Succé då, idag oanvändbara

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
De står där som gigantiska monument. Till ingen som helst nytta eftersom ingen använder dem. De kostade 175 miljoner kronor…
Vid VM var läktarna fyllda med åskådare, i dag är det förödande tomt. Backarna är nämligen omöjliga att använda. Foto: TT

 

Det är egentligen motsägelsefullt. Hoppbackarna i Falun utgör en tragisk del  av en succé. 

Skid-VM för ett år sedan blev ju ett evenemang som många minns med ett leende. 

Människor åkte långväga och publikresponsen överträffade till och med den mest optimistiska kalkylen. Det var täta åskådarled runt längdspåren och de svenska åkarna presterade på maximal nivå.

En mörk skugga 

Men det hjälps inte, de där backarna reser sig mot skyn och utgör en stor mörk skugga över Lugnet och VM för lång tid.

Backarna var förutsättningen för att Falun skulle få VM. ”Ni måste kunna göra ett komplett skid-VM, och då ingår godkända backar”, menade Internationella Skidförbundet.

På ansvarigt håll fanns inte andra kalkyler och inte heller tankar på att det inte skulle  behöva bli så dyrt. Men i takt med att man började rota i de gamla hoppbackarna uppstod behovet av att ändå göra det, och det, ja, när man ändå höll på var det lika bra att också åtgärda det. Utgifterna steg i takt med backarnas tillkomst.

Det stannade på 175 miljoner kronor. Det hade ingen räknat med.

Lugnet fick en högmodern hoppanläggningen. Och Falun fick VM. Och många besökare. Och kanske också en ovärderlig marknadsföring.

Det var till och med fullt på läktarna vid backhoppningen.

I dag oanvändbara

Sedan blev det tomt. Så tomt det bara kan bli.

Det går nämligen inte att hoppa. 

Även om det funnes  en backhoppare så är det omöjligt.

När kommun- och fritidsförvaltningen i Falun fick besked om att det skulle kosta 700 000 kronor att preparera backarna i vinter men att det inte fanns planer på varken träning eller tävling så var det inte mycket att fundera över – backarna placerades i malpåse.

Den verkliga kostnaden

175 miljoner. Det är ju den egentliga kostnaden för VM.

Att VM-bolaget gjorde en vinst på 41 miljoner och att kommunen faktiskt fick dryga 20 miljoner tillbaka, är ingen tröst.

Och det är klart att många tycker att det är oerhört provocerande att skidförbundet anser att backhoppningen i Sverige inte är så mycket att satsa på. 

Det innebär att det kanske eller troligen aldrig blir någon mer backhoppning. 

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.

– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.