare, men man skulle kunna tro att det egentligen är det tiodubbla. I alla avseenden.
Som det här med att lova spelarna så höga löner utan att det fanns pengar.
Lovade pengar som inte fanns
Oavsett problem med ishallen, som Leksands ledning skjuter fram som ett mycket stort skäl till en hopplös ekonomisk ekvation, så saknas allt som helst vett, framför allt i lönepolitiken.
En klubb på konkursens yttersta avsats tog ändå beslutet att skaffa en spelartrupp som kostar 20 miljoner kronor. Ingen sa ifrån, ingen tycks inte ens ha velat stoppa planerna på en ny satsning mot elitserien!
I en ort av Leksands storlek finns det inte resurser nog för att skapa ett hockeylag för elitserien. Det ska vara omöjligt, men Leksands IF har böjt på sanningen och till saken hör att laget sedan många år är en angelägenhet för stora delar av Dalarna.
Från Falun och Borlänge och många småorter åker supporters till matcherna, även om antalet har minskat. Men oavsett vilket är det åtskilliga som håller på klubben och tillsammans skapar de en allmän förväntan om att Leksand inte hör hemma någon annanstans än i elitserien. Kosta vad det kosta vill, så att säga.
Han har berättat om allt
Leksands IF:s brokiga ekonomiska leverne har bevakats närgånget och kunnigt av Dalarnas Tidningars reporter, Bo Joffer. Han har beskrivit sanningen svart på vitt utan pekpinnar men med faktaspäckade texter.
”Leksand i kris” är en rubrik som har upprepats under senare år, men på något sätt och vis har det kommit en ny säsong och – nya satsningar. Nu kommer räkningen, nu gick det inte längre, sanningen är i kapp och människor vet vad som gäller.
Notera, lönegarantin gäller normalt under rekonstruktionen som kan ta en månad eller drygt det. Sedan ska ett bolag klara sig via egna intäkter. I det här fallet låter det som en fullkomligt omöjlig ekvation.
Mot elitserien med banken och länsstyrelsen
Ryggsäcken är tung, 151 miljoner i skuld, men säg att Leksand lyckas i sportsligt avseende, vinner Hockeyallsvenskan och till och med går upp, hur ska klubben ekonomiskt klara spel i elitserien, hur ska man skapa ett slagkraftigt lag, i synnerhet när man skissar på en trupp som inte ska kosta mer än 15 miljoner. Det är knappt halva budgeten hos några av konkurrenterna.
Leksands IF Hockey AB och Leksands IF Fastighets AB har som bolag rätt till den statliga lönegarantin. Det innebär att länsstyrelsen i Dalarna står för lönerna till både A-laget och föreningens anställda.
Tidigare i höst har Leksands Sparbank betalat lönerna och garanterar dem under den resterande rekonstruktionstiden.
En bank och en länsstyrelse siktar alltså på elitserien...
Förmånliga ersättningar
Nu i första vändan av rekonstruktionen kostade det 2 228 705 kronor i löner i Leksands IF Hockey AB och 273 463 kronor för fastighetsbolagets löntagare.
När spelarlönerna blev offentliga undkom inte heller två av klubbens främsta ledare. Två som rätteligen hade insyn i alla spelaraffärer och därmed för dyra kontrakt:
- Mats Aspemo, förre vd:n, hade en månadslön på 104 000 kr (vilket framgick i aktieprospektet förra året).
- Bertil Daniels, föreningens ordförande, slutade som kommunalråd i Leksand vid 51 års ålder. Sedan dess har han ”inte hittat något nytt jobb” och därför fått ut mer än 3 miljoner i kommunalrådspension.
Bertil Daniels var centerpartisten och kommunalrådet i Leksand som 1999 tyckte att det fick vara nog. När Radio Dalarna frågade varför han inte skaffat sig ett jobb att försörja sig på blev svaret: ”Det kan man ju alltid fundera på givetvis. Jag har sökt jobb från början, men jag har inte lyckats få något,” svarade Bertil Daniels.
Så sedan 1999, då fyllda 51 år, har han fått ut ungefär 250 000 kronor om året i pension.
”Allt är enligt det avtal som fullmäktige i Leksand har godkänt så det är inget konstigt med det”, kommenterade Bertil Daniels.
I stället har han koncentrerat sig på att vara ordförande i Leksands IF.
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.
-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter Martin Åkerberg som valde att stiga av våren 2022.
Sommaren 2019 föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.
Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK. Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Emma (inte verifierad)
tors, 2012-12-20 07:16
1. Det som hänt i Leksand är så
Det som hänt i Leksand är så sinnessjukt att man knappt finner ord och tror det är sant. Dessa komunpolitiker,ledare i föreningen och banker borde avgå och sättas vid en skampåle. Bedrövligt, skrämmande och ett förakt för bland annat skattepengarJohan (inte verifierad)
tors, 2012-12-20 09:05
2. Leksands IF
Mycket välskriven artikel. Det jag tycker någon ska göra är att kolla på holdingstrukturen i Leksands IF där det sitter människor som skulle ta större ansvar. Det är ett spel med bolag som jag aldrig kan tänka mej klarar en granskning.Hockeyallsvenskan (inte verifierad)
tors, 2012-12-20 09:26
3. Taif
Hade varit intressant att en ananlys av Tingsryds AIF. Liten ort, hög spelarbudget, vädjan till kommunen om hjälp och en styrelse som beslutar värva Conny Strömberg (inte gratis) framför klubbar med betydligt bättre ekonomi bara för att några dagar senare gå ut och säga att man inte har pengar.Ruben (inte verifierad)
tors, 2012-12-20 10:32
4. Ofattbart att man inte
Ofattbart att man inte tvingas skära i spelarlöner redan nu,utan väntar till nästa säsong. Att man inte kastas ur HA är väl lika konstigt det. Vilket annat lag som helst hade sparkats ut efter en sådan ekonomisk doping, Pinsamt av HA.Vågar jag?jimmy häggqvist (inte verifierad)
tors, 2012-12-20 11:44
5. dalt o misskötsel
Varför påverkas inte klubbens elitliscens? Varför rivs ej nuvarande kontrakt? Bara för att man heter Leksands IF o kallas folkets lag ska väl lika regler gälla för dem, eller hur. Varför fick inte Borås samma hjälp? Det enda rätta vore att begära sig i konkurs och börja om från början. Nu får de vara nog med daltande av denna förening som vi i landet tvingas betala löner åt under den första delen av rekonstruktionen.Funderaren (inte verifierad)
tors, 2012-12-20 11:52
6. Hmmm
Som sagt! Vilket annat lag i hockeyallsvenskan hade blivit utkastad men inte gullegull laget Leksand! Med skulder långt över AIK, Björklöven och Borås tillsammans så får dom fortsätta. Hur länge ska dom få fortsätta? Som skattebetalare vill jag inte vara med och betala för nåt Leksand har satt i system! Att blåsa alla runt om klubben att pytsa ner pengar i detta gigantiska hål! Som jag ser det så är konkurs det enda alternativet!Pia (inte verifierad)
tors, 2012-12-20 14:09
7. Är övertygad om att det till
Är övertygad om att det till slut blir nedflyttning för Leksand. Detta fixar dom aldrig, är för mycket pengar det är frågan om. Dom är ju även i tvist med skattemyndigheten sedan några år tillbaka där dom blivit restförda skatter pga dom betalat för lite hyra för arnenan. Den domen är inte klar ännu, inte lätt att få rätt mot den myndigheten. Nedflyttnig / konkurs är mitt stalltips