Integration berör oss alla

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den 12 åriga flicka som i fem års tid varit den med högst närvaro på träningar och bäst på matcher slutade helt plötsligt komma. När ledaren lyckades kontakta föräldrarna som inte pratade svenska trots att flickan var född i Sverige så fick han av mamman till slut höra orden ”Hon vara vuxen nu, hon inte leka basket”.

Flickan hade fått mens.

Idrotten är den aktör i vårt land som kan göra mest för att skapa en fungerande integration för alla nyanlända. Problemet är då primärt att det i första hand beror på att samhälle skola med flera är direkt dåliga. 

Vi kan se att det totala stödet till de inom civilsamhället och myndigheter som motsätter sig integration har ökat väsentligt snabbare än stödet till idrotten. 

En av mina teser är att vi kommer misslyckas med alla försök till integration om vi inte först bekämpar hedersförtrycket. Idag är mitt engagemang i GAPF (Glöm Aldrig Pela och Fadime) mitt enda ideella engagemang först och främst för att hedersförtrycket är så hemska övergrepp att de måste bekämpas men också för att vi skall få en integration som gör att vi har råd med både välfärd och idrottsanläggningar.

Jag - en goodwill-ambassadör

Jag är stolt och hedrad att ha blivit utsedd till en av 2020-års goodwillambassadörer för GAPF och mitt arbete mot hedersförtryck har gett mig så mycket kunskap att det självfallet påverkar min syn på hur mycket som måste göras.

Skall idrotten bevara sin position som bäst på integration måste man logiskt sett också bli bäst på att bekämpa hedersförtrycket. Det är både svårt och jobbigt. Som jag skrev häromdagen så kommer de som relativiserar, förminskar och förnekar hedersförtrycket att använda Barnkonventionen för att normalisera slöjan, dvs att sexualisera och objektifiera flickor som underställda pojkar och en mans egendom.

Det är tyvärr inte bara islamister som förnekar, relativiserar och förminskar hedersförtrycket. Vi har professorer på våra universitet, vi har myndighetsrapporter och vi har hela det identitetspolitiska komplexet med sin postmodernitet som krasst går ut på att om vi reagerar negativt när någon bryter mot svensk lag så gör vi fel om hen är rasifierad och agerar utifrån sin kultur. 

Hur ska idrotten lyckas?

Hur skall då idrotten bli duktig på att bekämpa hedersförtrycket är den stora frågan?

Idrotten är vår största aktör inom civilsamhället (jag vet att Svenska kyrkan än så länge har fler medlemmar men då bara 3 procent av dessa är aktiva så ser jag idrotten som störst).

Fördelen med storleken är kraften i en samlad idrottsrörelse.

Nackdelen med storleken är att idrotten inte kan agera om inte samhället också agerar. 

I ett land med 40000 könsstympade flickor och unga kvinnor och tre fällande domar de senaste sju åren är det enkelt konstatera att samhället inte agerar. När en advokat i Iran som försvarat kvinnor som tagit av sig slöjan döms till långt fängelsestraff och 147 piskrapp (det är dödande) så agerar svenska kulturrelativister för att fördöma Skurup som vill ha jämlikhet mellan pojkar och flickor i enlighet med skollagen och därför förbjuda slöja och hijab i skolan.

När baskettjejen inte kom mer

En av många ögonöppnare för mig var ett samtal från en idrottsledare i en västsvensk basketklubb hösten 2018. 

Det jag vill att Idrotten initialt gör, i väntan på stöd från samhället för mer aktiva åtgärder är att synliggöra hedersförtrycket och sätta press på våra politiker. Svensk Idrott kan aldrig acceptera att hundratusentals unga utestängs från idrotten.

Det ser jag fram emot.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.