”Så besviken på min sport”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
På söndag kvart över ett koras svenska mästarna i bandy. Nej, nej, det är ju halv fem på lördagseftermiddagen det skall avgöras. Ursäkta att jag i denna traditionsrika sport förföll till något av hävd. Men...
Curt Einarsson betraktar den sport där han har verkat och älskat, men i dag är han besviken. Så mycket är fel, skriver han i sin krönika. Foto: TT

 

På lördag är det bandyns stora dag.

Det är då man hejar, träffas, skrattar ,kramas - nej, i bandyfamiljen är det mer ryggdunk än kindpuss. I alla fall, allt avgörs i en match, där och då, inte senare.

Då hyllas trotjänarna!

Här handlar det om att just i dag, vara bäst när det gäller. "Just idag är jag stark" som för alltid förknippas med Kenta Gustafsson och Söder. Underbar låt, fascinerande, smittosam, som stämningen vid en final.

Det är då som bandyn har bjudit in sportens eldsjälar, som tack och uppmuntran. Dessa cirka 300 hängivna personligheter från Haparanda i norr till Malmö i söder har en hedersplats på Tele2 Arena.

Blott för några timmar prioriteras de högst av alla i bandyfamiljen. Så har det varit sen ett antal år tillbaka och så kommer det att bli!

Honoratiores, förbundsfolk, sponsorer och diverse personligheter som dyker upp just då, får snällt finna sig i att stå tillbaka.

Ett drömscenario

Nej, nej, vi är inte där. Bandyns ytterst ansvariga är inte mer insiktsfull än vad de är i andra idrotter och förbund.

Jag har utmålat ett drömscenario.

I själva verket är jag besviken. Det händer allt mindre i bandyn, när det i själva verket borde ske en mobilisering och att man tog tillvara på varje litet tillfälle till entusiasm och nytändning.

Som trotjänarna, de får väl betala som alla andra.

Varför skall just denna grupp favoriseras? När vi har exempelvis domare och förbundsrepresentanter och deras respektive att också tänka på. Vad skall vi då svara dem?

Tyvärr, en annan sanning 

Sanningen är en annan.

Det råder inte frid och fröjd i bandyfamiljen. Mycket har blivit fel, lite har blivit rätt.

Vissa föreningars ungdomsarbete haltar. Klubbstyrelser har dåligt med tålamod och längtar bara efter snabba resultat. Ofta visar det sig i en naiv tilltro till att nyförvärv ska stå för frälsningen.

40 procent av de 38 elitföreningarna (i de två högsta serierna) har inga juniorlag i seriespel.

12 allsvenska lag av 24 har noll eller bara ett lag från 16 år och uppåt.

Och Svenska Bandyförbundet anslår ingen annan tågordning, ingen uppmaning till skärpning, drar inte åt skruvarna!

I statuterna för att få elitlicens finns både genusperspektiv och ungdomsverksamheten med. Men hittills har nästan all fokus varit på ekonomin. Nyrekryteringen av både åskådare och spelare har inte ett självklart prio. 

Förödande beslut

Det gör ont när bristerna avlöser varandra.

ICA-Femman har varit en utmärkt riksomfattande skoltävling för årskurs 5 med mixade lag i 30-talet år. Finalen har alltid gått på den stora SM-dagen inför flera tusen åskådare, åtminstone i slutet av matchen. Åtskilliga ungdomar har sett matchen som något av sitt livs upplevelse, åtminstone så långt.

Många av dem har tack vare just de här matcherna på finalarenan och den mycket speciella känslan att få vara en del av en stor dag valt bandy som sin sport.

Förra året flyttades finalen till Örebro. Därmed försvann lyskraften, färgen och glamouren. Femteklassarna puffades ut till bandyns bakgård.

Konsekvenserna blev förödande!

Sponsorn ICA drog sig ur och den etablerade, succéartade spelformen upphörde.

Oförlåtligt, skamlöst! Jag kan inte säga annat.

Ungdomarna viktigast, men...

Ungdoms- och utbildningskommittén har av hävd haft störst verksamhet och verkligen berikat sporten. Men efter att de slogs ihop till en kommitté har det blivit en koloss på lerfötter. Inga initiativ, inga påhitt, inga nyheter – i en stund då alla krafter och viljor borde förenas.

Återväxten är avgörande för bandyns framtid. 

Västerås är ett av finallagen. Landets femte störste stad och med två stora bandybanor, varav en i snygg och modern hall. Dvs en klubb med mycket goda förutsättningar. Men faktum är att det rådet en minimal återväxt. Förra säsongen fick deras 18-20 årslag nästan bara stryk.

Västerås hade under avancemanget till finalen enbart fyra spelare som har fostrats i klubben. Hos Villa-Lidköping var det ändå sämre, med bara tre egna. Villa som har en hall av samma förnämliga snitt som Västerås.

Om vi anser att ungdomarna är framtiden är det omöjligt att framhålla de här klubbarna.

Missade PR-chansen

Bandyn hade ett tag under säsongen allt bättre publiksiffror. Slutspelsfighten mellan Villa och Västerås drog nästan 800 000 TV-tittare!

En fantastisk siffra, utan jämförelser i övrigt, och en bekräftelse på att bandyn har en publik och att intresset fortfarande är stort.

Ett perfekt tillfälle att berätta och marknadsföra sporten. Men icke. Den chansen missade förbundet.

Missade igen

Fredrik Wikingssons (från bandyorten Otterbäcken) och Filip Hammars (från Köping, även det en bandyort) mycket uppmärksammade film "Trevligt folk" har gett bandysporten en goodwill utöver det vanliga. 

Tog förbundet tillvara på tillfället att göra som Svemo som hyllade Robert Gustafsson och hans gestaltning av Tony Rickardsson?

Nej. Tystnad även den gången.

...och igen

En av bandyns stora, spelgeniet och medievane, Pelle Fosshaug, hade stor del i vad som skedde i Borlänge. Jag var själv på plats vid VM i Irkutsk och kunde på nära håll se somaliernas lycka.

Hela hotellvestibulen - och de är stora i Sibirien - bara bubblade av leenden, snackisar och skratt när det här speciella landslaget gjorde entré.

Det var inte relaterat till någon segerglädje. Det var så mycket mer. Sådana ögonblick ger större tilltro till idrotten än visionsprogram och bankettal.

Förbundet? Nej. 

Jag har svårt att se hur min sport inte får eller tar tillfället till förtjänt uppmärksamhet. 

Det har den här sporten inte råd med.

Curt Einarsson

Daniel Svedberg (inte verifierad)

ons, 2015-03-11 16:06

1. Bandyns framtid

Curt. Tack för en bra artikel. Med min något korta, i relation till Dig, karriär inom denna ädla sport så ser även jag dessa förändringar. Inom idrotten i stort så måste förbundet verka för utbildning och utveckling. De måste SAMARBETA med föreningarna på alla nivåer. Vara försiktiga med att bara profilera eliten och göra sporten ännu smalare. Kanske satsa på att utveckla spelformerna och tävlingarna ytterligare. Slutligen så tror jag att förbundet måste driva frågan brett och ta vara på de som har relevant erfarenhet i dessa frågor. Ska bandyn överleva krävs att rekryteringen av ungdomar ökar kraftigt de närmsta 5-10 åren, annars tror jag att vi som bandyälskare är illa ute. D.

Bandysupporter (inte verifierad)

ons, 2015-03-11 21:16

2. Viktigt med bredd och ungdomsbandyn

Vid förra årets SM-final var det viktigare att ha en förmatch mellan ”gamla gubbar” än att ha en förmatch för elvaåringar. Tidigare under ca 30 år i rad har elvaåringarna fått spela förmatch till SM-finalen, men inte nu längre. Förslag som Svenska Bandyförbundet gått ut med om att skära ner elitserien till att endast innehålla tio lag. Detta gör ju bara att storklubbarna ännu mer kan strunta i ungdomsverksamheten och istället värva spelare från klubbarna runt om i Sverige, då klubbar i serierna under kommer få ännu svårare att ta sig till elitserien. Behåll elitserien med 14 lag och inför direkt nedflyttning för de två sista lagen i elitserien. Idag när ingen åker ur direkt så är ju nästan elitserien en stängd liga. Det var verkligen viktigt att vi trots allt fick ett nytt lag i elitserien till nästa år då Gripen klarade kvalet. Men sen vet vi ju inte vad nämnden för elitlicensen säger, de kanske petar bort Gripen? Förra året fick ju Tillberga platsen istället.

