Björn avgår som RF:s ordförande

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag kandiderar!

Björn Eriksson har meddelat att han inte ställer upp till omval som ordförande för Riksidrottsförbundet vid Riksidrottsmötet 2021.

RF skall alltså i maj 2021 välja en ny ordförande. Vem kan då vara bättre än jag som ny RF ordförande?

Vi befinner oss nämligen mitt i det paradigmskifte som digitaliseringen skapat. En förändring som forskare säger är större än när vi för 8000 år sedan lämnade jaktsamhället och gick över till jordbrukssamhället.

Krävs en sådan som jag

Det vi vet är att de som då var motståndare till förändringen på grund av all otrygghet som förändringen skapade också blev förlorarna. De som skrämdes av blotta tanken på att så grödor på våren och skörda på hösten. De som likt generationer innan gjort, föredrog tryggheten i att gå ut på jakt varje morgon och i bästa fall släpa hem en hjort var femte dag. De som föredrog att även morgondagen var denna dagen lik blev förlorarna.

När vi för drygt 200 år sedan gick från jordbrukssamhälle till industri, dvs när produktionskapitalet gick från mark till fabriker och maskiner så var det bara 25 procent av jordägarna som kunde ställa om sig. Vi ser samma sak idag när Apple, Amazon, Google, Tesla, Klarna, Spotify med flera värderas högre än General Electric, General Motors, Volvo med flera.

Älskar att ändra åsikt

Konsekvensen av ovanstående är att det RF inte behöver som ny ordförande är någon som började som materialförvaltare på 60- talet och sedan via förening, distrikt och förbund blivit en makthavare med den totala kunskapen om hur RF skall ta sig vidare i 2020 talet med 70 talets verktyg.

Samhällsförändringen är så total att den långa erfarenheten är ett allvarligt hinder.

Jag är ung relativt Björn, frisinnad, förändringsbenägen och djävligt påläst när det gäller samhällsutveckling. Jag är pragmatisk och faktabaserad. Jag älskar att ändra åsikt för att jag med fakta är överbevisad. Det är egenskaper som Idrottsrörelsen behöver.

Jag ser Svett per Krona som modell för hur vi får mer för pengarna, dvs Idrottens samhällsstöd på ca 7 miljarder totalt inklusive kommuner skall gå till fler tränings/tävlingstimmar för barn och unga, inte byråkrati och postmodernism.

Jag ser en idrottsrörelse som är en stark röst för all träning och idrott, oavsett organisationsform. Där vi tar pengar från kultur och andra delar av civilsamhället för att vi skapar mer samhällsnytta per krona än våra konkurrenter. Där vi bejakar och associerar kommersiella aktörer för att få in mer pengar och fler anläggningar.

Ändra helt på arbetsordningen

Jag är den som trots min respekt för Axel Oxenstierna som den som skapade det moderna Sverige tveksam till att 1634 års grundlag är det bästa underlaget för hur svensk idrott skall organiseras 2021.

Jag vill ändra på hur svensk idrott är organiserad. Idag har vi en pyramid med RF högst upp. 71 förbund därefter, sen 21 distrikt gånger ett 50-tal förbund och därunder 20000 föreningar.

Jag är ett barn av min tid för att citera Nationalteatern. I min värld så har vi högst upp 20.000 föreningar, sen distrikten, därefter förbunden och längst ner RF som har uppdraget att göra vad rörelsen ålagt dem och ingenting annat. Ett RF som har makt gentemot politiker är ett RF som bara agerar när man har 20 000 föreningar bakom sig. Den enskilda föreningens suveränitet är det viktigaste vi har att försvara.

Managementlitteratur är som de bästa Medocvinerna på cab, de behöver 30 år för att mogna. Jan Carlzons riv pyramiderna från 86 är en bra vägledning för 2020 talets RF där vi flyttat makten till fronten, dvs föreningsledarna.

Behövs vinnarskallar

Sen vill jag ha ett RF som alltid försvarar idrottens grundbult. Ja vi skall fostra elit som vinner medaljer, vi vet att det utöver talang kräver hård träning, ambitioner och vinnarskallar. Men vi skall alltid ta fighten för att de som vill, tränar hårt nog och försakar mycket annat skall kunna bli vinnare. Politisk korrekthet i form av postmodernism, Identitetspolitik och andra modeord skall vi säga nej till. 

Syftet med idrottsrörelsen är att många skall idrotta och ett mått på framgång för en idrottsrörelse är några få som tar medaljer. Ger vi upp detta ger vi upp idrottsrörelsens existensberättigande.

Lika lite som vi skall exkludera de som idrottar av sociala skäl skall vi exkludera de som vill mer än så. Här måste vi slå tillbaka.

Jag har i 30 år arbetat med digital affärsutveckling, de sista tio åren med opinionsbildning och strategier för idrotten. Dock utan att vara låst av de bojor som organisationstillhörighet skapar som förstör möjligheten att få något gjort.

När vi nu, mitt i den största samhällsförändring som vi upplevt sedan 8000 år, skall ta svensk idrott in i framtiden så är jag helt enkelt det bästa alternativet. Jag har inga problem att döda mina älsklingar, inga löften till andra i organisationen, inga tidigare låsningar.

Jag kan ta idrotten framåt utan att vara bunden av historiens bojor. Det vi behöver mest av allt. Sen tar jag fighten som alla backat från, dvs mot kulturen och andra delar av civilsamhället som tagit våra pengar och levererat 5 procent av det idrotten levererat.

Jag är bäst lämpad

En stark idrottsrörelse måste våga ta den fighten.

Välj mig som ny RF-ordförande 2021. Jag kan ge idrotten rätten att idrotta tillbaka.

 x x x

PS, för att ingen skall missförstå ovanstående så har jag självinsikt nog, även om det är sällsynt bland män i min generation, till att bara använda skribentens position för att peka på vad jag ser behövs för nästa generation RF ledning mer än att vara seriös som kandidat. Samtidigt ber jag er notera att både Donald Trump, Boris Johnson och Emmanuel Macron började sin verksamhet ungefär så här, dvs som outsiders. Alla tre blev valda. Det är ett tecken i tiden.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

SVT-dokumentären ”Hotet mot handbollen”, SVT-play, som handlar om misstänkt matchfixning inom sporten, är inget som oroar Krister Bergström.

Han är svensk VM-general för damernas 26:e mästerskap, som nu pågår fram till 17 december, med final i danska Jyske Bank Boxen i Herning på Jylland.

-Nej, det är inget som vi reflekterar över, eller påverkar oss det minsta.  Jag kan inte säga att det är någon ”snackis” i korridorer eller omklädningsrum, säger Krister Bergström.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen