Elitklubbarna börjar nu se hoten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Schweiz kör hockeyn för tomma läktare, italienska fotbollen funderar på hur man stänger en haltande serie två månader i förväg.” Och här i Sverige nalkas sluspelet i ishockey samtidigt som fotbollen ska rulla igång.

Algarve bfinner sig damlandslaget i fotboll.Dagligen är corona-smittan ett samtalsämne.

”Vi såg det inte komma” är ett nyligen bevingat uttryck som fått lite av löjets skimmer då det på just det området, dvs gängkriminalitet som konsekvens av växande utanförskap, inte direkt var ”Rocket Science”.

Men här är det enkelt. Räck upp handen alla som till julskinkan tvärsäkert sa; ”I februari får vi en global pandemi som skapar en svart svan kombinerat med en konflikt om oljepriset mellan Opec och Ryssland som skapar en till där börserna och världsekonomin tvärdyker. 

Vågat med Mello-festival

Vi har 20-procentig tillväxt per dag i smittade i vårt land och hur SVT:s VD vågade köra Mello med publik i lördags övergår mitt förstånd. Får vi tio smittade utan kunskap om källa från Mello-finalen så är hon en f.d. VD. 

Jag missade självfallet också detta helt, I julas såg jag en inbromsning men ingen krasch. Jag hade ingen aning, jag såg det inte komma. 

Nu är vi i ett kritiskt läge. Om antalet nya smittade varje dag blir färre och färre som myndigheter säger skall ske den här veckan så kan vi snart återgå till det vanliga. Om vi får fler fall (första idag måndag 9/3) där smittkällan är okänd och inte är någon från Kina, Italien eller Iran så kan influensan vara utom kontroll inom ett par veckor.

Det här är en kombo av vetenskap och politik. Finns det minsta risk för att läget inte längre kontrolleras kommer politiker att ta i med tuffa beslut. Inte för att det är bra för bekämpningen av Corona, utan för att de skall framstå som goda människor.

I nuläget är 25 svenskar smittade per miljon invånare. Det är ur alla perspektiv ingenting. Men det spelar ingen roll. Om några veckor kan de vara 1000 vilket innebär panik.  Det kan också vara 15. Dvs vi har passerat peak Corona och klarat oss. Ingen vet.

Hockey-avslut och fotbollsstart

På lördag börjar SHL-slutspelet, några veckor senare fotbollsallsvenskan. Ca 40 procent  av intäkterna i respektive liga är matchdagsintäkter (av ca 1,5 miljarder i total omsättning, not där hockeyn spelat nästan klart). Tomma läktare under en hel säsong är då en ekonomisk katastrof för klubbarna. 

Själv är jag fortfarande positiv och tror det här har blåst över till Allsvenskan startar. För hockeyn är det värre. Det finns när detta skrivs självfallet inga smittade i Norrbotten, Dvs Luleå hockey bör kunna köra fram mot SM-guld med fulla jublande läktare. Vi norrbottningar är lite för tuffa för en influensa. Men i bland annat Stockholm och Göteborg är ordentligt drabbade. 

Men worst case så kan vi få ett antal lag som får spela med tomma läktare, det skapar en osportslig intäktsfördelning mellan klubbarna och ger Norrlandslagen miljoner i mer-intäkter jämfört med klubbarna i södra Sverige. Det är ingen bra lösning. Att förbjuda Norrlandslagen, som inte har några smittade, att ha publik är ingen bra lösning heller. 

Worst case för elitfotbollen är rent teoretiskt en säsong med tomma läktare. Den risken har funnits i flera år men då baserat på mindre kompetenta poliser som beslutsfattare utan saklig grund. Nu finns den som konsekvens av ett kinesiskt virus. Den här risken bör utifrån allt vi vet kunna sättas till noll. 

En reell risk är en minskning på 10-30 procent av matchdagsintäkterna under Q2 som en följd av att folk låter bli att gå på fotboll eller ishockey av oro innan Corona har klingat av. I Ishockeyn med få matcher som ett slutspel innebär får det konsekvenser på 3-5 miljoner per klubb. För allsvenskan med fulla omgångar under april så handlar det också om ett momentum som skapar den glädje som är den egentliga produkt en elitklubb säljer, Dvs en start för tomma läktare får längre konsekvenser.

Klubbekonomin stärkt

Nu är min tro (bedömning är ett för fint ord när killgissning är mer vetenskapligt korrekt) att det här blåser över. Skulle det inte blåsa över, vilket då får ses som liten risk utifrån allt vetenskapligt jag tuggat i mig och de experter jag frågat så drabbas de svagaste lagen mest i vanlig ordning. Här har, med några få undantag, klubbarna stärkt sin ekonomi och sitt egna kapital under flera år,  Deras förmåga att klara av problemen är väsentligt bättre idag än för tre-fyra år sedan.

Min redaktör hade gärna sett siffror för att kunna boosta rubriken men med tre okända faktorer (tid, bortfallsprocent, snittprisutveckling) så går det inte ta publiksiffror och fjolårets snittinäkt per såld biljett och multiplicera. Det vore oseriöst och riskerar att öka risken som jag i nuläget bedömer som låg. 

Men, när kvällspressen försöker boosta paniken för att tjäna på klick så vill jag tona ner riskerna. Det vi vet klockan 21.04 den 9 mars när detta skrivs ger ingen anledning till panik. Om en vecka kan problemet vara på väg att försvinna eller väsentligt värre. Men det vet vi då.

I 100 åringen som försvann som best seller-bok som jag älskar så finns en återkommande ideologisk inställning från hundraåringen. ”Det är som det är och det blir som det blir”.

Den bör vi i nuläget ta till oss. Ingen panik, inte heller bortse från riskerna. Det är som det är och det blir som det blir. En levnadsregel som hjälper generellt och inte bara vid Coronautbrott.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.