Träningsmatcher, spela eller ej?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När detta skrivs 11:30 fredag den 3 april så har RF:s hemsida åsikten att träningsmatcher inte kan genomföras enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer medan SvFF har rekommendationen att träningsmatcher kan genomgöras enligt FHMs riktlinjer. Det är olyckligt.

När vi ser på vår absoluta närhet så skall, enligt FHM och skolverket, barnbarnet kunna spela fotboll på raster och fritids på skolans fotbollsplan när han omfattas av skolans ansvar, men enligt Björn Eriksson inte kunna spela fotboll på samma plan efter plugget när det sker i föreningens regi som träningsmatch eller två-mål. Det är samma deltagare i båda fallen.

Jag är inte epidemiolog men tycker mig ana en viss inneboende bristande logik i ovanstående. 

Förstår inte riktigt hur Riksidrottsstyrelsen i sina beslut kunnat landa i en strängare tolkning av vad jag och många andra upplever att FHM har sagt.  Jag utgår alltså ifrån att det inte är Björn som på egen hand bestämt vad RF skall tycka. Det vore ju förskräckligt. 

Vad gäller egentligen?

Det finns anledning att första titta lite på formalia. Föreningen är den suveräna enhet som ”äger” det specialförbund som i sin tur ”äger” RF.

Det är alltså varje förening (finns knappa 20.000) som äger det fulla ansvaret att agera som FHM säger. Specialförbund och RF är inga myndigheter i det fallet och äger heller inget ansvar.

Specialförbunden äger bestämmanderätten enbart när det gäller interaktivitet mellan två föreningar som seriespel, vilket är naturligt. Det vore svårt att genomföra  Allsvenskan om klubbarna hade olika regler för fotboll). I övrigt är föreningarna fullständigt suveräna och skall så vara. Det är det som är idrottens demokratiska modell.

Här blir då RF såväl som Specialförbund och distriktsförbund onödiga mellanled. För 50 år sedan hade kedjan FHM-RF- SF- SFs didstriksförbund-förening varit logisk utifrån logistiken med informationssspridning. Idag när varje förälder, ledare, styrelseledamot i en förening har tillgång till +50 kanaler som direktsänder FHMs och myndigheters dagliga presskonferenser behövs man inte. Problemet är att idrottsrörelsen liksom de flesta andra organisationsformer inte har anpassat verksamheten till dagens digitala verksamhet.

Både utifrån formalia och ut ett samhällsperspektiv så åligger det varje förening att följa Folkhälsomyndighetens råd och förordningar. SF äger rätten besluta att matcher med annan förening inte får spelas om det är seriespel. Är det en träningsmatch får de två föreningarna själva besluta om de kan spela utan att bryta mot FHMs rekommendationer. RF har då ingen roll i detta. De är inte myndighet, de har inte SFs ansvar för tävlingsregler och interaktivitet, seriespel etc. 

Så borde RF ha gjort

Min enkla åsikt är då att RF borde ha sagt och skrivit som följer:

Det är den juridiska personen föreningen som liksom fysiska personer har att följa FHMs rekommendationer och förordningar. Vi råder varje ansvarig i föreningarna att noga, varje dag, följs vad FHM säger och agera därefter.

För Seriespel är det upp till varje SF att fatta beslut i enlighet med FHMs rekommendationer och förordningar.

I synnerhet med tanke på hur snabbt råd och rekommendationer från FHM kan ändras så undviker RF att göra egna tolkningar av vad FHMs rekommendationer innebär för idrotten.

På samma sätt bör SF och deras distriktsorganisationer undvika att göra egna tolkningar av vad FHM säger. Det enda vi kan vara säkra på då är att risken för förvirring istället för information blir hög. Länka är det enda säkra.

Sen är det inte enkelt. Barn och ungdomsidrott har glädje som enda drivmedel. Förutsättningen är att barnen tycker det är roligt. Träning utan att för exempelvis fotbollen ta bort tvåmål är definitionsmässigt tråkigt. Att inte i faktisk miljö få testa det man fått lära sig i början av träningen skapar sämre inlärning. 

Enklast vore att förbjuda all idrottsträning men det har stora negativa effekter på folkhälsan om barn och ungdomar såväl som vuxna inte får träna. 8-12 åringar som inte får röra på sig och bli av med överskottsenergin blir dessutom snabbt odrägliga i hemmiljön som mer familjerelaterad nackdel. FHM har varit tydliga med folkhälsoaspekten med träning. 

Jag har av naturliga skäl ingen åsikt om FHMs rekommendationer eller hur de skall tolkas. Som medborgare följer jag dem. Det är mitt ansvar som medborgare.  

RF och förbunden ska ge stöd

Det som då synes mig olyckligt är att RF, SF, distriktsorganisationer känt sig manade att vara beslutande part och den som bestämmer hur föreningarna skall agera. Det är fel. 

Föreningarna skall som suveräna aktörer följa FHMs rekommendationer och råd. De skall följa SFs beslut om seriespel. Men idrottens regionala och nationella organisationer är inga myndigheter, skall inte vara den som bestämmer hur myndigheters föreskrifter skall tolkas. Förstår man inte så kan ni försöka se konsekvenserna av att RF, SF och distrikten tolkar skatteverkets föreskrifter, lagar och förordningar åt föreningarna. 

För dryga 30 år sedan åkte jag Europa runt och höll föredrag med rubriken ”cutting out the middle men”. Dvs förklarade hur internet skulle ta bort både värde och nytta med mellanled. 

RF och SF är till för att ge stöd åt sina föreningar, men de måste inse att tiden för att vara mellanled är förbi och att det skadar idrottens demokratiska modell om de agerar myndighet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.