Ingemar Sixtensson (inte verifierad)

ons, 2015-03-11 21:33

3. Kommentarer på Krönikör Curt Einarssons krönika.

STRÅLANDE. En rejäl bredsida mot Sv Bf. Curts krönika är på pricken. På tiden att någt händer i Sv, Bandyförbundet. Jag hoppas att nye ordf. Stig Bertilsson tar tag i detta och börjar få förbundet att funger som ett förbund. Detta främst på marknadsföringssidan, samt hur man bör organisera/bygga upp ungdomsbandyn, m.a.o. ställa krav på klubbarna om vad som skall gälla. Det samma på hur man även på klubbnivå skall organisera sig och nå ut med bandyn till en bredare publik. Kan bara nämna att Västerås som är en storstad och nu i SM-final, har haft etpubliksnitt på ca 1.700/match i årets Elitserie! Helt oaceptagelt. Dags att det händer något radikalt!

Bosse F (inte verifierad)

tors, 2015-03-12 10:32

4. Bandy!

Men ställer sig lite undrande till förbundet. Vad jag förstår ville innebandy bli en del av förbundet. Man fick nej och bildade eget förbund. Tämligen stora nu minst sagt. Verkar vara noll koll på förutseende!

Bo Zander (inte verifierad)

tors, 2015-03-12 10:50

5. Curt Einarssons krönika

Vill med dessa rader kommentera Curt Einarssons klarsynta bild vart bandyn är på väg. Har med egna ögon upplevt den glädje och sorg Bandyfemman inneburit för alla medverkande,barn som föräldrar.Var det inte dessutom en god inkomstkälla för förbundet ? Försök nu att att åter tända ICA på Bandyfemman genom att ge tillbaka den reklam de förtjänar. Till slut hoppas jag att Bandyförbundet noga studerar Curts krönika för det finns mycket tänkvärt i den.

Orolig bandyälskare (inte verifierad)

tors, 2015-03-12 11:47

6. Bandyns framtid

Curt, tack för en bra krönika. Min undran kvarstår efter att läst på förbundets hemsida efter årsmötet 2013 där man kan läsa att nu fortsätter ungdomssatsningen. Vad händer? Jo på hösten kommer det besked om att man flyttar ungdomsfinalerna, inkl. ICA:s 5-klasfinal, från finalhelgen till att gå av stapeln helgen före i Örebro. Är inte detta lite av att slå undan benen på de ungdomar som under alla år tränat och spelat för att om möjligt få uppleva atmosfären på finalarenan? Spela SM-final ska väl vara ett av de upplevelsemässigt finaste bandyminnen som man ska ta med sig resten av livet? Hur stor upplevelse är det att få spela en final på en arena, vilken som helst, utan den där speciella finalatmosfären som råder i samband med seniorernas finalhelg? Ta tillbaka alla finaler till en och samma arena och helg. Sedan är det kanske värsta motstridiga beslutet mot årsmötets mening 2013 gällande ungdomssatsningen att man lägger ner 5-klassarnas turnering. Varför inte satsa ännu mer på den? Måste vara en utmärkt rekryteringsbas.Eftersom man spelar denna turnering med mixade lag ger det både tjejer och killar en stor möjlighet att upptäcka bandysporten. Låt inte antalet ungdomar som spelar bandy minska utan se till att föreningar och skolor får resurser till att utbilda ledare och popularisera bandysporten. Då kan man säga att man satsar på ungdomar.

Krister Hall (inte verifierad)

tors, 2015-03-12 12:34

7. Curt Einarssons artikel

Bandyns Framtid. En mycket intressant och spännande läsning. 1. Jag tänker ofta tillbaka på 60-talet, vilken rolig och nyttig försäsongsträning vi hade med Dig Curt som tränare.Vi var ett väl sammansvetsat gäng.I dag handlar man in spelare strax innan seriestarten.Måste vara fel. 2. Hade ett gäng duktiga ungdomar som jag hade inspiretat att se fram emot ICA-femman.Helt tokigt att detta försvann. 3. Vi var hela föreningen och tittade på "trevligt folk" Uppmärksamma de som gjorde filmen och övriga duktiga bandyledare. Det kan aldrig göras för mycket. 4. Sist men inte minst känner sig den lilla föreningen Öjaby IS väldigt stolta ,att ha haft som tränare och spelare en som blivit invald i Bandyns Hall of Fame nämligen artikelförfattaren Curt Einarsson. 5. Synd att SM-Finalen flyttades från Uppsala.Dock bättre med Tele2 arena än Friends

Marcus (inte verifierad)

tors, 2015-03-12 13:38

8. Villas ungdomssatsning

Curt sparade verkligen inte på krutet och på många punkter håller jag med. Dock känns det lite opåläst att kritisera Villa för deras ungdomssatsning pga att endast 3 spelare i semifinallaget var Villafostrade. Känner inte till vad andra klubbar gör för satsning men Villa satsar för närvarande ca 1 000 000 per år på sin satsning 16 till a-lag. Detta just för att förhoppningsvis ha fler egna produkter i laget framöver. Satsningen har redan burit frukt med flera Villaspelare i de olika pojk- och juniorlandslagen och framskjutna placeringar i slutspelen. J 20 i final på fredag bla. Curt, såga de som förtjänar det men hylla de som hyllas bör!

