Bäst, men inte bäst betald...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Så här långt framstår han som VM:s bäste spelare, 35-årige Andrea Pirlo. Han är magisk, med elegans levererar han passningar och med exakthet slår han frisparkar. Ändå är han underbetald.
Andrea Pirlo visar att åldern inte har någon betydelse. VM:s bäste och mest elegante spelare! Foto: TT

 

Andrea Pirlo har nu tre ligavinster i rad med sitt Juventus. Han fick flytta dit när han inte dög längre i Milan. Det går inte ens att skylla på Berlusconis dotter, för det var före hennes entré som klubbchef.

Studera honom noggrant!

Han valde att gå till Juventus och han fortsatte att vara given i landslaget. Fältherren, spelaren det lyser om, den som motståndaren aldrig får glömma bort.

Men de är just vad han gör. För Pirlo är också listig som få. På lätta steg rör han sig och ingen får riktigt grepp om honom, han glider undan och dyker upp just där han ska och styr händelserna. Alla vet det, ingen förmår ändå stoppa honom.

Alla tränare, ledare för lag borde ge sina spelare uppgiften att studera Pirlo i varje VM-match. ”Se hur han rör sig, hur han tycks tänka, ta intryck!” borde det heta i hemläxan och sedan skulle alla rapportera hur de upplevde hans rörelse- och beteendemönster.

Den verklige dirigenten

Vad är det egentligen som styr spelarnas lönenivå? Frågan är motiverad nu när alla har visat upp sig på den största marknadsplatsen, vissa tom i två matcher.

Som utgångspunkt har vi den störste, speldirigenten, geniet, Italiens lagkapten Andrea Pirlo.

Spelare som Spaniens målvakten Iker Casillas, mittfältaren David Silva eller Portugals mittback Pepe skall nog inte begära lönerevision när de kommer tillbaka till sina arbetsgivare.

Som Silva som också skulle vara en gigant på mittfältet. Av den utstrålning som han har haft hos Premier Leauge-vinnaren Manchester City återstår bara en blek skugga i spansk VM-dräkt. Men han har nära tredubbel lön jämfört med Pirlo (31 miljoner). Eller som Casillas ( 67 miljoner kronor), med dubbelt så bra lön jämfört med Pirlos.

Är det åldern som styr lönen?

En 23-årig Balotelli tjänar 10 miljoner mer än Pirlo. Brasiliens 22-årige Neymar får 78 miljoner per år, nästan tre gånger mer än Pirlo.

Att Lionel Messi, vald till världens bäste fyra år i sträck, har en lönenivå på 400 milj över vår långhårige favorit från Italien finns det en mängd förklaringar till.

Det finns ingen rim och reson i lönesättningen. 

Mästerlig i sin spelförande roll, given i landslaget, alltid pålitlig, vad mer går att önska sig. Pirlo har allt och en begåvning som är få förunnad.

Är det åldersfaktorn som styr?

Ännu mer obegripligt i så fall. Nej, fotbollsvärlden är konstig och svår att förstå.

Första titeln - i Göteborg

Och apropå ålder, Pirlos första stora titel var en seger i Gothia Cup i Göteborg

Värdet som reklampelare skall inte förringas. Typ hur många replicatröjor som går att sälja. En Cristiano Ronaldo-tröja (187 miljoner i lön) kostar 1 650 kronor... Men det finns ju plagiat att köpa.

I Italiens öppningsmatch mot England var Pirlo så majestätisk och så klok att en större tillgång för ett lag år svårt att se.

Han slog flest passningar av alla på planen, 105 totalt varav 95 procent också nådde rätt mottagare. Han gör allt till synes så lugnt och föredömligt. Han är personifierad det faktum att det lätta är det svåraste.

Ni kommer väl ihåg från 1-0 hur han hoppade över bollen och lät den rulla vidare i vetskap om att det fanns en lagkamrat bakom ryggen. Och så hade han en sådan där härligt skruvad frispark.

Vem och varför?

I syfte att fördjupa ämnet spelförståelse, speldirigentens viktigaste redskap, har vi de senaste dagarna talat med ett antal sportchefer, tränare, speldirigenter i fotboll, ishockey, bandy och handboll.

Vid första kontakten blir reaktionen "det är ett komplicerat ämne och svårt att förklara både vad det innebär och varför vissa har den egenskapen", men efter en stund blir samtalet av djupare karaktär.

En spelbegåvad back som Linköpingshockeyns Magnus Johansson:

”Jag vet nog ganska väl innan jag får pucken vad jag skall göra i nästa steg, man får vara mycket flexibel om situationens förändringar, allt för att vinna tid”, förklarade Magnus Johansson och utvecklade just tidsaspekten.

Såg inte att Pirlo i matchen mot England var stressad i ett enda matchmoment! Dessutom av ett England som i sina DNA- gener har att stressa motståndarna.

Vissa spelare har alltid gott om tid , tyvärr för få, andra är lika ofta stressade.

Slutligen: 

  • Vilka glänsande VM-analyser av Hasse Backe och Jens Fjellström!
  • Johanna Frändens kunskap och respekt för ordet håller också hög klass.  
  • Var inte "handbollsförsvarandet" ett sätt att försvara sig mot Spaniens tika-takaspel? När nu Spanien har fallit kanske också  ett föga publikroande spel runt straffområdet försvinner.
  • Försvarande lag har i många år fått frihet att fullfölja brottningsgrepp, modell överkroppslåsningar utan ingripande av domarna. Nu blåses det och det utförande laget är lika överraskade som många andra. Fortsätt att beivra det från huvuddomarens sida och ta bort straffområdesdomarna som inte har vågat eller fått agera !
  • Sydamerikas framfart i VM är märkbart och ganska väntat. Men vi är gärna utan Chiles och Mexicos våldsamma närkampssatsningar. Vi som vill se spelet på bollen och inte ovanför knäna som det viktigaste hoppas på fler röda kort.

Curt Einarsson

David (inte verifierad)

fre, 2014-06-20 13:48

1. Hade varit uppskattat om du

Hade varit uppskattat om du redovisat källan från var du finner löneuppgifterna.

Jonas E (inte verifierad)

mån, 2014-06-23 23:13

2. Nej nej

1. Marknaden (arbetsgivarna som tävlar med varandra) sätter inom elitidrotten alltid rätt lön. Blir det fel en kontraktsperiod pga fel förväntningar så rättas det till nästa. Ingen betalar mer än de behöver för att få en arbetstagare att skriva på. 2. Lika magisk som Pirlo är med boll, lika usel är han utan. Topplag har inte råd att spela med tio man i defensiven. Pirlo täcker aldrig av, springer aldrig hemåt osv. vilket kanske påverkar lönen.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.