"Jag brinner för idrott"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vem som sympatiserar med vem, vem som tillhör vilket läger, vem som möjligen har ändrat sig – det är frågor som inte har officiella svar. Men nu är maktkampen slut. Hans Vestberg är ende kandidaten till att bli SOK:s ordförande.
Här trivs han, Hans Vestberg. Handbollförbundets ordförande sedan åtta år och snart också ordförande i SOK. Foto: Stig-Erik Jönsson, TT

 

Det var vad dagens ordförande, Stefan Lindeberg, föreslog från början.

Men bara sättet han gjorde det på, dvs under övriga frågor när fyra av ledamöterna i SOK redan hde lämnat kvällsmötet i Sofiatornet, och dessutom enbart några få veckor före årsmötet, var provocerande, tyckte många inblandade och många med närhet till frågan.

Lindebergs förklaring

Stefan Lindebergs avsikter var att få rätt man på rätt post.

Det är hans förklaring till beteendet.

Hans Vestberg som Ericssons koncernchef var exakt rätt person för att leda det stora uppdraget vidare. Att han ville, det var s a s tidernas chans.

Bakom kulisserna har det sedan dess pågått en intensiv verksamhet med många turer och åtskilliga intressenter med skilda uppfattningar. 

Med frågor som ”Varför ville inte fotbollen och hockeyn ha Hans Vestberg? Vem lanserade tanken på att Björn Eriksson skulle leda både SOK och RF och vad är egentligen bakgrunden till det förslaget? Och har Stefan Lindeberg ärliga avsikter?” 

Kandidater har kommit och gått. Fyra blev slutligen till en.

Björn Erikssons upptäckter

Nu har Björn Eriksson själv sagt ifrån. RF:s ordförande var först beredd att sitta på dubbla stolar under i alla fall ett år innan en ny mandatperiod om fyra år inleds i april 2017.

Men sedan började han förstå att det förslaget saknade ett kompakt stöd.

Några specialförbund, bl a fotboll och hockey, önskade nämligen en samlad idrottsrörelse inför en ansökan om ett OS 2026, hette det. 

Björn Eriksson sonderade terrängen och upptäckte att i själva verket var det långt ifrån alla förbund som delade den åsikten. Snarare ganska få. 

”Av dessa skäl avböjer jag att via ett fyllnadsval kandidera till posten som ordförande för SOK” konstaterade Björn Eriksson.

Så då återstår Hans Vestberg.

"Brinner för idrott"

Den 19 april vid SOK:s årsmöte är han beredd att ta över och han förstår att han måste avsätta tid för uppdraget. Den försäkran har övertygat tvivlare.

Ericssons koncernchef har rätt till en fritid och den tänker han ägna till viss del åt SOK.

"Även om jag är den ende kvarvarande kandidaten så vill jag inte föregå den viktiga processen där alla förbund ska lägga sin röst", skriver Hans Vestberg i ett SMS till SVT Sport.

”Jag har höga ambitioner runt framgångarna i OS, som skapar en bas för idrott, förklarar Vestberg.

Jätteaffärer och miljarduppgörelser pågår ständigt i hans vardag, men Vestberg vill ge något tillbaka till idrotten som har, medger han utan omsvep, format honom. Sedan han var 6 år, som aktiv, som elitspelare och tränare, ledare, åskådare i förbund och klubbar.

”Jag brinner för idrott.” 

Han är också entusiastisk över planerna på ett OS i Sverige:

”Det är ett sätt att öppna ett fönster för Sverige, och för idrott i Sverige. Ett OS i Sverige är också ett fönster för barn och ungdomar att vilja idrotta mer.”

”Kan vi göra det ekonomiskt och hållbart så tror jag att jag skulle stödja det till etthundra procent. Att det skulle tillföra Sverige massor är inget snack om saken. Sedan måste det vara ekonomiskt försvarbart, och det tror jag man kan göra, men det är lite för tidigt att säga ännu.”

Därefter är det ingen som opponerar sig.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.