Ändå är ungdomsidrotten så stor

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Centrum för idrottsforskning presenterar nya siffror för  barn och ungas idrottande i förening.

 Det är en nedgång, 1 procent per år, för de senaste sju åren. Vi bör komma ihåg att 50 tillfällen per år är mindre än WHOs rekommendation på rörelse. Statistiken från LOK-stödet, dvs ett barn som deltar i flera idrotter kan den vägen ha fler deltagartillfällen än vad som här visas (om jag förstod det rätt).

Skälet till att jag ser en nedgång som glädjande är att det bevisar föreningsidrottens fantastiska förmåga att i en allt hårdare konkurrens om barn och ungas fritid ändå vara attraktiv. 

Jag hade förväntat mig väsentligt värre utfall.

Skälet till att jag ser en nedgång som glädjande är att det bevisar föreningsidrottens fantastiska förmåga att i en allt hårdare konkurrens om barn och ungas fritid ändå vara attraktiv, 

Centrum för idrottsforskning presenterar på sidan www.idrottsstatistik.se

I  en allt hårdare konkurrens

nya siffror om barn och ungas idrottande i förening. Det är aktivitetsnivån, dvs antalet tillfällen per år och individ som mäts.

Det är en nedgång för de senaste sju åren men den är liten, ca 1 procent per år. Vi bör dock komma ihåg att 50 tillfällen per år är mindre än WHOs rekommendation på rörelse. Statistiken kommer från LOK-stödet, dvs ett barn som deltar i flera idrotter kan den vägen ha fler deltagartillfällen än vad som här visas (om jag förstod det rätt).

Skälet till att jag ser en nedgång som glädjande är att det bevisar föreningsidrottens fantastiska förmåga att i en allt hårdare konkurrens om barn och ungas fritid ändå vara attraktiv. Jag hade förväntat mig väsentligt värre utfall.

Vill man se orsakerna till varför färre idrottar så ser jag följande:

Urbaniseringen slår ut lagsporterna på landsbygden när det inte längre finns 11 barn av varje kön i varje åldersklass. Det påvisas att nedgången är större i de minsta kommunerna.

Digitaliseringen är en mycket stark konkurrent om barn och ungdomars tid. Dels helt negativt i form av orörlig skärmtid men också genom spel som ger rörelse utanför föreningarna och genom att alternativa erbjudanden hela tiden finns. 

Digitaliseringen en bov

Perioden som mäts här är också den period när smarta telefoner gått från 20 till 80 procent av tioåringarna och när paddor anpassade för barn numer finns från 2-3 års ålder i varje medelklasshem i vårt land.

Digitalisering har också skapat en individualisering som är direkt motstridig folkrörelsernas kollektiva modell. Att anpassa sig till andra när det gäller tid och plats är inte naturligt för dagens barn och unga som är vana att själva bestämma vad, hur och när. Hur många barn och ungdomar som är fysiskt aktiva på egen hand vet ingen. 

Det har lagts miljarder på satsningar på lekland, ”studsanläggningar” och andra kommersiella rörelsecentrum som skapar rörelse utanför föreningsidrotten. Det obegränsade kommersiella kapitalet får inte och kan inte investera i breddanläggningar trist nog. Dans och Balett är två områden med hög andel rörelse som sker hos kommersiella aktörer och/eller inom kulturen, men utanför idrotten.

Anläggningsbristen är växande problem i de flesta större städer, värst i Stockholm. Här kan vi bara se på hur den förvärras då kommunernas ekonomi löpande försämras. Under de kommande åren förväntas Kommuninvest tvingas säga nej till ett växande antal kommuner som vill låna pengar. 

Många skilda skäl

Utlandsresandet har ökat dramatiskt. För perioden 2012-19 med +50 procent. Dvs ett ökande antal barn är inte med på träningar för att de är i ett annat land med sina föräldrar. Förhoppningsvis med mycket fysisk aktivitet. Resandet sker i ökad utsträckning också för andra perioder än jul och juli. Skidresor med f4-6 timmars åkning om dagen i en veckas tid har också ökat som får ses som rörelsetid. 

Hedersförtrycket gör att så många som +100 000 flickor inte får idrotta för sina föräldrar/klanen. Den gruppen var försumbar för 20 år sedan och har vuxit snabbt från 2012 och framåt. Nu utgör den upp till tio procent av antalet barn och ungdomar i åldersgruppen 7-20 (ca 1,3 miljoner). Hedersförtrycket är ett samhällsproblem som idrotten på intet sätt kan lösa på egen hand, dvs här krävs att samhället, primärt skolan går före.

Utanförskapet har vuxit, dvs de grupper där föräldrar antingen inte har råd med barnens idrott eller inte förstår hur viktig idrotten är för barnens välbefinnande. Ökade krav på föreningsidrotten har varit kostnadsdrivande och då bidragen legat stilla har träningsavgifterna höjts. Även här behövs samhället, bland annat måste föräldrar ta ett ökat ansvar för barnens välbefinnande och beteende i skolan. Dvs samhällets behov av att kommunicera med föräldrar har ökat.

Ledarbrist är tack och lov ett litet problem, men det ser ut att öka och fortsatt ökande administrativa krav på ledare kan förvärra problemet. Här är jag rädd att BK som lag förstärker ledaravhoppen.

Plus alla oorganiserade aktiviteter

Spelar man golf, springer, cyklar med sina föräldrar eller kompisar så syns det inte heller i statistiken. Vi kan se på barnbarn att timmar spenderas dagligen på fotbollsplanen med kompisar medan träningen i förening är av väsentligt mindre omfattning.

Av ovanstående så blir slutsatsen att svensk föreningsidrott är framträdande och har gjort ett bra jobb. Minskad idrott bland barn och ungdomar är ett samhällsproblem, förlorarna är vårt samhälle, dvs vi alla.

Idrotten kan inte lösa problemen med utanförskapet eller med hedersförtrycket, det kan bara samhället göra. Idrotten kan förbättra integrationen, men även här är det i första hand ett stort samhällsproblem där idrotten bara kan bli bättre om samhället blir bättre. Idrotten kan inte lösa problem som består av anläggningsbrist heller.

Vill vi ha fler barn och unga som tränar mer så är det upp till våra politiker.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.