Idrottens värde bevisas igen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Trots att kulturen kör cirklar runt idrotten när det gäller att få våra skattepengar så spöar idrotten kulturen med 6-0, 6-0, 6-0 när det gäller att generera samhällsnytta. Den totala subventionen av 32 elitarenor är kaffepengar jämfört med fotbollens samhällsnytta.

Jag är i och förty ganska lättrörd men den akademiska rapporten ”Fotbollsplanen mitt i byn” som ni kan läsa här https://www.svenskelitfotboll.se/wp-content/uploads/2020/02/SEF-fotbollsplanen-mitt-i-byn1.pdf gjorde mig rörd.

Jag har som mina läsare noterat i ett decennium skrivit krönikor på temat att idrotten är bäst på integration. Normalt med förbehållet att det tyvärr beror på att ingen annan är bra.

Vad innebär integration?

En del av problemet har författaren och journalisten Lars Åberg, som liksom jag i år är Goodwillambassadör för Glöm aldrig Pela och Fadime, beskrivit.

Han säger ”Vi saknar i februari 2020 fortfarande en explicit definition av vad integration innebär.”

Om vi inte vet vad det är lär vi inte nå målet.

M och S hade länge en idé som handlade om att man jobbade, betalade skatt och betalade för sitt boende så var man integrerad. Vi har lärt oss den hårda vägen att det inte räckte. Att våra partier inte har en definition av begreppet integration både förvånar mig och gör mig ledsen. Det säkerställer tyvärr att integrationen kommer att misslyckas.

Det är i det perspektivet elitfotbollens framgångsrika agerande skall ses. Det som primärt skiljer sig från det myndigheter och skola försöker göra är att klubbarna har den viktiga ingrediens som samhället saknar. Tillit.

Kärlek till sin klubb

Ungdomarna har kärlek till sin klubb, det ger klubbarna helt andra möjligheter att få ungdomarna att lyssna. Företagen består av människor i ledande positioner som också älskar sin klubb. Det gör att viljan att stötta och viljan att anställa någon som älskar samma klubb och där respekten för klubben ökar sannolikheten för att den man anställer blir lönsam.

Från tid till annan kommer kritik mot kommunala kostnader för elitarenor. Detta trots att den kommunala subventionen för elitarenor för fotboll och ishockey är ca en tiondel av motsvarande subvention av kulturens arenor. En kultur som enligt myndigheten för kulturanalys mest är till för medelålders medelklass och så långt ifrån integration man kan komma trots det väsentligt högre stöd än idrotten de erhåller från stat, region och kommun.

Varje ungdom som genom SEF och elitklubbarnas försorg går till ett riktigt jobb är miljoner i samhällsnytta. Varje ungdom som inte hamnar i kriminalitet 10 talet miljoner. Marginaleffekten vad gäller medelålders medelklassens bildningsnivå vid ytterligare ett operabesök a 2000 kronor i skattesubvention är 0 eller om det är Wagner med en idégrund som ligger nära nazismen negativ. 

Politik, se och lär!

Elitfotbollen har här tydligt påvisat hur civilsamhället kan leverera det dysfunktionella myndigheter inte klarar och det för en bråkdel av kostnaden. Våra politiker som i många fall sitter och funderar på sina idrottspolitiska program bör se och lära. 

Att styra om bidrag till etniska och religiösa aktörer som under 15 års tid gett noll i effekt till fotbollen, och när andra sporter följer efter även de, är lönsamt och skapar integration. Att dra ner budget för myndigheter som fastnat i postmodernism och låta idrotten bli uppdragstagare är en effektiv modell. 

Fotboll är liksom all idrott en del av samhället. Det som skiljer idrotten från andra delar av civilsamhälle och kultur är att de ger väsentligt mer tillbaka i samhällsnytta än de andra.

Om detta borde vi tala högre.

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen

Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och  Sverige är inget undantag.   

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.