Vågar jag?Erik Stål (inte verifierad)

tors, 2015-03-12 16:46

9. svenska cupen

håller med Curt fullständigt. Har följt bandyn sedan jag kunde gå. Har sett alla bandyfinaler, den första 1959, men i år blir det inget av med det. Pga det som framkommit av Cur och övriga inlägg. Om jag skulle se någon final är det damernas och P20. Man har tagit bort festen med fredag, lördag och söndag med den fina söndagen med ICA finalen och förstört final helgen. Tillbaka till Uppsala och den sista söndagen i mars. Vädret där det får man ta, har kollat finalvädret sedan 1907, mycket sällsynt med ett sådan snöväder som det var 2010, det är större risk med regn i slutet av mars. Det var fest i Uppland och övriga bandy Sverige. Sv. Cupen vilket fiasko att kalla det ett evenemang. Se på fotbollen, succé. Kanske inte deras cupfinal. Lär av den cupen, det är ett måste för att få popularitet hos bandyn, massmedia, utbyte för de mindre klubbarna och för att få en bra betydelse på försäsongen. Har många fler förslag som jag kommer att presentera till SBF och Facebook. Är enormt besviken på bandyns förbund och kommittén. Bra Curt och övrigas

Bosse (inte verifierad)

tors, 2015-03-12 18:05

10. VSK

Att VSK haft så dåligt juniorlag tidigare år kan ju bero på att dem senaste åren har dem bästa lirat i Tillberga. I år gjordes en sammanslagning av juniorversamheten. Sen var det väll fler än 3 som var med i semifinalegern Gröhn, Edberg, Holmberg, Joneby reserv målvakt Kjelssson och ena junisen Juhlen är ju oxå Västeråsare.

Örjan Stål (inte verifierad)

tors, 2015-03-12 19:56

11. Instämmer med dig Curt

När jag växte upp och spelade Bandy i Borlänge var SM Finalen den stora dagen. Klubben bjöd alla ungdomar och ledare på resan och biljetterna till finalen. Det var för många av oss bättre än självaste julafton. Detta har gjort att merparten av de som var med på dessa resor fortfarande har bandyn som sin favoritsport. Det var inte bara min förening som ordande sådana resor för ungdomar det var även många små orter som inte normalt räknas som bandyfästen som åkte till SM_finalen. Detta gjorde att intresset för sporten breddades på flera olika ställen i landet och inte bara där topplagen spelade. Genom att bredden har blivit mindre bla. på år av milda vintrar och frånvaro från konstfrusna isar så är det ännu viktigare att bredden behålls. Det vore vara en plikt att föreningar och även distriktsförbund avsatte pengar i budgeten till att ge ungdomar och eldsjälar chansen att få uppleva Bandyns julafton. Gällande avskaffandet av ICA cupen är det ett rent tjänstefel att förbundet inte drev det vidare antigen i egen regi eller försökte att hitta en annan sponsor. Hur svårt kan det va? Angående Somalia bandy så är det ett fantastiskt projekt. Förbund, distrikt och klubbar ta nu chansen att rida på denna framgångsvåg. Ny Svenskar kan mycket väl bli stommen till bredden och förmodligen även toppen inom Svenskbandy i framtiden. Slarva inte bort denna chans som ni gjorde med dam och flickbandyn på 80- 90 talet!! En bandyvän långt in i själen Örjan Stål

Kenth Sundberg (inte verifierad)

tors, 2015-03-12 21:26

12. Som vanligt Curt slår du

Som vanligt Curt slår du huvudet på spiken. så viktigt att få igång ungdomsverksamheten runt bandy. Viktigt är också att så många som möjligt fortsätter med att spela när de gått ur J20. Tycker idag att det kommer ut för lite spelare som fortsätter spela bandy. Här har förbundet och klubbarna ett hästarbete att göra. Ingen bredd ingen topp eller för all del ingen topp ingen bredd. Allt för vår älskade sport ska fortleva och att människor ska få uppleva sporten med fart, spänning, mål, artister och även "tuffingar". Både som spelare och publik. Tack för krönikan Curt.

Vågar jag? (inte verifierad)

tors, 2015-03-12 22:15

13. Du glömmer hammarby, hur

Du glömmer hammarby, hur många egna spelare har dom???????????

Bandyns framtid (inte verifierad)

tors, 2015-03-12 22:44

14. pojk- och juniorbandy

En mycket läsvärd krönika som bra beskriver verkligheten. Ta som exempel Västerås SK:s juniorverksamhet. Säsongen 2013/2014 hade man efter 19 spelade omgångar en målskillnad på 50-206! Jo, det är faktiskt sant. Bland förlusterna sticker följande matcher ut mest: Vetlanda-VSK 15-1, Västerås-Vetlanda 2-20, Hammarby-Västerås 20-2, Villa-Västerås 19-2 osv osv. Man tog lärdom av detta och satsade mängder av pengar på pojk- och juniorverksamheten och gick ihop med Tillberga. Ett Tillberga som då saknade både pojk- och juniorlag.

Bandy (inte verifierad)

tors, 2015-03-12 22:52

15. Svar till 12

Nu kanske inte Campeses storsatsning gav resultatet dom räknar med då man åkte ut med dunder och brak i kvartsfinalen mot Vetlanda. Men bra för framtiden!+

Bandysupporter (inte verifierad)

fre, 2015-03-13 00:20

16. Varför är Svenska Cupen bara för eliten???

För ca tio-tolv år sedan infördes Svenska Cupen. Då fick lag från lägre serier möta elitserielagen i kval när det var VM-uppehåll. Här är är ett axplock ur matcher från Svenska Cup-kvalet under två säsonger 2006 och 2007, lag från lägre serier hade hemmaplan: Västanfors-Västerås, Surte-Villa, Köping-Falun, Nässjö-Hammarby, Skutskär-Sandviken, Gustavsberg-Hammarby, Selånger-Broberg, Frillesås-Vetlanda, Finspång-Broberg med mera. Detta tyckte väl inte elitlagen och Sv Bandyförbundet var så roligt. Det gäller tydligen att enbart värna om elitlagen så numera är Svenska Cupen bara ett nöje för de åtta lagen som går till SM-slutspel. Så det ska numera vara samma lag i SM-slutspel och Svenska Cupen. Eliten och Sv Bandyförbundet gör allt för att döda breddbandyn och helst ska Elitserien bestå av tio lag. Titta på fotbollen som gör allt för att de mindre lagen ska få vara med i Svenska Cupen. Bandyn gör precis tvärtom.

Rudolf (inte verifierad)

fre, 2015-03-13 03:58

17. Den moderna Bandyn!?

Tack för bra krönika! Ja vad är det som händer med Bandyn kan vi fråga oss? Jag och mina närmsta Bandyvänner utgår från Uppsala och här har vi fått uppleva kval-Bandy fyra år i rad. Det börjar bli lite lätt tjatigt och samtidigt fortsätter SAIK och Grabbarna dominera Svensk Bandy. När IK Sirius spelade Semifinal på "Studan" senast kunde vi notera fullkomligt fantastiska publiksiffror, många tusentals fler än som rymmer i landets mångt och mycket trista bandyhallar. Så det jag menar med detta är att det behövs nya klubbar som är med och dansar om Guldet! Villa är en frisk fläkt men räcker inte riktigt till, men där upplever man ju i alla fall lite drag kring Bandyn. Sirius må ha dålig ekonomi men har då fantastisk ungdomsverksamhet! Något som man får hoppas lönar sig på sikt när landets övriga klubbar heller inte har så feta plånböcker. För det gäller att komma ner på jorden och inse läget kring dagens Bandy! Förbundet vill försöka få allt att verka bättre än vad det är tack vare utvecklingen av bandyhallar men sanningen är den att Bandyn har många problem precis som Curt bland annat skrivit här i krönikan. Det är dags att få upp problemen på bordet i styrelser och agera därutefter. Vart är den moderna Bandyn på väg??? är frågan vi alla ställer oss...

Lars T.Wikholm (inte verifierad)

fre, 2015-03-13 10:11

18. Och du glömmer bort under

Och du glömmer bort under vilka förhållanden som bandyn arbetar i Stockholm. Du kan ju tänka på var Hammarbys ungdomar fick träna någonstans, när seniorerna tränade på hockeyrink långt fram i oktober. Titta i stället på antalet stockholmare som tvingas flytta till bandygymnasierna i Sandviken och Edsbyn. Skall Stockholmsbandyn överleva och därmed större delen av svensk bandy, måste hallen byggas NU!

Lars T.Wikholm (inte verifierad)

fre, 2015-03-13 10:50

19. Curts krönika

Curt tack för att du håller "grytan kokande". Var finns alla andra i debatten om svensk bandys framtid? Ur ett Stockholmsperspektiv (törs man skriva så?)blir man ju mörkrädd. Till Curts analys skall läggas att landets största bandydistrikt har skandalöst dåliga arbetsförhållanden. Var skall våra ungdomar träna, när semifinalisten HIF tränade på hockeyrink långt in i oktober? Vad har svensk bandy gjort för att hjälpa Stockholm få till en träningshall? Om den inte byggs omgående , kommer snart svensk bandy tappa all trovärdighet. Vilket betyder att vi inte kan ta emot fler ungdomar, det går inte att locka fler sponsorer och framförallt blir det ointressant för media. Inte bara media gillar bandy på ett fullsatt Zinken, det gör hela bandysverige. Hoppas att det kan förbli så.

TsJ (inte verifierad)

lör, 2015-03-14 16:27

20. Visst ligger ungdomsbandyn efter!

Det gör den, jag påstår att ungdomsishockeyn för 30 år sedan var bättre organiserad då med seriespel och cuper än vad svensk ungdomsbandy är i dag. Vissa distrikt/reigoner/ellervaddetnuheter är verkligen framåt med cuper och seriespel medans det i vissa reioner harvar på som i alla år. Det här är upp till landets klubbar att hantera och ta till sig, speciellt de vilka har tillgång till hall. Om man planerar ett poolspel eller en cup i en hall så vet man att den blir av, oavsett väder. Hallagen bör öppna för mer spel inomhus. Det kommer att hjälpa när man vet att man slipper regn och rust och kyla. Alltså, ungdomar tränar bandy för att spela bandy och att tillhöra ett lag samt ha kul. Jag kan vara fel ute men mitt intryck från flera elitserieklubbar är att ungdomssektionen har en uppgift och det är att producera talanger. Bredden får stå tillbaka för spets och talang. Min åsikt är att man ska börja med att vara ärlig mot sig själv och säga: Har vi gjort rätt när det gäller ungdomsbandyn? Är det verkligen rätt att en klubbs ledare säger att "vi tar fram en eller två talanger varje år, resten är utfyllnad"? Rätt låg nivå men det förekommer verkligen. Det här måste man ta itu med först, en hall eller en elitserieplats kommer sen. Ishockeyn börjar få samma problem, allt färre fortsätter med hockey när det inte längre är roligt att hålla på och många gånger är problemen som ovan. Nej, en riktig genomlysning av hela bandy-Sverige där man ser till att alla rättar sig efter samma regler och principer samt att man verkligen är överens om hur denna härliga sport ska se ut i framtiden.

Claes B (inte verifierad)

tis, 2015-03-17 23:40

21. Varför är det då så svårt att

Varför är det då så svårt att bedriva en ungdomsverksamhet på hög nivå? Det är ingen jättemagi som t ex Vetlanda ägnar sig åt, det är ett konsekvent agerande där samma anda genomsyrar klubben. Förr har jag själv gjort kopplingen att det är viktigt att se elitbandy för att förstå vad som krävs för att nå dit och att det tex i Hammarby, precis som i Vetlanda tog ett antal år efter att man blivit etablerade i Elitserien innan det gick att leverera spelare av kvalitet. Måste det vara så? Varför är det svårare att leverera kvalitet i en mindre klubb? Det borde snarare vara lättare att jobba med en mer homogen grupp över tid, för i bandyn är det lagspelet som ger utdelning (trots att det fortfarande finns plats för lirarna). Ja jag anser att det krävs mer av en elva på is för att prestera än vad elva man på en fotbollsplan behöver uppnå eftersom spelet är så snabbt. Skapar ett allt mer individualiserat samhälle problem för lagidrotter? Måste bara få avsluta med att lyfta fram Jonas Holgersson som var en fantastisk expertkommentator under SM-finalen, så härligt att få höra honom lägga ut schackdragen och när de ska komma. Största utbildningsinsatsen i svensk bandy i år!
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Biljetterna till Swedish Opens inledning i Båstad på måndagen går åt som smör i solsken. Vid lottningen skapades mötet Leo Borg mot Rafael Nadal! Rrena drömmen för arrangörerna!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.