Alarmerande brist på idrottsanläggningar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När riksdagen genomförde ett seminarium på temat ”Hur skapar vi bättre boendemiljöer" blev det ett fokus på bristen på idrottsanläggningar. 

Alla partier, tre byggbolag, Riksidrottsförbundet och Svenskt Näringsliv var närvarande samt Idrottens Affärer som på oklara grunder räknades upp som tillhörande nomenklaturan.

Ola Serneke från byggfirman han äger och grundat, med samma namn inledde och pekade på tre problem:

1: Vi har en ofantlig brist på idrottsanläggningar för barn, ungdomar och vuxna.

2: Barn och Ungdomar rör på sig för lite i sådan omfattning att det är ett folkhälsoproblem.

3: Dagens alla regelverk och roller gör det svårt och dyrt att bygga och ofta omöjligt för privata aktörer att investera i den här typen av fastigheter.

Kommunerna har  inte råd

Efter att ha följt frågan i snart tio år kan jag lägga till följande trista fakta i sammanhanget:

Även underbegåvade personer som läser SKRs (Sveriges kommuner och Regioners) långtidsprognoser kan lista ut med lillfingret att kommunerna inte kommer ha råd att bygga idrottsanläggningar.

De fem miljarder kommuner idag lägger på nya anläggningar och underhåll kommer att minska och redan idag har man ett eftersatt underhåll.

Kommuninvest som lånar pengar åt kommuner kommer inte kunna fortsätta låna utifrån kommunernas behov. Marknaden säger nej.

Kommunalt byggande med LOU är 30-50% dyrare än det borde vara och tar minst dubbelt så lång tid på grund av processer.

Obegränsat med privata pengar

Nu är det så att det inte finns någon brist på pengar. Det är bara slut på kommunala pengar. Privat finns obegränsat med pengar. Våra banker gör inget annat än nya pengar. Här är problemet istället att privata aktörer bara investerar om det går att få en vettig avkastning.

Privat kapital investeras på mångmiljardnivå på idrotts och rörelseområdet. Pengarna går dock föreningsidrotten förbi. Flygplatsen i Sälen som är baserad till 100% på skidåkning, Ett stort antal golfbanor, samtliga Padelhallar och otaliga lekland, studsmattehallar och andra kommersiella rörelsecenter. Pengar är inget problem. 

Nästa problem för att komma åt privat kapital är att en byggnad är en investering på 50-100 år. Att då basera den på föreningar som saknar kapital, där hela styrelsen kan vara utbytta inom ett år och där deras förmåga att attrahera ungdomar om tio år kan vara väsentligt sämre är inte möjligt. Man måste kunna kontrollera driften.

Östersunds kommun var för några veckor sedan nära att dra in på verksamhetsstödet till idrotten för att hantera en besvärlig ekonomi. Ett exempel på en osäkerhetsfaktor för en privat investerare.

Eländiga 51-procentregeln

En tillkommande problematik är 51-procentregeln i RFs stadgar. Regeln som en enig utredning ville ta bort på RIM 2013 blev nedröstad då motionären SvFF bytte fot efter starka reaktioner från klubbarnas supportrar. 

Idag innebär det att vi förvärrar problemet med anläggningsbristen eftersom en fastighetsägare inte kan påverka driften som måste ske i föreningsregi för att vara bidragsberättigad. RF:s 100-åriga idé att man måste idrotta ideellt för att det skall vara fint idrottande är helt enkel obsolet. Som Deng svarade när Mao frågade varför man skulle tillåta privata företag. ”Vad spelar det för roll om en katt är svart eller vit så länge den fångar möss.

Det privata kapitalet finns. De är beredda att satsa, men de måste finnas en möjlighet att få någon form av avkastning och någon form av trygghet i investeringen. Då har vi inte råd att skjuta alla vita katter.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.