Men det räcker inte med kronprinsessparet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Samma dag som den trista WHO rapporten som visar att svenska ungdomar 11-17 år rör sig för lite, bara en av fem når den timme per dag som ses som medicinskt behov har Generation Pep sin årliga PEP forum i närvaro av Kronprinsessan och Prins Daniel. Kungligheter och medel från Näringslivet med H&M i spetsen samlar en nomenklatura inom idrott och folkhälsa.

Vetenskapen är kristallklar. Rör vi oss för lite som barn ökar risken för vällevnadssjukdomar som övervikt, fetma och generellt försämrad hälsa som vuxen. Vi vet också genom otaliga undersökningar att rörelse gör att fler barn klarar skolan, försenar drog och alkoholdebut och att förbättrad motorik genom idrott och rörelse förbättrar inlärningsförmågan och därmed skolresultaten.

Professor Carl-Johan Sundberg gjorde en fantastisk prestation över problemet med att vi rör oss för lite och framförallt de stora fördelarna med att röra sig mer.

Allt mer en klassfråga

Vi kan se tydliga signaler på att rörelse och idrott mer och mer blir en klassfråga. Nu är jag skeptisk till Marx klassindelning som jag bedömer som obsolet men vi kan se att de med lägst utbildning, lägst inkomster och nyanlända idrottar väsentligt mindre än medelklassen där både barn och vuxna rör sig omfattande.

Min tes där jag inte hittat belägg i forskning, därav tes, är att orsaken till att barn i utanförskap och bland nyanlända i större utsträckning beror på att deras föräldrar inte vet eller förstår hur viktig idrotten är för att ge barnen bästa förutsättningar och i mindre utsträckning på att pengarna till barnens idrottande inte finns.

Sedan är inkomster, sociala miljöer utan tvekan en starkt bidragande orsak till barn som inte idrottar. Här är även kultur en stark orsak. Vi vet tyvärr att någonstans mellan hundratusen och tvåhundratusen flickor inte får idrotta för att de är utsatta för hedersförtryck. Här har problemen förvärrats de senaste fyra åren, dvs antalet flickor som är utsatta för hedersförtryck ökar.

När vi ser att Finland bättre än Sverige har lyckats bryta mönstret och få fler ungdomar att röra sig kan vi anta att den stora skillnaden i andelen nyanlända är en bidragande orsak. Dvs vi skapar segregation genom vår oförmåga att fungera som samhälle med dagens höga migrationsvolymer. 

Men Sverige saknar anläggningar

Ett annat problem som också ökar är bristen på anläggningar. Idrotts och rörelsefastigheter är i stor utsträckning finansierade av våra kommuner. I runda slängar runt 5 miljarder per år. Läser man SKLs långtidsprognoser blir man dock mörkrädd. När pengar inte finns till skola, äldrevård, VA-system, vägar, kollektivtrafik är risken hög att den efterfrågade idrottshallen inte byggs.

Här har den organiserade idrotten begränsat möjligheten att skapa fler anläggningar genom att säga nej till det privata kapital som skulle kunna göra skillnad. 1904 års idé att bara ideell idrott skulle vara tillåtet var logisk då. Den överklass som skapade svensk idrottsrörelse kunde se pengar och kommersialisering som något vulgärt medan folkhemsidealen från fyrtiotal och framåt i stor utsträckning såg det kommersiella som något fult.

Vi har idag omfattande investeringar från det privata kapitalet i golfbanor, skidanläggningar, gym, padelbanor, bowlinghallar.  Vi har noll investeringar i träningsanläggningar från det privata kapitalet. Vi har nämligen byggd en idrottsrörelse som exkluderar det privata kapitalet.

Privat kapital har en mycket enkel grundregel. Man skall kunna få avkastning på sin investering och ha kontroll över sin investering.

Vill samhälle såväl som idrottsrörelse förbättra möjligheten att vi får fler att röra på sig, fler att träna är den kanske viktigaste åtgärden att skapa strukturer där ett privat företag kan investera i träningsanläggningar och förvänta sig en avkastning.

Fler anläggningar är en pusselbit, sen skall de fyllas med barn och ungdomar också. Här tvingas vi konstatera att föreningen tappat i attraktionskraft. Det är inte så konstigt. Våra barnbarn har en begränsad förståelse för begrepp som tablå-tv. De vet helt enkelt inte vad det är. Idrottsrörelsen är uppbyggd på tablå-idrott. 

Glädje ett nyckelbegrepp

Att känna stolthet över det fina demokratiska arbetet i förening när man som 8 åring bara vill spela fotboll är kanske inte heller bästa modellen att skapa attraktionskraft. 

För den kommersiella upplevelseindustrin är ett nyckelord ”glädje”. Utan att veta ser jag ”glädje” som begrepp som även bör användas inom idrotten. Jag vet att glädje är ett nyckelbegrepp redan idag. När barn agerar frivilligt så handlar det om saker de tycker är kul. Så enkelt är det.

Den ideella idrotten har tappat andelen av barn som tränar och idrottar hos dem i ett par decennier nu. Några större förändringar av modellen har inte skett då strategi 2025 arbetet inte skapat någon större förändring.. Att stå stilla när samhället runt en förändras är ingen framgångsmodell. 

Sedan uppstår frågan vem som har ansvaret att få alla föräldrar att förstå hur viktigt det är att få barnen att röra på sig. Att lägga det ansvaret på våra 20.000 föreningar, de 71 förbunden och på RF vore både fel och orättvist. Idrotten har vare sig kompetens eller resurser. Att få barn och unga att röra sig mer är ett samhällsansvar. Idrotten skall kunna välkomna dem och ta hand om dem men Idrottsrörelsen kan inte ta ansvar för att informera och utbilda alla föräldrar. Det måste samhället och Skolan hantera. 

Idrotten lever idag under en ekonomisk verklighet där man tvingas ta betalt av föräldrarna. Minskade bidrag, ökade kostnader har skapat en situation där föräldrarna är kunder och där de som inte har råd eller förstår att det är en prioriterad utgift väljer bort idrotten. 

Idag är friskvårdsavdraget på 1,5-2 miljarder ett stöd som vi i den privatanställda vuxna medelklassen utnyttjar. Vi hade dock tränat i alla fall och kostnaden för träning är inte problemet här. Något motsvarande stöd till de som behöver det mest, dvs de i utanförskap som då inte kan utnyttja friskvårdsavdraget och deras barn finns inte. KD har föreslagit ett sådant med en budgetpost på 850 miljoner per år i form av idrottscheckar. Det kan vara en bra första steg. Dock bör den börja redan från 5 års tid. KD:s förslag är inkomstfördelat, syftet är att pengarna går till de som inte har råd. Det är något som ett framtida regeringsalternativ bör utveckla tillsammans.

Sen borde ledningen för Gen Pep och kronprinsessparet börja fundera på hur de får in en miljard från näringslivet. Det är ungefär vad jag tror behövs för en femårig satsning i opinionsbildning för att 90% av alla svenska föräldrar skall förstå varför idrotten är så viktig för deras barn och för att politiker, skolor och myndigheter gör en bättre prioritering. 

Det ser jag fram emot.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.