En ödesmatch mer än någonsin

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Zlatans Paris är terrorns Paris. Ljudet av kraftiga smällar fick spelet att stanna upp på Parc des Princes, men ingen kunde föreställa sig vad som verkligen hände. Det ofattbara.
Förberedelserna pågår på Friends Arena där säkerhetsnivån höjs inför kvällens match. Foto: TT

 

Bilderna från landskampen Frankrike-England visar hur spelarna blir konfunderade liksom 80 000 åskådare. Men som någon sa, ”vi trodde att det var ett fyrverkeri”. I själva verket exploderade en bomb utanför en av arenans entréer och sakta framkom vad som skedde i stan.

Ladda med en olustig känsla

I kväll ska 50 00 åskådare fylla Friends Arena. Polisen och Svenska Fotbollförbundet har haft möten på morgon och säkerhetsrutinerna skärps.

Alla går omkring med en olustig känsla. Alla påverkas, alla bär på en oro och alla känner ett tvivel. Man både vill och inte vill prata om det.

Mitt i allt obehag ska livet ändå fortsätta, och landslaget ska på hotellet på Karlavägen i Stockholm fokusera på kvällens uppgift. Att ta ett första steg mot avancemang till EM nästa sommar i just Frankrike.

Matchen ska spelas, något annat har inte varit aktuellt och spelarna får lov att försöka förtränga allt annat. Även Zlatan, med sin familj i Paris... Förmår han prestera på topp i kväll är det yttersta beviset på hans storhet.

Aldrig större ödesmatch

Det har talats mycket om en ödesmatch och frågan är om den kan bli större som sådan mot den bakgrund som gäller.

Sverige eller Danmark i ett dubbelmöte, ett lag ska bli vinnare, det andra stå där utan någon som helst belöning.   

Betydelsen blir ännu större av det faktum att Svenska Fotbollförbundet är i ett sådant enormt beroende av framgång.

Förbundet har förlorat 100 miljoner bara under de två senaste åren, när i synnerhet Friends har belastat ekonomin, och är illa ute i flera avseenden. 

Vet fotbolls-Sverige?

För något år sedan var jag på besök på fotbollförbundet i Solna, en utspark från Friends, och träffade landslagschefen Lars Richt. Som i förbigående sa han ”...att här bland 125 anställda...”.

Jag bara gapade och höll på att tappa både penna och block:

- Vad sa du, 125 personer?

Richt la märke till min totala förvåning och reaktion. 

Så många, det hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Vilka utgifter! All administration, ett gigantiskt kontor, alla andra diverse kostnader, det bär i väg, det blir hiskeliga summor.

- Vet folket där ute i fotbolls-Sverige hur mycket förbundskansliet kostar? Hur mycket av deras pengar som går till det här stället... Jisses, tänkte jag.

Richt såg lite förvirrad ut, men kontoret var inte hans område, han pratade om landslagen och spelarna. Han har jämnt göra med sina frågor.

Ändå landslaget som räknas

Förbundet har det jobbigt. Det kan inte ungdomslandslagens framgångar dölja. Det är ändå A-landslaget som räknas. Det är främsta representanten för sporten. 

Friends är ett tungt ok samtidigt som organisationen har fått växa för mycket. Däremot har inflödet minskat eftersom de sportsliga effekterna inte är lika stora. 

När landslaget inte når mästerskapen minskar pengarna i snabb takt.

Nye generalsekreteraren Håkan Sjöstrand kom sannerligen inte till något dukat bord. Han hann knappt sätta sig tillrätta i november i fjol innan han insåg att här krävs åtgärder.

Sedan kom beskedet – organisationen ska bantas med mer än tio tjänster, sättet att jobba ska omprövas och totalt ska 15 miljoner sparas. Dessutom, nu är det uttalat att den sportsliga delen ska prioriteras. 

Händer så mycket mer

Ägandet i Friends ska minska, helst till tio procent. Driften har Lagardére tagit över, det var första förändringen.

Men så är det där med landslaget. Det måste bli framgång. Danmark ska besegras. Motsatsen vill ingen riktigt tänka på. Däremot vilka möjligheter som öppnar sig om det blir en framgång.

Prispengarna i EM-slutspelet 2016 kan stiga med så mycket som 50 procent. Varje landslag kan räkna med en gratifikation om 120 miljoner kronor från Uefa. Gruppsegrare belönas med 10 miljoner. 

Ett EM-deltagande ger mer än så. Den entusiasmen som kan uppstå via den här lördagen på Friends och kommande tisdag i Köpenhamn genererar i ett allmänt stort sug efter fotboll. Intresset tilltar, sponsorer vill hänga på, det blir pådrag runt landskamper och förberedelser och en speciell gemenskap uppstår när förväntan växer hos oss betraktare.

Motsatsen berör vi inte, i synnerhet inte en sådan här dag. Om någonsin är vi i behov av optimism och tro på glädje.

Thomas Ejderhov

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.