Ett föredöme för alla andra klubbar
Det är fotboll och ishockey, det är VM, Stanley Cup och RF och mycket, mycket mer. Det är miljoner och miljarder hit och dit, men det hjälps inte.
Det är en följetong här på Idrottens Affärer med artiklarna om den småländska bandyklubben som lockar till mest läsning.
Om Åby/Tjureda som gör det omöjliga – men också det som många andra människor skulle vilja vara med om. Men det får de inte, därför att vi svenskar inte brukar göra så…
På egen hand och via egen kraft
I idrotts-Sverige är föreningar inte vana vid annat än att springa till kommuner eller företag och böna om stöd för att det ska kunna ske något extra. Som att bygga en arena, ett klubbhus eller en hall.
Att klara ett projekt på egen hand, eller till viss del är främmande och i det närmaste otänkbart. Det är en nedärvd uppfattning om att ”det går inte”. Det som gäller är att man inte kan klara ett sådant projekt på egen hand och via egen kraft. Kommunen och eller företag ”måste ställa upp”.
Därför är Åby/Tjureda ett så totalt sällsynt undantag och I allra högsta grad beundransvärt sådant.
Smålänningarna ansåg från början att det här skulle man kunna klara tack vare egen kraft och ansträngning. Typ ”Kan själv”. Ingen opponerade sig heller och ändå är det en liten klubb.
Notera, föreningen finns i Tjureda socken med 730 personer, i Åby bor 431. Det är begynnelsevillkoren. Först gjorde A-lagsspelarna sitt jobb och tog steget upp i Elitserien.
Sedan trädde klubbledningen och supporterklubben in i handlingen och började planera, snabbt och effektivt.
Många vill bidra
Ledare, supporter och bekanta anslöt. Hantverkare, projektörer, grävmaskinister, ekonomer – många vill bidra och vara en del av ett bygge som blir ett monument över vad som går att åstadkomma tillsammans. Från tanke till handling, på bara några få veckor har allt blivit möjligt. I förrgår rullade grävmaskinerna in på idrottsplatsen.
Nu ska det byggas bandyhall och inte nog med det, det ska ske rekordfort och rekordbilligt.
Samma typ av entreprenörsanda och viljeyttringar borde vara en självklarhet lite varstans i Idrotts-Sverige. ”Vi kan, Vi ska”. Klubbens extremt goda ekonomi var grundbulten och en viktig förutsättning. Dessutom, när budgeten krävde tillskott mobiliserades supporterklubben, med 278 medlemmar, som på ett par veckor fick ihop 545 000 kr via en kollekt i samhället. Dessutom är 700 mantimmar säkrade till den dagen då läktarbygget ska inledas. Och den gamla läktaren rev A-lagsspelarna i förra veckan.
Borde hyllas på Idrottsgalan
40 miljoner ska det kosta. Klubben har 5 miljoner i eget kapital och 6 miljoner i tillgångar i olika byggnader, det bidrog till att Växjö kommun lånar ut 37,8 miljoner. Men det blev nobben på ansökan om
ett högre driftsbidrag, från runt 1 miljon till 3,8 miljoner kronor per år.
Momsfrågan var en angelägen fråga, fyra sakkunniga personer engagerade sig och stod för en vägvinnande konstruktion.
På den vägen är det. Man ställer upp. Det finns inte ”någon annan”.
Ledningen i Åby/Tjureda borde ha en given plats på den kommande Idrottsgalan. Smålänningarna är föredömen för alla föreningar i idrotts-Sverige.
Den småländska modellen borde gälla lite varstans.
Mest lästa just nu
AIK bandy var ett mål från SM-guld i 2021 års bandyfinal mot Villa Lidköping, förlust efter förlängning, 5-4. Tre år senare har AIK Bandy upphört att existera och på fredagen dömdes tidigare ordföranden och föreningens storsponsor Marco Engborg till tre års fängelse och fem års näringsförbud.
Stockholms tingsrätt finner honom skyldig till bokföringsbrott, skattebrott och försvårande av skattekontroll. Engborg var ordförande i AIK Bandy 2019-2021 och under den tiden värvades flera landslagsmän med målvakten Andreas Bergwall i spetsen. Under en period var Pelle Fosshaug med sex VM-guld tränare.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.
Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar