Hbtq en del av idrotten, givetvis
HBTQ grupperingen är inte mer exkluderad än andra.
Det är Pride, media tar upp HBTQ frågorna ur ett idrottsperspektiv. Det är bra. RF och RFSL agerar och gör mycket för att förbättra för HBTQ-personer att idrotta både på bredd och elitnivå. Det är ett problem att idrotten är exkluderande för HBTQ personer.
Idrotten är dock till sin natur exkluderande när vi når elitnivå, dvs bara de bästa får vara med. Idrotten är exkluderande när vi kommer till de 3 promille som vill ha idrotten som sin försörjning. Här krävs både förmåga att vara bland de bästa och ett uppförande som sponsorer och allmänhet accepterar.
Gränserna ska elimineras
Idrotten är exkluderande ur ett ekonomiskt perspektiv. Är man barn till en ensamstående mamma med låg inkomst är segling, hästhoppning, Ishockey exempel på sporter som man inte har råd med. Här exkluderar också föräldrar som inte förstår värdet med att ge barnen idrott sina telningar genom att inte prioritera de låga kostnader det handlar om för många idrotter. Det här rör sig tyvärr om hundratusentals barn, ingen vet egentligen hur många.
De 100-240000 barn som är utsatta för hedersförtryck får inte idrotta för sina fäder, mödrar, bröder, klanledare med flera. De är exkluderade på grund av sina kön. Det är ett gigantiskt problem.
På totalen är idrotten mer inkluderande än i stort sett allt annat i vårt samhälle. Vill jag träna lite när det passar mig så finns det möjligheter, vill jag satsa på att bli proffs så går det, dock inte säkert att man lyckas. Nålsögat för att kunna leva på sin idrott får bibliska murar att framstå som trottoarkanter i jämförelse.
Biologin inom tävlingsidrotten innebär att det finns en uppdelning i män och kvinnor. Goda genetiska förutsättningar har alltid varit en mycket exkluderande part av elitidrotten. På samma sätt har ålder varit en exkluderande faktor. Pratar vi löpning så får inte jag tävla med flickor födda 09 även om det krävs för att jag inte skall hamna absolut sist.
Men, och det är det viktiga. Idrotten förhindrar ingen att idrotta.
Oavsett, alltid
Jag kan spela min älskade golf trots oförmågan att ens vara nära idrotten golf. Jag kan ta raska promenader eller löpa, åka skidor utför och på längden, träna på gym. Mycket av idrottande är gratis eller mycket billigt då folkhälsa är viktigt. Vill man inte idrotta i förening kan man idrotta på egen hand eller med vänner. Det finns massor med appar där man kan vara med och springa, cykla, gå tillsammans utan inblandning av förening. Det finns löp och skidspår, utegym med mera att välja mellan. Det finns en uppsjö av kommersiella aktörer som erbjuder träning från Padel till gym.
Ingen är exkluderad från att idrotta oavsett kön, ålder, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Det är det viktiga perspektivet när det i P1 Morgon låter som idrotten är ond. Sexuell läggning utgör i antal med största sannolikhet också det minsta antalet idrottare som på något sätt exkluderas.
Oavsett vad postmodernisterna på vänsterkanten påstår är kön mer än en social faktor. Det finns biologiska och genetiska faktorer som ingår i begreppet kön och det går inte att bortse ifrån.
Vill man försörja sig på sin idrott så krävs utöver en extrem skicklighet, rätt genetiska förutsättningar, rätt social uppväxtmiljö också en förmåga att följa de regelverk som gäller för tävling för att de sportsliga förutsättningarna skall vara lika.
Självfallet skall idrotten följa med sin tid och göra vad som kan göras för att HBTQ-personer skall inkluderas bättre. Men den påstådda hemska och onda exkluderingen av likaledes onda medelålders män som lever med en maskulin heteronorm finns inte.
Det perspektivet är viktigt att bära med sig.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar