Tänk om Zlatan hade kommit i toppluva...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Den där livsmedelsaffären i Bro blev plötsligt högaktuell. Han som var där iklädd toppluva som vem som helst, han hade mest tankarna på den kommande jakten. Idrottsgalan fick komma i andra hand. Och Lisa Nordén i första hand.
Ingen Zlatan Ibrahimovic, men däremot Marcus Allbäck som tog emot Zlatans pris för Årets prestation. Foto: Claudio Brescani, Scanpix

 

Det var ju någon med mobilkamera som fångade Zlatan Ibrahimovic vid köttdisken i Bro i helgen. Han log glatt och galaarrangörerna fick hopp.

Ovation för en man i toppluva

Det hade sett ut, en Zlatan Ibrahimovic i toppluva släntrande in på scenen med tusentals hedersgäster, i klänningar och smokingar, i en stående ovation.

Som den specielle person han är hade Zlatan kunnat göra en entré som ingen skulle ha glömt. Han som gillar det där extra, det ingen annan klarar.

Men om han  satt i sin jaktstuga på sin ö i Mälaren eller om flugit hem i sitt eget plan till Paris framkom aldrig. Marcus Allbäck tog emot priset ”Årets manlige idrottare” och sa att Zlatan var i Paris, men det hade han nog gjort oavsett om stjärnan varit bara några mil bort.

Den här gången hjälpte inga övertalningsförsök. Och ingen vet om fotbollen verkligen stoppade honom...

Hon tog över, tack och lov

Det blir lite mer effekt nu när han sa nej, desto mer efterlängtad är han nästa gång. Han lär vara högaktuell då.

Fast det känns lite märkligt att Zlatan med sina fantastiska mål och spel inte räckte till i omröstningen. Säger det något om hans status hos folket?

Ingen, tror inte eller Zlatan gör det, missunnar Lisa Nordén att få Jerringpriset. Av 391 000 röster från svenska folket gick 38 procent till hennes fördel.

Lagom som svenskarna förlorade Anja Pärsson och Karolina Kluft kom Lisa som på beställning.

Lisas felaktiga val av klänning

Fyra gånger fick hon kliva upp på scenen under kvällen och försöka hitta på nya tacktal. En prestation bara det. Men Lisas år är fantastiskt, med framgångarna i VM och OS, och alla inser hur mycket träning och slit som ligger bakom. Hon är beundrad!

- Hade jag haft det här på känn hade jag valt en annan klänning, skrattade Lisa när hon bar upp sitt omfångsrika svarta släp.

Globen fylldes av hundratals stjärnor, det rådde trängseln mellan alla medaljtyngda, välkända och många förmögna. Riggade till tusen, ni skulle ha sett på nära håll.

Då får de handsvett

Damer som har grinat illa, svettats, utstött glädje och besvikelse var nu stylade och klädda i den ena festblåsan värre än den andra. Vi har sett dem i träningsoverall och vardagen, nu gällde rena tävlan i att vara mest fixad.

Herrarna var inte ett dugg sämre. Smoking eller mörk kostym gällde och många höll ständig koll på att den vita skjortan satt rätt och sneglande gärna mot närmaste spegel

Hur vana de än är vid uppmärksamhet och intervjuer så är galan något utöver det vanliga. De syns på deras flackande blickar och plötsliga skratt. Ska de dessutom medverka på scenen och hålla tal får de lätt handsvett. Då är de som vanligt folk.

- Vi är inte så duktiga på att njuta av fest och glaumor. Det borde vi, de här stunderna behövs, påpekade Lisa Nordén av alla, hon som ofta ensam ägnar tusentals timmar till träning.

De blir lättare i fortsättningen, då kan hon tänka på den här kvällen i Globen.

Thomas Ejderhov

Chefredaktör för Idrottens Affärer

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.