Elitloppet har en unik karaktär

En blandning av människors glädje och entusiasm tillsammans med spelets nerv och sportens popularitet har byggt Elitloppet till det största årligen återkommande sommaridrottsevenemanget i Sverige.
Den så viktiga historien
Men vad är det som egentligen ligger bakom framgången?
Det första Elitloppet avgjordes på hösten 1952 under namnet Solvallas Jubileumslopp. Det kom till för att fira Solvallas 25-årsjubileum och blev startpunkten till ett årligt återkommande travlopp som sedan bytte namn till Elitloppet.
Stjärnhästarna har sedan dess kontinuerligt gästat Solvallas internationella travbana. Eller vad sägs om segrare som Frances Bulwark (1953), Ego Boy (1973), Ideal du Gazeau (1980 och 1982), Mack Lobell (1988 och 1990), Copiad (1994 och 1995) eller Victory Tilly (2000).
Det är hästar som toppat sin framgångsrika karriär med en seger i Elitloppet. Under årens lopp har också världens ledande kuskar och mest framgångsrika tränare funnits på plats i vinnarcirkeln.
Våra svenska stjärnor som Sören Nordin, Stig H Johansson och Åke Svanstedt och de franska storkuskarna Joseph Verbeeck och Jean Michel Bazire.
Sport och spel, kryddat med nerv
Samtidigt måste varje evenemang följa sin tid och sin publik. Elitloppet är mer än en tävling för hästar. Det är en kombination av sport och spel. Spelet skapar nerv, spänning och ruljans.
Förra årets omsättning under Elitloppshelgen uppgick till 360 miljoner kronor. Och vid sidan om spelet har sporten fortfarande en minst sagt framträdande roll.
Än idag attraheras världens bästa kuskar och hästar. Elitloppet nämns ofta direkt efter Prix d´Amérique i Frankrike och Hambletonian i USA och räknas som världens förnämsta löpning för äldre hästar över sprinterdistans. Det internationella erkännande har förstås bidragit till arrangemangets attraktionskraft.
Folkfesten!
Statusen bygger på den sportsliga prestationen men utan den folkliga förankringen i grunden och kärleken till sporten vore Elitloppet ingenting.
Förutom sporten och spelet har förstås inramningen och den festliga stämningen en synnerligen viktig förklaring till populariteten. Det är folkfest på Solvalla.
Publiken har förvisso olika förhållande till trav. På E-läktaren trängs många av de stora traventusiasterna. De som kan allt om såväl spelet som sporten och som är ute i god tid för att komma åt de bästa platserna. Och så den kategori som vill ta del av den festliga stämningen.
Det mest omskrivna
Solvalla blir mötesplatsen för en social samhörighet och gemenskap. Tillsammans skapar besökarna en ljudkuliss som endast kan jämföras med en fullsatt fotbollsstadion med derbystämning. Supporterkulturen under Elitloppshelgen är godhjärtad och generös där segraren applåderas och hyllas.
Som event har Elitloppet utvecklats under de senaste åren. Marknadsföringen och den grafiska profilen har förstärkts, paketeringen förbättrats och sponsorerna ser ett stort värde i plattformen. Medias intresse att skriva om evenemanget är stort.
Under de senaste fem åren har Elitloppet varit landets mest omskrivna sommaridrottsevenemang.
93 miljoner i turistekonomi
Intresset av att besöka Elitloppet är rekordstort. I fjol kom 55 000 människor under elitloppshelgen, vilket var en ökning med 3 000 från året dessförinnan.
Den stora massan utgörs naturligtvis av besökare från olika delar av Sverige. Men en betydande del av besökarna kommer också från våra grannländer.
Att evenemangets besökare är en viktig intäktskälla för samhället är lätt att förstå.
En undersökning från 2007 konstaterade att Elitloppet hade 93 miljoner kronor i turistekonomisk omsättning.
En siffra som ger klirr i kassan för Stockholm som stad. Effekterna och betydelsen av detta evenemang för travsporten som helhet är förstås också betydande. Inget annat ger så mycket PR för sporten.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Hans G (inte verifierad)
tors, 2013-06-20 20:10
1. Elitloppet
Hade missat Maria Guggenbergers välskrivna krönika om Elitloppet. Visserligen lite sent att kommentera, men den var så annorlunda och bra. Thx!