Den moderna idrottshallen, en utopi?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Basketboll-, Gymnastik-, Handboll, Innebandy- och Volleybollförbundet har inlett en samverkan med White arkitekter för att ta fram en modell för framtidens Idrottshall.

Det är lovvärt och ett mycket bra steg för att göra något åt alla problem som orsakar anläggningsbristen. 

Genom det här projektet kan vi få en modell som både är väsentligt bättre och väsentligt billigare. 

En modern multihall som skall klara ovanstående fem idrotter såväl som tillkommande som Futsal. Den skall ha en attraktionskraft för ungdomar. Den skall kunna användas för vuxna dagtid för hallar som inte används av skola dagtid. 

Sociala ytor ska prioriteras

Här är behovet av sociala ytor en tillkommande del som måste prioriteras för att skapa den sociala samvaro som gör idrotten viktigare för ungdomarna. Trygghet är en annan parameter som tyvärr måste hanteras. 

Det finns dock 290 svårlösta kvarvarande problem att lösa. i klartext, de kommuner som idag är de som finansierar och bygger idrottshallar måste fås att ändra sitt beteende totalt för att vi skall nå framgång. 

Idag byggs i stort sett varje hall som en unik byggnad. När kommunen beslutat sig för att bygga hallen så hamnar den hos en byggnadsavdelning på kommunen som i normalfallet helt saknar kunskap om hur en idrottshall skall attrahera utövare och stimulera föreningsutveckling. 

Onödiga kostnader

Vidare så gör man hela arbetet från grunden med arkitekt och konstruktionsritningar innan man går vidare och slösar bort skattebetalarnas pengar med en offentlig upphandling. Kommunen som huvudman fördyrar varje hall genom hela processen.

Det bör gå att bygga bättre hallar till en kostnad som är 30 procent  lägre än idag. Samma peng som idag ger oss 30 procent fler hallar i ett läge där anläggningsbristen är total. Det här är den stora fördelen i det de olika förbunden ovan nu gör.

Med bättre beläggning, och ökad användning så kan kostnaden per individträningstimme sänkas ytterligare. 

Med nyckeltalet 50 miljoner för en hall (exklusive tomtpris) och marknadsnivån 6 procent procent direktavkastning (räntor, avskrivning, underhåll) ger det en årskostnad på 3 miljoner.

I teorin med 10 personer som tränar 24/7 så får vi ut 87600 individträningstimmar. Med 3 miljoner i årskostnad så får vi då en kostnad på 34 kronor per individträningstimme. 

Det är dock teori, i praktiken så är beläggningen en bråkdel, kostnaden är väsentlig högre. Vi behöver många ungar på golvet för att kunna motivera satsningar.

Kommersiella aktörer behövs

Jämför man med vad jag och hustrun betalar per individträningstimme på vårt kommersiella gym som ligger på ca 15 kronor framstår det som mycket dyrt. Gymmet överlever dock på att det stora flertalet bara betalar men inte tränar. 

Vi behöver också ändra så att kommersiella aktörer kan bygga idrottshallar och ha en normal avkastning på investerat kapital. Här krånglar momsen till det i många fall. Även RFs stadgar där bara ideella aktörer räknas som fina nog är ett problem. Det kommer inte finnas kommunalt kapital nog för att lösa anläggningsbristen.

En privat aktör som får tomt av kommun för en idrottshall som kan bygga för 30 miljoner och nöja sig med 5 procent direktavkastning, dvs 1,5 miljoner behöver då med 6 tim/dag beläggning med 20 ungdomar behöver då få en hyra på 40 kronor per individ/träningstimme för att gå med vinst. Det är nåbart.

Billigare än bibliotekens arbete 

I kommunal subvention är det en bråkdel av vad balett, teater, opera subventioneras med. Det är billigare än bibliotekens arbete med att få barn att älska att läsa men den verksamheten är så viktig att den inte skall ifrågasättas.

Här är då problemet att hallägaren skall kunna känna sig trygg i att föreningarna fyller hallen, dvs attraherar ungdomar om både 30 och 40 år då fastigheter skrivs av på så lång tid. Risken (för idrotten chansen) att peak butik skapar nya billiga anläggningar som varit byggmarknader, MediaMarkt eller rusta fastigheter är också hög.

Men när det gäller anläggningsbristen så är våra kommuners introverta agerande det största hotet. Större än deras brist på pengar. Sen måste idrotten finna en modell där privat kapital kan bygga träningsanläggningar. Idag är det Padelbanor, golfbanor, skidanläggningar som det privata kapitalet kan finansiera men inte en baskethall. Det måste man ändra på.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.