"Leksands viktigaste match någonsin"

Ett nej och det omöjliga inträffar – ett av svensk hockeys främsta varumärken försvinner. Men samtidigt realistiskt, så stor är klubbens skuld.
Ett ja innebär att räddningskampanjen kan fortsätta.
33 procent av skulden om 151 miljoner kronor försvinner. Bördan förblir tung, om än inte omöjlig att bära och sakta bli av med.
Räddarna i nöden
Därför mobiliserar klubben och försöker dra in pengar via supporters och företag. Hoppet står till en insamling, en aktieförsäljning och att sponsoruppvaktningar ska lyckas. Eller måste lyckas.
Räddarna i nöden finns i mängd. Ingen annan klubb har så många supporters över hela landet och de har tidigare kommit till undsättning och att döma av rapporterna gör de det igen.
Skillnaden är att den här gången rör det sig om så mycket mera pengar.
Brister långt bak i tiden
Synderna ligger långt bakåt i tiden. Redan under 2005 började den dåvarande ledningen att trixa med pengarna och syftet var ett enda, att behålla platsen i Elitserien. Sedan har diverse konstruktioner bitvis dolt en allt sämre ekonomi.
I höstas kom klubben till vägs ände. Allt kom upp på bordet, även spelartruppens löner där budgeten bara för den här säsongen är 33 miljoner kronor.
Staten har betalat spelartruppen under tre månader. Under tiden har laget i hockeyallsvenskan spelat helt oberört och till synes ovetandes om att klubben snart kan upphöra.
Sportsligt oberörda
Leksand har behållit serieledningen och med tanke på omständigheterna är det beundransvärt. Segrarna har travats på varandra, ungefär som skuldmiljonerna.
Konsekvensen är att sportsligt kan det bli succé, ekonomiskt ett fiasko. Leksand går upp i elitserien men stoppas på grund av skulderna. Förutsättningarna är helt exceptionella.
Något liknande har aldrig hänt och förhoppningsvis upprepas det aldrig.
Konkurrenterna, ja, hela hockey-Sverige fördömer vad som sker.
Många ifrågasätter
Åsikterna är många, allt från att Leksand får en särbehandling, att förbundet inte agerar hårdare (men dag finns inte riktigt de regler som gör det möjligt) och inte minst att det är ett moraliskt och etiskt åt helsicke.
Leksands skuld har också fått många utanför idrotten att reagera. Skulden på 151 miljoner väcker reaktion långt utanför själva hockeysargen och det skapar en berättigad fråga – vad händer egentligen inom idrotten?
Tvivlarna finns i mängd och de har blivit fler på grund av Leksand.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Kjell Magnus (inte verifierad)
tors, 2013-02-14 11:00
1. Medvetet risktagande
Leksands IF Hockey AB, med nuvarande styrelse i spetsen har medvetet planerat och genomfört denna rekonstruktion. Det framgår tydligt om man läser rekonstruktionsansökan LIF skickade in till Mora tingsrätt. Klubben har sedan 2006 levt ett liv i elitseriedrömmar med enorma kostnader som konsekvens. I samma dokument framgår det att samtal har förts mellan LIF och större fodringsägare under ett antal månader innan den skickades in, december 2012. Rimligen innebär det att styrelse noggrant (vilket i sig är ganska smart om man ser det ur LIFs synvinkel) har planerat att genomföra rekonstruktionen under pågående säsong, dels för att svenska hockeyförbundet inte kan dra in elitlicensen under pågående säsong, men också för att kunna behålla nuvarande trupp utan inskränkningar då lönegarantin infaller. Ur ett objektivt perspektiv måste detta kunna ses som en kriminell handling, -bedrägeri. Tråkigt för hela hockey-Sverige att en anrik klubb har misshandlats på detta vis. Svenska hockeyförbundet kommer med största sannolikhet inte vidta några åtgärder mot leksand, då de tillsammans med hockeyligan dreglar efter att höja publiksnittet i elitserien.Paul Månsson (inte verifierad)
tors, 2013-02-14 12:01
2. Leksand IF
Om man driver ett företag på detta vis så slutar det oftast med konkurs långt innan skulderna nått dessa nivåer (ett annat exempel är ju Panaxia)och när skuldsummorna hela tiden lagts på "hög" och medvetenheten hos styrelsen varit så stor pratar vi också om eventuella brottsmisstankar mot styrelsen oavsett att man velat skydda ett varumärke. Att styrelsen har varit och är medveten om det sedan lång tid tillbaka samt att man sjösätter hela sin "räddningsplan" under "verksamhetsåret" gör det hela ännu mer anmärkningsvärt. Just nu är det vi skattebetalare som betalar redan högt avlönade hockeyspelare i en förening med ambitioner att nå Elitserien men med en styrelse som INTE ens är i näheten av att vara Elitseriemässiga. NEJ SKÄMS PÅ ER!! OCH SKÄMS PÅ ER ATT UNDER SÅ LÅNG TID LURAT BÅDE SVERIGES TROGNASTE SUPPORTRAR OCH MÅNGA SPONSORER SOM FORDRINGSÄGARE. HOPPAS VI SLIPPER SE SÅDANA HÄR KONSTRUKTIONER INOM IDROTTEN IGEN!!Tommy Andersson, Umeå (inte verifierad)
tors, 2013-02-14 16:15
3. Leksand och kompiskorruption i förbundet
Det här licenstramset är ju ett skämt. Ett dåligt skämt. Nu finns ju en blueprint på hur man ska göra en elitsatsning. Värva ihop allt man behöver för att gå upp till nästa serie, sök rekonstruktion i god tid på hösten, låt mamma betala med sin jobskatteavdragsfria pension. "Kontrollår"? Hur många kontrollår fick IF Björklöven? Eller räckte det med ett brev från Sundsvall? De föreningar som sköter sig bättre borde ta bladet från munnen nu. Vad säger de i Tingsryd som skickat alla sina dyra importer för att få sin ekonomi i balans? Likadant i Troja som gjorde sig av med sin stora stjärna mitt i slutspurten, vad tycker dom om Leksand och deras agerande? AIK som tvångsnedflyttades två divisioner? Västerås som också åkte ner två divisioner? Vita Hästen konkade och fick börja om i fyran tror jag, varför var dom så dumma att dom inte lät skattebetalarna ta smällen genom en rekonstruktion? Ska inte säga att Björklöven (jag är lövenfan) skött sig så bra genom åren, men när vi väl gjorde en rekonstruktion så blev vi "premierade" genom att degraderas. Varför? Förbundet är ju också ett skämt. Svensk ishockey ska sortera under förbundet, ändå låter man serieföreningar sälja "sin" produkt och fördela pengarna mellan sig. Jag blir så less...Göran Lantz (inte verifierad)
tis, 2013-02-19 12:05
4. Vad består särbehandlingen
Vad består särbehandlingen av? Vulgärargumenten och osakligheten är väl det som varit främst framträdande i den här debatten. 151 milj i skulder sägs det. Ja, de byggde en egen arena för 140 milj. Växjö Lakers har 256 milj i skulder på sin arena till Växjö kommun och Kalmar FF har 242 milj i skulder på sin arena. Så de har ju med de argumenten betydligt högre skulder än Leksand. Flyttas ner pga av rekonstruktion. Malmö Redhawks har ju gått igenom TVÅ rekonstruktioner på senare år (2009 och 2012) och jag har inte sett kraven på deras nerflyttning. Avskrivning av skulder? Södertälje SK träffade 2011 ett avtal med banken att de skulle skriva 50 milj av deras lån på Axa Sports Center. Kravet var dock att Södertälje Kommun skulle gå in med ett betalningsåtagande på resterande lån, vilket de gjorde. Så om SSK skulle göra konkurs kommer Södertälje Kommun och deras skattebetalare åka på en smäll på minst 50 milj kr, ett åtagande långt högre än Leksands Kommun. På vad sätt har Leksand särbehandlats?