Okunniga bakåtsträvare bakom beslutet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inför årets Riksidrottsmöte hade styrelsen förordat att Friskis & Svettis skulle väljas in i RF. Beslutet blev ett jaså med någon form av ny utredning. Det är korkat och dumt och riskerar att skada idrotten.

Det här är fånigt och de som röstade nej till att välja in F&S får ställa sig i idrottens skamvrå som okunniga bakåtsträvare.

Friskis är en av få succéer inom svensk idrott med en halv miljon medlemmar/utövare. Man är tillsammans med golfen den aktör som är störst bland vuxna utövare. 

Det som får renlevnadspuritanerna att rösta nej är enligt de diskussioner som förevarit den lilla grupp av folkhemsnostalgiker som ser idrott som enbart en verksamhet som handlar om tävling och elit. Av naturliga skäl så tävlar man inte inom Friskis. 

Måste se skillnaden

De här personerna har inte insett grundläggande fakta. Se skillnaden - den enda samhällsnytta som elit och tävling skapar är den kommersiella idrotten i form av deras skatteintäkter. I övrigt är all samhällsnytta som idrotten framkallar helt kopplat till breddidrott. Det finns inget samhällsvärde av en bronsplats i en liten icke kommersiell idrott oavsett hur glada ledarna är. 

Det är till och med så illa att skälet till att vissa idrotter är icke kommersiella är att ingen bryr sig om dem.

De som röstade nej är samma som tidigare röstat ja till Strategi 2025 där syftet är att alla skall idrotta livslångt i förening. Här är Friskis med sin struktur en förutsättning för att Strategi 2025 skall bli framgångsrik. Om motstridigheten i beteende hos de som röstade är baserat på bristande kognitiv förmåga eller nonchalans kan jag inte bedöma.

Jag har tidigare både i möten och i krönikor haft åsikten att Friskis bör förutsättningslöst utreda två alternativ. 1: vara RF medlem och 2: bilda om Friskis Riks till ett bolag, lägga ägandet i en stiftelse med folkhälsa som syfte och göra alla lokalföreningar till bolag som är franchisetagare. Här kan man göra oceaner av samhällsnytta och skapa bra liv till för mängder av svenskar. Att stanna kvar inom friidrotten är inte ett alternativ.

Duktigare än traditionell idrott

Friskis succé är i stor utsträckning baserat på ett sammanhållet varumärke och styrning uppifrån, dvs som vilken annan Franchisekedja som helst. Succén är baserad på att man kunnat vara snabbare och duktigare till skillnad från föreningar och förbund med sina 100 åriga stadgar. 

De som röstade nej till Friskis har vidare i ett antal år accepterat Friskis som del av Friidrottsförbundet, en mycket stor del som numerär av Friidrotten. Dvs det Friskis som varit en del av RF i ett antal år skulle helt plötsligt inte kunna ses som del av RF. Logiken haltar om man uttrycker sig snällt. 

Min bedömning är att läget just nu är att RF har ett större behov av Friskis än Friskis behov av RF. Det är skälet till att det här beslutet är så olyckligt. Sannolikheten att man lyckas med Strategi 2025 är låg redan från början. Att stänga ute Friskis gör det omöjligt. Här skjuter man sig i foten.

Hur Riksidrottsstyrelsen kunde vara oenig i den här frågan övergår mitt förstånd. 

Friskis med +90 procent vuxna är dessutom ”billigt”, dvs deras bidrag blir relativt små. Hade jag suttit på RF hade jag välkomnat dem med öppna armar och bjudit på skumpa.

Olika verkligheter

Det bekymrar mig om vi har olika verkligheter. Jag har den största respekt för att de som varit idrottsledare i decennier med fokus på att utveckla elit ser detta som huvudsyfte med idrotten.

Min bild av att ungdomsidrott handlar om att skapa friska ungdomar som blir duktiga och friska medborgare där någon tiondels promille kan bli elit och att vuxenidrott handlar om att ge oss äldre ett friskare och mer kvalitativt liv samtidigt som vi sänker samhällets kostnader för äldrevård. 

Den krassa national och kommunalekonomiska verkligheten är att de små icke kommersiella idrotterna bara skapar samhällsnytta i form av breddidrott. Det våra idrottsledare tyvärr, för det är inget jag önskar, är ett samhälle där prioriteringar gör att det inte finns pengar till elitidrott i framtiden om den inte skapar dem själv.

Värdet av att Sarah Sjöström är bäst i världen är tack och lov högt för Sarah som förtjänar varje krona men mycket begränsat för både Sverige såväl som förening. 

Det är ingen som är elak med alla de fantastiska ledare som lagt tiotusentals timmar på att utveckla potentiella medaljörer. Det är bara ett nytt samhälle.

Välj in Friskis i RF eftersom alternativet att Friskis väljer bort RF är sämre.

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.