Idrotten borde bli kontantfri
Det är dags nu för idrotten att bli kontantfri. Det finns två grundläggande skäl till varför idrotten skall bli kontantfri.
För arenor, matchdagar, cuper etc så snabbar det upp och ökar försäljningen.
För breddföreningar underlättar det för kassörer, minskar svinn och tar bort svarta pengar.

Att finna kassörer i våra nästan 20 000 föreningar har blivit en av de största utmaningarna. En vald kassör sitter dessutom kortare och kortare tid.
En kontantfri breddförening med ett modernt webb-baserat ekonomiprogram med automatisk kontoavstämning halverar mängden tid för en kassör. Det är den enskilt viktigaste förändring en förening kan göra för att få kassören att stanna några år till. Problemen med lagkassor som det saknas kontroll över försvinner också.
Om det är dyrt..?
Men, stänger man inte ute människor då undrar vän av ordning?
Nej, vi har den minsta andelen ”unbanked society” i världen. Alla har rätt till bankkonto, vi har högsta andelen som betalar med kort i världen och +80 procent använder Swish regelbundet. En snabbt minskande grupp äldre som inte idrottar, kriminella och skattefuskare samt ordförande för kontantupproret är de enda som använder kontanter. De säkerhetsföretag som drar in miljarder per år på att skjutsa runt kontanter är också för kontanthantering av uppenbara skäl.
Men, är det inte dyrt med kort undrar samma vän av ordning?
Nej, ett antal EU-beslut i det som förkortas SEPA (Single European Payment area) har sänkt kortavgifterna, och även ökad konkurrens och teknikutveckling har sänkt kostnaderna för terminaler, sällanköpsställen kan använda mobilkopplade kortläsare eller Swish. Kort och Swish är billigare än kontanter.
Men, är det inte farligt för ett samhälle att göra sig av med kontanter fortsätter den ordningsfokuserade vännen att fråga sig.
Ger extra-pengar
Ja, här finns en poäng till varför Riksbanken skall ansvara för att vi i en eventuell krissituation skall kunna distribuera kontanter. De och FI bör vidare ställa krav på bankerna så att vi får bättre kort där saldo kan registreras på kortet, dvs betalningar kan göras off line. Här finns behov av stora satsningar på ökad redundans i el och betalsystem samt i mobilnäten. Men det är inte ett ansvar för idrotten och något vi helt kan bortse ifrån.
För arenaidrotten ger kontantfritt 10-15 kronor till i konsumtion per arenabesökare av två skäl. Det går fortare och vi begränsar oss inte på samma sätt när vi betalar med kort. Har man 200000 besökare per år är det mycket pengar.
Här kan de stora förbunden gå före i gemensamma investeringar för när de finns blir de tillgängliga för de små förbund som inte har råd vara med och bära startkostnaden. Det är industristandard som skall inhandlas, det är förhandlingar med banker där storlek ger lägre pris och det är utbildning och manualer som behöver tas fram. Ingen rocket science direkt utan lösningar som använts av många väldigt många år.
Ger mindre byråkrati
Det är också viktigt att Idrottsrörelsen engagerar sig och fokuserar på allt som kan vara administrativa besparingar och minskad byråkrati. Skall vi inte öka på utanförskapet kan inte andelen anställda fortsätta att öka för då ökar kostnaden.
Legitimiteten för den demokratiska ideella idrotten förutsätter att vi är demokratiska. Här har vi redan stora problem då få går på årsmöten. Men allt som kan underlätta för styrelseledamöter måste göras om vi skall ha styrelseledamöter i framtiden.
En kontantfri idrott är en bra början.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Idrottsgalan har blivit en institution i svensk idrott. Planering inför Idrottsgalan 2026 pågår och det säger något om omfattningen och allt bakomvarande jobb. Nu har staben inriktningen mot januari 2026. Då ska bl a 100:e bragdguldet delas ut.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.