Ett föredöme för alla andra klubbar
Det är fotboll och ishockey, det är VM, Stanley Cup och RF och mycket, mycket mer. Det är miljoner och miljarder hit och dit, men det hjälps inte.
Det är en följetong här på Idrottens Affärer med artiklarna om den småländska bandyklubben som lockar till mest läsning.
Om Åby/Tjureda som gör det omöjliga – men också det som många andra människor skulle vilja vara med om. Men det får de inte, därför att vi svenskar inte brukar göra så…
På egen hand och via egen kraft
I idrotts-Sverige är föreningar inte vana vid annat än att springa till kommuner eller företag och böna om stöd för att det ska kunna ske något extra. Som att bygga en arena, ett klubbhus eller en hall.
Att klara ett projekt på egen hand, eller till viss del är främmande och i det närmaste otänkbart. Det är en nedärvd uppfattning om att ”det går inte”. Det som gäller är att man inte kan klara ett sådant projekt på egen hand och via egen kraft. Kommunen och eller företag ”måste ställa upp”.
Därför är Åby/Tjureda ett så totalt sällsynt undantag och I allra högsta grad beundransvärt sådant.
Smålänningarna ansåg från början att det här skulle man kunna klara tack vare egen kraft och ansträngning. Typ ”Kan själv”. Ingen opponerade sig heller och ändå är det en liten klubb.
Notera, föreningen finns i Tjureda socken med 730 personer, i Åby bor 431. Det är begynnelsevillkoren. Först gjorde A-lagsspelarna sitt jobb och tog steget upp i Elitserien.
Sedan trädde klubbledningen och supporterklubben in i handlingen och började planera, snabbt och effektivt.
Många vill bidra
Ledare, supporter och bekanta anslöt. Hantverkare, projektörer, grävmaskinister, ekonomer – många vill bidra och vara en del av ett bygge som blir ett monument över vad som går att åstadkomma tillsammans. Från tanke till handling, på bara några få veckor har allt blivit möjligt. I förrgår rullade grävmaskinerna in på idrottsplatsen.
Nu ska det byggas bandyhall och inte nog med det, det ska ske rekordfort och rekordbilligt.
Samma typ av entreprenörsanda och viljeyttringar borde vara en självklarhet lite varstans i Idrotts-Sverige. ”Vi kan, Vi ska”. Klubbens extremt goda ekonomi var grundbulten och en viktig förutsättning. Dessutom, när budgeten krävde tillskott mobiliserades supporterklubben, med 278 medlemmar, som på ett par veckor fick ihop 545 000 kr via en kollekt i samhället. Dessutom är 700 mantimmar säkrade till den dagen då läktarbygget ska inledas. Och den gamla läktaren rev A-lagsspelarna i förra veckan.
Borde hyllas på Idrottsgalan
40 miljoner ska det kosta. Klubben har 5 miljoner i eget kapital och 6 miljoner i tillgångar i olika byggnader, det bidrog till att Växjö kommun lånar ut 37,8 miljoner. Men det blev nobben på ansökan om
ett högre driftsbidrag, från runt 1 miljon till 3,8 miljoner kronor per år.
Momsfrågan var en angelägen fråga, fyra sakkunniga personer engagerade sig och stod för en vägvinnande konstruktion.
På den vägen är det. Man ställer upp. Det finns inte ”någon annan”.
Ledningen i Åby/Tjureda borde ha en given plats på den kommande Idrottsgalan. Smålänningarna är föredömen för alla föreningar i idrotts-Sverige.
Den småländska modellen borde gälla lite varstans.
Mest lästa just nu
Östersund hade tvånget att samla in 3 miljoner över helgen. Inorska Vipers Kristiansand är det rena drömmen . I damhandbollsklubben från Kristiansand gäller ett krav om 25 miljoner på fem dagar!
Klubben har hört till elitserien sedan säsongen 2001/2002, vunnit sex norska mästerskapsguld ocherövrat tre Champions League-titlar.
N u har Vipers problem. Gigantiska, om sanningen ska fram.
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.
SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar