Pengar i relation till intäkter

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den kommersiella fotbollen är jämställd.

Men nu har ett antal före detta landslagsspelare i damlandslaget i fotboll skrivit ett öppet brev där de kräver samma ersättning vid spel i landslaget som herrarna får.

Redan idag får de en större andel av förbundets intäkter från landskamper och mästerskap än vad killarna får. 

Dagens spelare borde få mer betat tycker gårdagens spelare. Dan Persson redogör för spelreglerna

Dvs det blir mindre pengar över till det ideella förbundet att satsa på att få fler flickor och pojkar som spelar fotboll och blir duktiga i fotboll. 

Förbundets netto från mästerskap går ograverat till att utveckla den ideella fotbollen, primärt barn och ungdomar. Det är de pengarna som landslagsspelarna nu vill ha.

Deras värde är det som räknas

All kommersiell idrott är totalt jämställd. Idrottaren får ca 60 procent av det värde de skapar. För 99,3 procent av våra över 3 miljoner idrottare så får vi betala då vi inte skapar något värde. 

Nu vill fotbollstjejerna som undertecknat artikeln att Sarah Sjöström skall bli av med de pengar hon skapar som ges till undermåliga manliga simmare. Det är nämligen vad de skriver.

Precis som inom all underhållningsindustri är det så artisten/spelaren får en andel av det värde som skapas och det är enda sättet det kan fungera.

Vad vi betraktare betalar

Pengarna kommer till 100 procent från oss idrottskonsumenter. Det är vad vi betalar till tv-bolag, medier, köper tröjor för, köper utrustning för och köper biljetter för som tillsammans med sponsorers försäljning av sina produkter till oss konsumenter betalar för idrottarna. Vill man som elitidrottare i den kommersiella idrotten tjäna mer måste man vara med och bidra till att fler konsumenter betalar och betalar mer.

Ideell idrott är ännu inte helt jämställd. Flickorna får inte lika bra träningstider, inte samma tillgång till anläggningar, inte samma kvalitet på tränare som killarna. Här skall Fotbollförbundet och övriga förbund lägga alla resurser på att bli bättre och bli jämställda.

Damfotbollen är inne i en positiv spiral och här bör klubbarna lägga mer pengar på att öka attraktionskraften genom professionell organisation för att öka omsättning snarare än att betala spelarna mer. Då kan man över tid när klubbarna har en soliditet och en ökad omsättning också betala spelarna mer. Idag är klubbarna för fattiga och ofta med mycket dålig ekonomisk stabilitet.

Att öka spelarlönerna är direkt relaterat till att öka kundmassan och få dem att betala mer. Med 500 betalande åskådare på matcherna i damallsvenskan och mindre än halva biljettkostnaden mot ca 10.000 för herrarna så uppstår det av naturliga skäl löneskillnader.

Hockeyspelarna i SHL tjänar mer än killarna i Allsvenskan av det enkla skälet att ishockeyn har fler intäktsdagar (26 hemmamatcher + slutspel och kval mot 15 hemmamatcher).

Marknadens villkor styr

Vill man ha betalt för att idrotta, något som vi andra betalar för, så måste man förstå att man agerar på marknadens villkor. Det är inte SvFF som gör fel. Det är vi medborgare som väljer att inte lägga pengar på i det här fallet damfotbollen. Samma gäller för övrigt för +60 andra idrotter som tjänar mindre än damfotbollen.

I den mördande konkurrensen om människors fritid krävs det en hög professionalitet för att attrahera kunderna. Börja där så kan damfotbollen utvecklas och se till att SvFF kan behålla överskotten från mästerskap för att utveckla fotbollen så att tjejerna får lika bra förutsättningar som killarna. Det är där vi skall satsa på jämställdheten.

Den kommersiella idrotten får inte bli marxistisk om den skall kunna utvecklas.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa. 

Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats. 

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV.  Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.

 Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats. 

Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.