Idrottens värde bevisas igen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Trots att kulturen kör cirklar runt idrotten när det gäller att få våra skattepengar så spöar idrotten kulturen med 6-0, 6-0, 6-0 när det gäller att generera samhällsnytta. Den totala subventionen av 32 elitarenor är kaffepengar jämfört med fotbollens samhällsnytta.

Jag är i och förty ganska lättrörd men den akademiska rapporten ”Fotbollsplanen mitt i byn” som ni kan läsa här https://www.svenskelitfotboll.se/wp-content/uploads/2020/02/SEF-fotbollsplanen-mitt-i-byn1.pdf gjorde mig rörd.

Jag har som mina läsare noterat i ett decennium skrivit krönikor på temat att idrotten är bäst på integration. Normalt med förbehållet att det tyvärr beror på att ingen annan är bra.

Vad innebär integration?

En del av problemet har författaren och journalisten Lars Åberg, som liksom jag i år är Goodwillambassadör för Glöm aldrig Pela och Fadime, beskrivit.

Han säger ”Vi saknar i februari 2020 fortfarande en explicit definition av vad integration innebär.”

Om vi inte vet vad det är lär vi inte nå målet.

M och S hade länge en idé som handlade om att man jobbade, betalade skatt och betalade för sitt boende så var man integrerad. Vi har lärt oss den hårda vägen att det inte räckte. Att våra partier inte har en definition av begreppet integration både förvånar mig och gör mig ledsen. Det säkerställer tyvärr att integrationen kommer att misslyckas.

Det är i det perspektivet elitfotbollens framgångsrika agerande skall ses. Det som primärt skiljer sig från det myndigheter och skola försöker göra är att klubbarna har den viktiga ingrediens som samhället saknar. Tillit.

Kärlek till sin klubb

Ungdomarna har kärlek till sin klubb, det ger klubbarna helt andra möjligheter att få ungdomarna att lyssna. Företagen består av människor i ledande positioner som också älskar sin klubb. Det gör att viljan att stötta och viljan att anställa någon som älskar samma klubb och där respekten för klubben ökar sannolikheten för att den man anställer blir lönsam.

Från tid till annan kommer kritik mot kommunala kostnader för elitarenor. Detta trots att den kommunala subventionen för elitarenor för fotboll och ishockey är ca en tiondel av motsvarande subvention av kulturens arenor. En kultur som enligt myndigheten för kulturanalys mest är till för medelålders medelklass och så långt ifrån integration man kan komma trots det väsentligt högre stöd än idrotten de erhåller från stat, region och kommun.

Varje ungdom som genom SEF och elitklubbarnas försorg går till ett riktigt jobb är miljoner i samhällsnytta. Varje ungdom som inte hamnar i kriminalitet 10 talet miljoner. Marginaleffekten vad gäller medelålders medelklassens bildningsnivå vid ytterligare ett operabesök a 2000 kronor i skattesubvention är 0 eller om det är Wagner med en idégrund som ligger nära nazismen negativ. 

Politik, se och lär!

Elitfotbollen har här tydligt påvisat hur civilsamhället kan leverera det dysfunktionella myndigheter inte klarar och det för en bråkdel av kostnaden. Våra politiker som i många fall sitter och funderar på sina idrottspolitiska program bör se och lära. 

Att styra om bidrag till etniska och religiösa aktörer som under 15 års tid gett noll i effekt till fotbollen, och när andra sporter följer efter även de, är lönsamt och skapar integration. Att dra ner budget för myndigheter som fastnat i postmodernism och låta idrotten bli uppdragstagare är en effektiv modell. 

Fotboll är liksom all idrott en del av samhället. Det som skiljer idrotten från andra delar av civilsamhälle och kultur är att de ger väsentligt mer tillbaka i samhällsnytta än de andra.

Om detta borde vi tala högre.

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.