Golfen, om någon idrott, är jämställd

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Blev uppmärksammad på ett inslag i SVT Sport om golfens jämställdhetsprojekt. Blev både trött och ledsen när jag såg inslaget, några minuter in på den här länken

Golfen behöver inte be om ursäkt, svensk golf har mer kvinnor än de flesta andra länder och fler kvinnor än de flesta andra idrotter. 

Förbunds- och distriktsstyrelser är jämställda sedan länge. Det har funnits projekt för ökad jämställdhet i långt över tio år. 

Golf är i första hand en del av upplevelseindustrin, ingen tackar nej till kunder och golfarna bryr i marginell utsträckning om styrelsen är jämställd så länge banan är bra och servicen är bra. Detta oavsett kön. Jag förstår inte varför man ber om ursäkt på det sätt som sker i inslaget när golfens representanter borde fokuserat på att säga hur bra man är. 

perfekt för kvinnor plus 40

Golf är perfekt för kvinnor plus 40. Listan varför är hur lång som helt och man är välkommen på varje golfklubb.

Jag är golftokig, så ock min fru, Vårt umgänge består till 90 procent av golfande par, våra resor har golf som huvudsaklig aktivitet. Vi spelar ett 80 tal rundor per år i 5-7 länder. 

Många vänner spelar mer. Jag har arbetet åt golfförbundet i totalt sett ett decennium och känner både förbund och ledning väl. Det enda område där jag inte är kunnig inom golfen är förmågan att slå långt och rakt, Idrotten golf är inte min grej, men livsstilen golf och upplevelseindustrin golf är det.

Golfen är som idrott en hybrid, dvs man är i första hand en del av en global upplevelseindustri som agerar på marknadens villkor och först i andra hand föreningsidrott. 

Golfen har finansierat anläggningarna genom medlemmar eller genom privata ägare men helt utan samhällets stöd.

Det enda jag upplever som bristande jämställdhet inom golfen är utöver för få toaletter på en del banor är en damtee som är placerad för långt bak. Dvs en man och kvinna med samma hcp har inte samma inspelsklubba efter var sitt bra utslag. Det här hanteras sportsligt av hcp och slope men tar bort glädje för kvinnorna vilket är dumt.

Konsekvent och logiskt

Golfen som ett stort förbund med en knapp halv miljon medlemmar har enligt nu rätt gamla undersökningar färre än 20 procent som på något sätt deltar i föreningarnas verksamhet. Vi övriga köper tjänsten golf, ofta av ett driftsbolag eller ett privat bolag. Hur styrelsen i föreningen ser ut, vad förbund och distrikt gör är av noll intresse så länge banan är i bra skick, ölen är kall och maten är god. Blir banan dålig så blir vi kunder på en annan bana istället. Krögaren är till 95 procent en privat entreprenör. Restaurangens utbud styrs av efterfrågan och omfattar idag både vegetariskt och sallader. Vi äter +80 luncher på ett 40 tal klubbar varje år så menyerna har vi koll på.

Upplevelseindustrin i övrigt är jämställd av det enkla skälet att det är dumt att tacka nej till 50 procent av presumtiva kunder. Golfen lever på samma villkor och bör fokusera på fler kvinnor som spelar genom att erbjuda en attraktiv produkt snarare än genuscertifiering, kvotering och andra delar av vänsterns skadliga postmodernism och identitetspolitik. Golfen har gjort stora förbättringar på gästomhändertagande men har mil kvar att göra. Har man många som slutar så gör man fel. 

Framgångsrik upplevelseindustri vet också att gruppen kvinnor, precis som gruppen män är extremt heterogen. Att skapa en attraktiv produkt för kvinnor i tron att de på grund av sina genitalier tycker lika om allt går självfallet inte. Merparten av de krav på kvalitet, bekvämlighet, service och atmosfär som föreligger är könsöverskridande.

Min erfarenhet av nära 2000 golfrundor är inte att ett dåligt språk bland äldre herrar är ett problem även om kritik av skattenivåer och regering är mer frekvent än diskussioner om Botticellis påverkan på renässansen.

Att det är mest äldre män i föreningarnas styrelse beror på att såväl kvinnor som yngre män är för kloka för att lockas av sådant arbete. De äldre männen blir kvar i styrelsen för att ingen annan ställer upp helt enkelt. Det är inte ett jämställdhetsproblem, det är bristande attraktion för styrelsearbetet.

Förbundet är till för klubbarna. Fler golfande kvinnor ger ökade intäkter för klubbarna. Färre kvinnor som slutar efter att ha försökt börja skapar också ökade intäkter till klubbarna. 

Utifrån dessa enkla slutsatser så tycker jag att golfförbundet skall göra tre saker.

  • Sluta be om ursäkt för bristande jämställdhet, relativt andra är man bra.
  • Strunta i att försöka få styrelser jämställda, det är oväsentligt annat än som symbolfråga och det blir identitetspolitik, dvs något som skadar. Det löser sig naturligt om man får fler kvinnor som spelar.
  • Lägg allt fokus på att hjälpa klubbarna rekrytera kvinnor och modeller och metoder för hur man behåller kvinnorna i den ökade konkurrens om människors fritid. 50/50 projektet bör få nya mätbara mål i ökade intäkter för klubbarna.

Dåliga slag är störande

Golfen är en underbar sport med stora sociala värden, naturvärden, folkhälsa och glädje (samt frustrationen från dåliga slag). Här finns en fantastisk produkt att sälja till en marknad som efterfrågar just de här delarna.

Gör det.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.