Okunniga bakåtsträvare bakom beslutet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inför årets Riksidrottsmöte hade styrelsen förordat att Friskis & Svettis skulle väljas in i RF. Beslutet blev ett jaså med någon form av ny utredning. Det är korkat och dumt och riskerar att skada idrotten.

Det här är fånigt och de som röstade nej till att välja in F&S får ställa sig i idrottens skamvrå som okunniga bakåtsträvare.

Friskis är en av få succéer inom svensk idrott med en halv miljon medlemmar/utövare. Man är tillsammans med golfen den aktör som är störst bland vuxna utövare. 

Det som får renlevnadspuritanerna att rösta nej är enligt de diskussioner som förevarit den lilla grupp av folkhemsnostalgiker som ser idrott som enbart en verksamhet som handlar om tävling och elit. Av naturliga skäl så tävlar man inte inom Friskis. 

Måste se skillnaden

De här personerna har inte insett grundläggande fakta. Se skillnaden - den enda samhällsnytta som elit och tävling skapar är den kommersiella idrotten i form av deras skatteintäkter. I övrigt är all samhällsnytta som idrotten framkallar helt kopplat till breddidrott. Det finns inget samhällsvärde av en bronsplats i en liten icke kommersiell idrott oavsett hur glada ledarna är. 

Det är till och med så illa att skälet till att vissa idrotter är icke kommersiella är att ingen bryr sig om dem.

De som röstade nej är samma som tidigare röstat ja till Strategi 2025 där syftet är att alla skall idrotta livslångt i förening. Här är Friskis med sin struktur en förutsättning för att Strategi 2025 skall bli framgångsrik. Om motstridigheten i beteende hos de som röstade är baserat på bristande kognitiv förmåga eller nonchalans kan jag inte bedöma.

Jag har tidigare både i möten och i krönikor haft åsikten att Friskis bör förutsättningslöst utreda två alternativ. 1: vara RF medlem och 2: bilda om Friskis Riks till ett bolag, lägga ägandet i en stiftelse med folkhälsa som syfte och göra alla lokalföreningar till bolag som är franchisetagare. Här kan man göra oceaner av samhällsnytta och skapa bra liv till för mängder av svenskar. Att stanna kvar inom friidrotten är inte ett alternativ.

Duktigare än traditionell idrott

Friskis succé är i stor utsträckning baserat på ett sammanhållet varumärke och styrning uppifrån, dvs som vilken annan Franchisekedja som helst. Succén är baserad på att man kunnat vara snabbare och duktigare till skillnad från föreningar och förbund med sina 100 åriga stadgar. 

De som röstade nej till Friskis har vidare i ett antal år accepterat Friskis som del av Friidrottsförbundet, en mycket stor del som numerär av Friidrotten. Dvs det Friskis som varit en del av RF i ett antal år skulle helt plötsligt inte kunna ses som del av RF. Logiken haltar om man uttrycker sig snällt. 

Min bedömning är att läget just nu är att RF har ett större behov av Friskis än Friskis behov av RF. Det är skälet till att det här beslutet är så olyckligt. Sannolikheten att man lyckas med Strategi 2025 är låg redan från början. Att stänga ute Friskis gör det omöjligt. Här skjuter man sig i foten.

Hur Riksidrottsstyrelsen kunde vara oenig i den här frågan övergår mitt förstånd. 

Friskis med +90 procent vuxna är dessutom ”billigt”, dvs deras bidrag blir relativt små. Hade jag suttit på RF hade jag välkomnat dem med öppna armar och bjudit på skumpa.

Olika verkligheter

Det bekymrar mig om vi har olika verkligheter. Jag har den största respekt för att de som varit idrottsledare i decennier med fokus på att utveckla elit ser detta som huvudsyfte med idrotten.

Min bild av att ungdomsidrott handlar om att skapa friska ungdomar som blir duktiga och friska medborgare där någon tiondels promille kan bli elit och att vuxenidrott handlar om att ge oss äldre ett friskare och mer kvalitativt liv samtidigt som vi sänker samhällets kostnader för äldrevård. 

Den krassa national och kommunalekonomiska verkligheten är att de små icke kommersiella idrotterna bara skapar samhällsnytta i form av breddidrott. Det våra idrottsledare tyvärr, för det är inget jag önskar, är ett samhälle där prioriteringar gör att det inte finns pengar till elitidrott i framtiden om den inte skapar dem själv.

Värdet av att Sarah Sjöström är bäst i världen är tack och lov högt för Sarah som förtjänar varje krona men mycket begränsat för både Sverige såväl som förening. 

Det är ingen som är elak med alla de fantastiska ledare som lagt tiotusentals timmar på att utveckla potentiella medaljörer. Det är bara ett nytt samhälle.

Välj in Friskis i RF eftersom alternativet att Friskis väljer bort RF är sämre.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

 Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.

SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för   elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att  ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.