Pengar i relation till intäkter

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den kommersiella fotbollen är jämställd.

Men nu har ett antal före detta landslagsspelare i damlandslaget i fotboll skrivit ett öppet brev där de kräver samma ersättning vid spel i landslaget som herrarna får.

Redan idag får de en större andel av förbundets intäkter från landskamper och mästerskap än vad killarna får. 

Dagens spelare borde få mer betat tycker gårdagens spelare. Dan Persson redogör för spelreglerna

Dvs det blir mindre pengar över till det ideella förbundet att satsa på att få fler flickor och pojkar som spelar fotboll och blir duktiga i fotboll. 

Förbundets netto från mästerskap går ograverat till att utveckla den ideella fotbollen, primärt barn och ungdomar. Det är de pengarna som landslagsspelarna nu vill ha.

Deras värde är det som räknas

All kommersiell idrott är totalt jämställd. Idrottaren får ca 60 procent av det värde de skapar. För 99,3 procent av våra över 3 miljoner idrottare så får vi betala då vi inte skapar något värde. 

Nu vill fotbollstjejerna som undertecknat artikeln att Sarah Sjöström skall bli av med de pengar hon skapar som ges till undermåliga manliga simmare. Det är nämligen vad de skriver.

Precis som inom all underhållningsindustri är det så artisten/spelaren får en andel av det värde som skapas och det är enda sättet det kan fungera.

Vad vi betraktare betalar

Pengarna kommer till 100 procent från oss idrottskonsumenter. Det är vad vi betalar till tv-bolag, medier, köper tröjor för, köper utrustning för och köper biljetter för som tillsammans med sponsorers försäljning av sina produkter till oss konsumenter betalar för idrottarna. Vill man som elitidrottare i den kommersiella idrotten tjäna mer måste man vara med och bidra till att fler konsumenter betalar och betalar mer.

Ideell idrott är ännu inte helt jämställd. Flickorna får inte lika bra träningstider, inte samma tillgång till anläggningar, inte samma kvalitet på tränare som killarna. Här skall Fotbollförbundet och övriga förbund lägga alla resurser på att bli bättre och bli jämställda.

Damfotbollen är inne i en positiv spiral och här bör klubbarna lägga mer pengar på att öka attraktionskraften genom professionell organisation för att öka omsättning snarare än att betala spelarna mer. Då kan man över tid när klubbarna har en soliditet och en ökad omsättning också betala spelarna mer. Idag är klubbarna för fattiga och ofta med mycket dålig ekonomisk stabilitet.

Att öka spelarlönerna är direkt relaterat till att öka kundmassan och få dem att betala mer. Med 500 betalande åskådare på matcherna i damallsvenskan och mindre än halva biljettkostnaden mot ca 10.000 för herrarna så uppstår det av naturliga skäl löneskillnader.

Hockeyspelarna i SHL tjänar mer än killarna i Allsvenskan av det enkla skälet att ishockeyn har fler intäktsdagar (26 hemmamatcher + slutspel och kval mot 15 hemmamatcher).

Marknadens villkor styr

Vill man ha betalt för att idrotta, något som vi andra betalar för, så måste man förstå att man agerar på marknadens villkor. Det är inte SvFF som gör fel. Det är vi medborgare som väljer att inte lägga pengar på i det här fallet damfotbollen. Samma gäller för övrigt för +60 andra idrotter som tjänar mindre än damfotbollen.

I den mördande konkurrensen om människors fritid krävs det en hög professionalitet för att attrahera kunderna. Börja där så kan damfotbollen utvecklas och se till att SvFF kan behålla överskotten från mästerskap för att utveckla fotbollen så att tjejerna får lika bra förutsättningar som killarna. Det är där vi skall satsa på jämställdheten.

Den kommersiella idrotten får inte bli marxistisk om den skall kunna utvecklas.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.