Logiska och självklara regler i fördelningen
Medier och sociala medier har exploderat då den kommersiella herrfotbollen får 75 miljoner och den semikommersiella damfotbollen får 4 miljoner i fördelningen av coronakrisstöd på 500 miljoner från regeringen. Det anses då vara bristande jämställdhet när fördelningen ser ut på detta sätt
Det gör mig ledsen av flera skäl. Främst för att det inte går att ha en intellektuell stringens i den här frågan. Sedan för att människor uppenbarligen inte vill förstå.
Fakta är då som följer. Idrotten förlorar p.g.a Corona för Q1 och Q2 ca 2,5 miljarder i intäkter. Staten har hittills ställt upp med 500 miljoner i krisstöd. Stödet skall uttryckligen vara till för att ersätta uteblivna intäkter.
Det kan vara slutspel i SHL, inställd Gothia Cup, inställd liten fotbollscup, ingen publik och senarelagd allsvenska och så vidare med Basket, handboll, innebandy till inställt Stockholms Marathon.
Det är inget idrottsstöd, det är ett Coronakrisstöd
På logiska grunder får då de som haft liten omsättning att tappa mindre än de som haft stor omsättning att förlora. Någon som är emot den logiken? Det här är inget idrottsstöd, det är ett Coronakrisstöd för att de som förlorat mest skall finnas kvar post-Corona.
De stora aktörerna som nu får mest har också förlorat mångdubbelt mer än vad exempelis damallsvenskan omsätter då krisstödet inte ger täckning för mer än en liten del av omsättningsbortfallet.
Det enda vi då vet i nuläget är att det här stödet inte räcker för att alla skall överleva och att vi inte vet om idrotten får mer pengar.
Merparten av stödet går till den ideella idrotten. När det gäller stödet till den s.k. kommersiella idrotten som då agerar på samma marknad som hotell, restauranger, flyg, teatrar, biografer och andra delar av upplevelseindustrin är det så att omsättningen styrs av förmågan att attrahera kunder. Ett tomt hotell eller en tom arena.
Det är ingen skillnad när vi kommer till de ca 0,3 promille av svensk idrott som är kommersiell. Här har jämställdheten alltid varit total. Alla spelare, idrottare får ca 60 procent av det värde de är med och skapar.
Att då SHL- spelarna får ofantligt mycket mer än volleybollspelarna baseras på detta.
Damfotbollen gynnas
Utanför Coronastödet är det damfotboll elit som får mest relativt det kommersiella värde de skapar. De har varit duktiga på att öka sponsorintäkter och skapa mer exponering trots avsaknad av publik.
Av damerna bedömer jag att Sarah Sjöström får minst utifrån det värde hon skapar. Hon omsätter mer än en basketklubb för herrar i högsta serien alldeles ensam, men hon borde vara värd mer än de 10-12 miljoner hon drar in eftersom hon är en stjärna globalt inom sin sport.
Armand Duplantis får mer än han förtjänar i nuläget då han förväntas växa och skapa så mycket värde framåt.
Hela diskussionen om bristande jämställdhet inom den kommersiella idrotten är absurd. Det är den enda delen av idrotten som är jämställd.
Det vi skall kritisera och förbättra är den ideella idrotten för barn och ungdomar. Trots enorma framsteg är den fortfarande inte jämställd.
Här råder ingen jämställdhet
Problemen är som följer:
- Killar får bättre träningstider.
- Killar får fler träningstider.
- Killar får fler matcher
- Killar får bättre utbildade tränare
- Killar får en större andel av föreningens omsättning.
Här finns det anledning att kritisera och ställa kvar på förändring. För den kommersiella idrotten är redan jämställd. Här styr marknaden och inte föreningslivet så här kan inte föreningarnas värdegrund vara principen.
Dan Persson
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
Lag ifrån ett 30-tal nationer och ett mer än ett fördubblat intresse. Så var de första timmarna när Gothia Cup öppnade anmälan.
– Vi var beredda på anstormning men det här överraskade till och med oss, säger turneringsledare Niclas Freiholtz.
Intresset för att delta i Gothia Cup fortsätter att växa och över hela världen satt lag beredda när anmälan till 2025 öppnade.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar