Hbtq en del av idrotten, givetvis

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

HBTQ grupperingen är inte mer exkluderad än andra.

Det är Pride, media tar upp HBTQ frågorna ur ett idrottsperspektiv. Det är bra. RF och RFSL agerar och gör mycket för att förbättra för HBTQ-personer att idrotta både på bredd och elitnivå. Det är ett problem att idrotten är exkluderande för HBTQ personer.

Artisten och författaren Jonas Gardell ingår i juryn för "Alla är olika - olika är bra"-projektet, fotograferad på Svenska fotbollförbundets kansli. Totalt ska ca 2 miljoner fördelas inom områden som mångfald, integration, jämställdhet, funktionsnedsatta och hbtq-frågan. Foto: Claudio Bresciani / TT

Idrotten är dock till sin natur exkluderande när vi når elitnivå, dvs bara de bästa får vara med. Idrotten är exkluderande när vi kommer till de 3 promille som vill ha idrotten som sin försörjning. Här krävs både förmåga att vara bland de bästa och ett uppförande som sponsorer och allmänhet accepterar.

Gränserna ska elimineras

Idrotten är exkluderande ur ett ekonomiskt perspektiv. Är man barn till en ensamstående mamma med låg inkomst är segling, hästhoppning, Ishockey exempel på sporter som man inte har råd med. Här exkluderar också föräldrar som inte förstår värdet med att ge barnen idrott sina telningar genom att inte prioritera de låga kostnader det handlar om för många idrotter. Det här rör sig tyvärr om hundratusentals barn, ingen vet egentligen hur många.

De 100-240000 barn som är utsatta för hedersförtryck får inte idrotta för sina fäder, mödrar, bröder, klanledare med flera. De är exkluderade på grund av sina kön. Det är ett gigantiskt problem.

På totalen är idrotten mer inkluderande än i stort sett allt annat i vårt samhälle. Vill jag träna lite när det passar mig så finns det möjligheter, vill jag satsa på att bli proffs så går det, dock inte säkert att man lyckas. Nålsögat för att kunna leva på sin idrott får bibliska murar att framstå som trottoarkanter i jämförelse.

Biologin inom tävlingsidrotten innebär att det finns en uppdelning i män och kvinnor. Goda genetiska förutsättningar har alltid varit en mycket exkluderande part av elitidrotten. På samma sätt har ålder varit en exkluderande faktor. Pratar vi löpning så får inte jag tävla med flickor födda 09 även om det krävs för att jag inte skall hamna absolut sist.

Men, och det är det viktiga. Idrotten förhindrar ingen att idrotta. 

Oavsett, alltid

Jag kan spela min älskade golf trots oförmågan att ens vara nära idrotten golf. Jag kan ta raska promenader eller löpa, åka skidor utför och på längden, träna på gym. Mycket av idrottande är gratis eller mycket billigt då folkhälsa är viktigt. Vill man inte idrotta i förening kan man idrotta på egen hand eller med vänner. Det finns massor med appar där man kan vara med och springa, cykla, gå tillsammans utan inblandning av förening. Det finns löp och skidspår, utegym med mera att välja mellan. Det finns en uppsjö av kommersiella aktörer som erbjuder träning från Padel till gym.

Ingen är exkluderad från att idrotta oavsett kön, ålder, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Det är det viktiga perspektivet när det i P1 Morgon låter som idrotten är ond. Sexuell läggning utgör i antal med största sannolikhet också det minsta antalet idrottare som på något sätt exkluderas. 

Oavsett vad postmodernisterna på vänsterkanten påstår är kön mer än en social faktor. Det finns biologiska och genetiska faktorer som ingår i begreppet kön och det går inte att bortse ifrån.

Vill man försörja sig på sin idrott så krävs utöver en extrem skicklighet, rätt genetiska förutsättningar, rätt social uppväxtmiljö också en förmåga att följa de regelverk som gäller för tävling för att de sportsliga förutsättningarna skall vara lika. 

Självfallet skall idrotten följa med sin tid och göra vad som kan göras för att HBTQ-personer skall inkluderas bättre. Men den påstådda hemska och onda exkluderingen av likaledes onda medelålders män som lever med en maskulin heteronorm finns inte. 

Det perspektivet är viktigt att bära med sig.

 

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.