"Jag brinner för idrott"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vem som sympatiserar med vem, vem som tillhör vilket läger, vem som möjligen har ändrat sig – det är frågor som inte har officiella svar. Men nu är maktkampen slut. Hans Vestberg är ende kandidaten till att bli SOK:s ordförande.
Här trivs han, Hans Vestberg. Handbollförbundets ordförande sedan åtta år och snart också ordförande i SOK. Foto: Stig-Erik Jönsson, TT

 

Det var vad dagens ordförande, Stefan Lindeberg, föreslog från början.

Men bara sättet han gjorde det på, dvs under övriga frågor när fyra av ledamöterna i SOK redan hde lämnat kvällsmötet i Sofiatornet, och dessutom enbart några få veckor före årsmötet, var provocerande, tyckte många inblandade och många med närhet till frågan.

Lindebergs förklaring

Stefan Lindebergs avsikter var att få rätt man på rätt post.

Det är hans förklaring till beteendet.

Hans Vestberg som Ericssons koncernchef var exakt rätt person för att leda det stora uppdraget vidare. Att han ville, det var s a s tidernas chans.

Bakom kulisserna har det sedan dess pågått en intensiv verksamhet med många turer och åtskilliga intressenter med skilda uppfattningar. 

Med frågor som ”Varför ville inte fotbollen och hockeyn ha Hans Vestberg? Vem lanserade tanken på att Björn Eriksson skulle leda både SOK och RF och vad är egentligen bakgrunden till det förslaget? Och har Stefan Lindeberg ärliga avsikter?” 

Kandidater har kommit och gått. Fyra blev slutligen till en.

Björn Erikssons upptäckter

Nu har Björn Eriksson själv sagt ifrån. RF:s ordförande var först beredd att sitta på dubbla stolar under i alla fall ett år innan en ny mandatperiod om fyra år inleds i april 2017.

Men sedan började han förstå att det förslaget saknade ett kompakt stöd.

Några specialförbund, bl a fotboll och hockey, önskade nämligen en samlad idrottsrörelse inför en ansökan om ett OS 2026, hette det. 

Björn Eriksson sonderade terrängen och upptäckte att i själva verket var det långt ifrån alla förbund som delade den åsikten. Snarare ganska få. 

”Av dessa skäl avböjer jag att via ett fyllnadsval kandidera till posten som ordförande för SOK” konstaterade Björn Eriksson.

Så då återstår Hans Vestberg.

"Brinner för idrott"

Den 19 april vid SOK:s årsmöte är han beredd att ta över och han förstår att han måste avsätta tid för uppdraget. Den försäkran har övertygat tvivlare.

Ericssons koncernchef har rätt till en fritid och den tänker han ägna till viss del åt SOK.

"Även om jag är den ende kvarvarande kandidaten så vill jag inte föregå den viktiga processen där alla förbund ska lägga sin röst", skriver Hans Vestberg i ett SMS till SVT Sport.

”Jag har höga ambitioner runt framgångarna i OS, som skapar en bas för idrott, förklarar Vestberg.

Jätteaffärer och miljarduppgörelser pågår ständigt i hans vardag, men Vestberg vill ge något tillbaka till idrotten som har, medger han utan omsvep, format honom. Sedan han var 6 år, som aktiv, som elitspelare och tränare, ledare, åskådare i förbund och klubbar.

”Jag brinner för idrott.” 

Han är också entusiastisk över planerna på ett OS i Sverige:

”Det är ett sätt att öppna ett fönster för Sverige, och för idrott i Sverige. Ett OS i Sverige är också ett fönster för barn och ungdomar att vilja idrotta mer.”

”Kan vi göra det ekonomiskt och hållbart så tror jag att jag skulle stödja det till etthundra procent. Att det skulle tillföra Sverige massor är inget snack om saken. Sedan måste det vara ekonomiskt försvarbart, och det tror jag man kan göra, men det är lite för tidigt att säga ännu.”

Därefter är det ingen som opponerar sig.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Att hockeyvärlden är speciell är väl känt, inte minst är Kanadas inflytande   dokumenterat åtskilliga gånger genom åren. Kommande junior-VM i Göteborg, 26/12-5/1 2024 är inget undantag. Turneringen ägs till hälften (!) av Hockey Canada som har ett löpande 10 års avtal med IIHF, det internationella förbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen