Vi kan, vi vill och vi är i behov av att spela
Jag gillar Svenska Golfförbundet. Ser dem som ett av de bästa förbunden, välskött, god ekonomi, bra folk. Jag har haft långa uppdrag åt golfförbundet och känner många av de som är anställda där och inom golfen. Normalt har jag sett det viktigt att försvara förbundet mot allsköns osakliga påhopp.
Nu tycker jag de gjort en felaktig tolkning som skadar golfen och dessutom på ett område där de inte borde ha gjort någon tolkning eller rekommendation.
SGF har publicerat följande på sin hemsida:
"1. Inga förbundstävlingar till och med 30 juni 2020
Förbundstävlingar där SGF eller GDF är ansvarig golforganisation ska inte arrangeras under tiden 30 mars – 30 juni 2020. För tiden därefter gäller att SGF och GDF ska fatta nytt beslut senast en månad innan tävlingen är planerad att genomföras.
2. Rekommendation att skjuta upp all tävlingsverksamhet i Golfsverige.
Skarp rekommendation och felaktigt beslut
SGF:s skarpa rekommendation till GDF och golfklubbarna är att folkhälsan – och golfens ansvar att motverka smittspridningen – ska stå i fokus och att GDF och golfklubbarna ska följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd att tills vidare skjuta upp all tävlingsverksamhet, men inte sällskapsspel (träning). Rekommendationen träder i kraft måndag 6 april".
Punkt ett är ett korrekt beslut av SGF. De är ansvariga för dessa tävlingar och den som har att fatta beslut om de kan genomföras utan att bryta mot FHMs rekommendationer.
Punkten 2, där SGF gör en skarp rekommendation är felaktigt beslut av SGF av flera skäl.
Om vi börjar titta på formalia så är varje golfklubb en juridisk person som varje dag skall följa svensk lag såväl som förordningar från över 400 myndigheter som berör deras verksamhet. Här är FHM en av de myndigheterna. SGF har alltid varit kloka nog att exempelvis inte göra några tolkningar av hur klubbarna skall förhålla sig till Skatteverket eftersom det skulle skapa en helt ohållbar situation.
Sen är golfförbundet en demokratisk organisation. Dvs förbundet skall göra det ”ägarna” i form av dryga 400 klubbar i majoritet beslutar. Förbundet är ingen myndighet eller överordnad klubbarna utan underordnad klubbarna. Det är bara läsa innantill i stadgarna.
Inte samma typ av tävling
Förbundet skall självfallet utifrån det uppdrag klubbarna gett dem fatta beslut om allt som rör interaktivitet mellan klubbar. Seriespelet behöver exempelvis samma regler för att fungera.
Problematiken här har med begreppet klubbtävling att göra samt hur FHM och samhället ser på golfen.
Klubbtävlingar med handicap går inte jämföra med annan tävlingsverksamhet inom svensk idrott. Det är osannolikt att FHM haft klubbtävlingar i tanke med sitt tävlingsförbud.
Jag har en vanlig lördag två alternativ. Jag kan spela sällskapsgolf, dvs jag och mina nära bokar en starttid och går ut och lirar en runda. Vi är max 4 personer i bollen och har ett avstånd på minst 150 meter till gruppen framför och gruppen bakom. Jag kan checka in digitalt och behöver inte vara närmare än två meter de i min boll och som sagt minst 150 meter till de övriga. Jag har kommit i bil till klubben och behöver inte vara nära någon.
Jag kan spela s.k tävlingsgolf. dvs jag anmäler mig till tävling. Vi är max fyra personer i bollen och har ett avstånd på minst 150 meter till gruppen framför och gruppen bakom. Jag kan i checka in digitalt och behöver inte vara närmare än två meter de i min boll och som sagt minst 150 meter till de övriga. Jag har kommit i bil till klubben och behöver inte vara nära någon. Jag kan lämna över scorekort digitalt eller utan att vara nära någon.
Mitt i de ca 200 som kan gå ut under en dag kan 40 personer delta i en tävling. Dvs, det finns ingen skillnad på en klubbtävling eller spela sällskapsgolf. För de som inte spelar golf så spelas tävlingar med s.k. hcp. Det är inte den som spelat bäst golf som vinner utan den som spelat bäst relativt sitt handicap. Någon som har 75 slag kan förlora mot en som har 100 slag. Klubbtävlingar, företagsgolf och olika typer av kompisgängs tävlingar är inte idrottstävlingar ur det perspektivet.
Företagsgolf stora problemet
Det stora problemet med SGFs beslut är dock inte de klubbtävlingar som arrangeras utan att väldigt många tävlingar är företagsgolf och olika grupperingar som samsas och tävlar vilket då handlar om stor del av klubbarnas intäkter.
En klubb i Skåne fick direkt en avbokning på 40 gäster, ett större grabbgäng som skulle spelat tre rundor som intern tävling, bott och ätit på klubben, dvs tiotusentals kronor i bortfall i intäkter för klubben. Intäkter som aldrig går att återskapa. När SGF går ut med en skarp rekommendation om något som de borde ha låtit FHM vara ensam om att göra och insett att klubben är suverän och den som har att följa myndighetens rekommendation. SGF gör här samma fel som RF gjorde någon dag innan. Man agerar som myndighet och överhöghet gentemot de klubbar man är valda att tjäna.
Vi har inom golfen många som är 70+, inkl mig närstående. De skall enligt FHM hålla sig isolerade men samtidigt gärna röra på sig. Här bör klubbarna efter bästa förmåga hjälpa dem. Har man en bokning med två personer som är 70+ bör de få gå som tvåboll för att undvika att utsätta dem för risk. De nödvändiga åtgärderna i golfens IT system som detta kräver bör åtgärdas omgående. Det borde SGF ha fokuserat på i folkhälsans namn.
Vi har mycket stora demokratiska problem inom svensk idrott, få medlemmar går på årsmöten, strukturen med distrikt som mellanled skadar också. För att bevara demokratin är det synnerligen viktigt att de nationella organisationerna agerar som de tjänare de skall vara och aldrig förfaller sig till att agera överhet.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar