"Precis som fotboll utan boll"...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Min något dystopiska bedömning är att barnkonventionen som lag kommer att skada idrotten och därmed också barnen.

Docenten i juridik vid Göteborgs universitet Jakob Heidbrink skriver klokt i kvartal.

En desorienterad idrott - det blir resultatet av barnkonventionen.

En text som alla idrottsledare bör läsa. Här är länken: https://kvartal.se/artiklar/barnkonventionen-kortsluter-demokratin/?fbclid=IwAR1bNZ3U8-Nn3T185hQ3514m0eOa4Ok14APeeqFiqEk-8RVP4rDAhEMao7c

 

Jag citerar ”Jag fruktar alltså att barnkonventionen, i synnerhet efter att den fått sin helgonförklaring genom att omvandlas till svensk lag, inget annat blir än ett politiskt tillhygge. Frågan vad som möjligtvis kan tänkas vara barnets bästa kommer inte längre att sakligt kunna diskuteras, utan olika deltagare i debatten kommer att med myndig stämma förklara att just deras politiska åsikt minsann formulerar barnets bästa och att alla andra åsikter utgör ett brott mot lagen.” Slut citat.

Paragraf 14 om religion och barnets rätt har ett andra stycke som lyder:

”Konventionsstaterna ska respektera föräldrarnas och, i förekommande fall, vårdnadshavares rättigheter och skyldigheter att på ett sätt som är förenligt med barnets fortlöpande utveckling ge barnet ledning då det utövar sin rätt.”

Så mycket risk

Den riskerar av olika religiösa grupperingar att tolkas som att alla RF förbund nu måste acceptera olika former av huvudduk på flickor i sina tävlingsbestämmelser. Dvs den riskerar att användas för att relativisera hedersförtrycket. 

Jag är också rädd att BK som lag kommer att hänvisas till av allsköns vänsterliberala akademiska medelklassföräldrar när deras lille Gösta fått 4 sekunder mindre speltid än Otto. Med konsekvensen att många ledare tappar sugen totalt och lägger av.

Nu är det ingen som vet konsekvenserna när detta skrivs vid 15 tiden på nyårsdagen, just hemkommen efter årets första gymbesök. Enligt lagrådet så var alla paragrafer i barnkonventionen redan täckta i svensk lagstiftning varför de avrådde att göra lag av BK då det så att säga blir tårta på tårta. Skälet, och det är då enda skälet till att BK blev lag, är att man avser använda den politiskt precis som Heidbrink befarar. De som påstår att BK blev lag för att skydda barnen använder bara den meningen för egna politiska syften. Vi hade redan skyddat barnen.

Så mycket mer politisering

Dvs BK som lag leder till en ökad politisering av idrotten. Dvs det sista vi behöver i ett samhälle där en ökad polarisering leder till konstanta övertoner. Det är ett tillkommande skäl till min slutsats att BK som lag kommer att skada idrotten.

Jag har nu i tio år skrivit krönikor på IA. Det innebär också att jag läst hundratals rapporter, årsberättelser, studier, debattartiklar om svensk idrott. Diskuterat idrott med idrottens makthavare såväl som med politiker hundratals gånger. Medverkat med föredrag på förbundsmöten, haft uppdrag att utforma strategier för klubbar och ligor såväl som för kommuner. 

Min absoluta slutsats baserat på den erfarenheten är att svensk idrott är fantastisk.

Visst sker det övergrepp. Med miljoner utövare, 600.000 ledare och +100 miljoner tränings och tävlingstillfällen är det statistiskt omöjligt att undvika men de upptäcks och åtgärdas och som helhet är idrotten den tryggaste miljön för våra barn. Trist nog tryggare än i hemmet för många.

När kulturutskottet agerade

Vi såg för något år sedan hur ett enigt kulturutskott bestämde sig för att idrotten måste göra mer för att minska mängden sexuella övergrepp på barn medan skola, hem och religioner inte behövde agera trots att de var väsentligt mer utsatta än idrotten. BK som lag kommer att öka den typen av politiska åtgärder där idrotten på felaktiga grunder anklagas medan verksamheter där politikerna har totalansvaret som skolan inte berörs.

För någon vecka sedan läste jag en ledare på temat att våra lekplatser numer är så säkra och skyddade att de inte längre är roliga för barnen. Vi riskerar samma utveckling inom idrotten. För en verksamhet som till 100% styrs av glädje som idrotten är det skrämmande. 

Igår på väg till lunch hos dotter promenerade vi förbi en liten fotbollsplan vid skolan där hon bor. Där spelade äldsta barnbarnet fotboll med tre andra barn. Ingen ledare, ingen förening, ingen barnkonvention, ingen värdegrund. Bara glädjen av att spela fotboll tillsammans. Dvs grunden för all idrott. Det är den bilden av idrotten som gör mig varm i själen och det är den bilden som måste försvaras mot politiker eftersom de trist nog, numera verkar ha ett annat syfte än att förbättra samhället. 

Som fotboll utan boll...

I min barndoms Luleås sextiotal införde Unga Örnar som hade monopol på dåtidens fritidsverksamhet innovationen fotboll utan mål för att det inte skulle bli s.k. borgerlig elitistisk tävlan. Fick läggas ned efter någon vecka av skäl som vi alla förstår. Det är sådan utveckling jag nu ser att vi riskerar att återigen få uppleva.

En ökad politisering av idrotten kan bara skada idrotten. Finns inget gott som kan komma ur den utvecklingen. Barnkonventionen har gjorts till lag för att ge politikerna verktyget att politisera idrotten. Inte för att skydda barnen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.