Logiska och självklara regler i fördelningen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Medier och sociala medier har exploderat då den kommersiella herrfotbollen får 75 miljoner och den semikommersiella damfotbollen får 4 miljoner i fördelningen av coronakrisstöd på 500 miljoner från regeringen. Det anses då vara bristande jämställdhet när fördelningen ser ut på detta sätt

Det gör mig ledsen av flera skäl. Främst för att det inte går att ha en intellektuell stringens i den här frågan. Sedan för att människor uppenbarligen inte vill förstå.

Det är ett Coronakrisstöd för att de som förlorat mest skall finnas kvar

Fakta är då som följer. Idrotten förlorar p.g.a Corona för Q1 och Q2 ca 2,5 miljarder i intäkter. Staten har hittills ställt upp med 500 miljoner i krisstöd. Stödet skall uttryckligen vara till för att ersätta uteblivna intäkter. 

Det kan vara slutspel i SHL, inställd Gothia Cup, inställd liten fotbollscup, ingen publik och senarelagd allsvenska och så vidare med Basket, handboll, innebandy till inställt Stockholms Marathon.

Det är inget idrottsstöd, det är ett Coronakrisstöd

På logiska grunder får då de som haft liten omsättning att tappa mindre än de som haft stor omsättning att förlora. Någon som är emot den logiken? Det här är inget idrottsstöd, det är ett Coronakrisstöd för att de som förlorat mest skall finnas kvar post-Corona. 

De stora aktörerna som nu får mest har också förlorat mångdubbelt mer än vad exempelis damallsvenskan omsätter då krisstödet inte ger täckning för mer än en liten del av omsättningsbortfallet. 

Det enda vi då vet i nuläget är att det här stödet inte räcker för att alla skall överleva och att vi inte vet om idrotten får mer pengar.

Merparten av stödet går till den ideella idrotten. När det gäller stödet till den s.k. kommersiella idrotten som då agerar på samma marknad som hotell, restauranger, flyg, teatrar, biografer och andra delar av upplevelseindustrin är det så att omsättningen styrs av förmågan att attrahera kunder. Ett tomt hotell eller en tom arena. 

Det är ingen skillnad när vi kommer till de ca 0,3 promille av svensk idrott som är kommersiell. Här har jämställdheten alltid varit total. Alla spelare, idrottare får ca 60 procent av det värde de är med och skapar.

Att då SHL- spelarna får ofantligt mycket mer än volleybollspelarna baseras på detta. 

Damfotbollen gynnas

Utanför Coronastödet är det damfotboll elit som får mest relativt det kommersiella värde de skapar. De har varit duktiga på att öka sponsorintäkter och skapa mer exponering trots avsaknad av publik. 

Av damerna bedömer jag att Sarah Sjöström får minst utifrån det värde hon skapar. Hon omsätter mer än en basketklubb för herrar i högsta serien alldeles ensam, men hon borde vara värd mer än de 10-12 miljoner hon drar in eftersom hon är en stjärna globalt inom sin sport. 

Armand Duplantis får mer än han förtjänar i nuläget då han förväntas växa och skapa så mycket värde framåt.

Hela diskussionen om bristande jämställdhet inom den kommersiella idrotten är absurd. Det är den enda delen av idrotten som är jämställd.

Det vi skall kritisera och förbättra är den ideella idrotten för barn och ungdomar. Trots enorma framsteg är den fortfarande inte jämställd.

Här råder ingen jämställdhet

Problemen är som följer:

  •  Killar får bättre träningstider.
  • Killar får fler träningstider.
  • Killar får fler matcher
  • Killar får bättre utbildade tränare
  • Killar får en större andel av föreningens omsättning.

Här finns det anledning att kritisera och ställa kvar på förändring. För den kommersiella idrotten är redan jämställd. Här styr marknaden och inte föreningslivet så här kan inte föreningarnas värdegrund vara principen.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.