Alarmerande brist på idrottsanläggningar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När riksdagen genomförde ett seminarium på temat ”Hur skapar vi bättre boendemiljöer" blev det ett fokus på bristen på idrottsanläggningar. 

Alla partier, tre byggbolag, Riksidrottsförbundet och Svenskt Näringsliv var närvarande samt Idrottens Affärer som på oklara grunder räknades upp som tillhörande nomenklaturan.

Ola Serneke från byggfirman han äger och grundat, med samma namn inledde och pekade på tre problem:

1: Vi har en ofantlig brist på idrottsanläggningar för barn, ungdomar och vuxna.

2: Barn och Ungdomar rör på sig för lite i sådan omfattning att det är ett folkhälsoproblem.

3: Dagens alla regelverk och roller gör det svårt och dyrt att bygga och ofta omöjligt för privata aktörer att investera i den här typen av fastigheter.

Kommunerna har  inte råd

Efter att ha följt frågan i snart tio år kan jag lägga till följande trista fakta i sammanhanget:

Även underbegåvade personer som läser SKRs (Sveriges kommuner och Regioners) långtidsprognoser kan lista ut med lillfingret att kommunerna inte kommer ha råd att bygga idrottsanläggningar.

De fem miljarder kommuner idag lägger på nya anläggningar och underhåll kommer att minska och redan idag har man ett eftersatt underhåll.

Kommuninvest som lånar pengar åt kommuner kommer inte kunna fortsätta låna utifrån kommunernas behov. Marknaden säger nej.

Kommunalt byggande med LOU är 30-50% dyrare än det borde vara och tar minst dubbelt så lång tid på grund av processer.

Obegränsat med privata pengar

Nu är det så att det inte finns någon brist på pengar. Det är bara slut på kommunala pengar. Privat finns obegränsat med pengar. Våra banker gör inget annat än nya pengar. Här är problemet istället att privata aktörer bara investerar om det går att få en vettig avkastning.

Privat kapital investeras på mångmiljardnivå på idrotts och rörelseområdet. Pengarna går dock föreningsidrotten förbi. Flygplatsen i Sälen som är baserad till 100% på skidåkning, Ett stort antal golfbanor, samtliga Padelhallar och otaliga lekland, studsmattehallar och andra kommersiella rörelsecenter. Pengar är inget problem. 

Nästa problem för att komma åt privat kapital är att en byggnad är en investering på 50-100 år. Att då basera den på föreningar som saknar kapital, där hela styrelsen kan vara utbytta inom ett år och där deras förmåga att attrahera ungdomar om tio år kan vara väsentligt sämre är inte möjligt. Man måste kunna kontrollera driften.

Östersunds kommun var för några veckor sedan nära att dra in på verksamhetsstödet till idrotten för att hantera en besvärlig ekonomi. Ett exempel på en osäkerhetsfaktor för en privat investerare.

Eländiga 51-procentregeln

En tillkommande problematik är 51-procentregeln i RFs stadgar. Regeln som en enig utredning ville ta bort på RIM 2013 blev nedröstad då motionären SvFF bytte fot efter starka reaktioner från klubbarnas supportrar. 

Idag innebär det att vi förvärrar problemet med anläggningsbristen eftersom en fastighetsägare inte kan påverka driften som måste ske i föreningsregi för att vara bidragsberättigad. RF:s 100-åriga idé att man måste idrotta ideellt för att det skall vara fint idrottande är helt enkel obsolet. Som Deng svarade när Mao frågade varför man skulle tillåta privata företag. ”Vad spelar det för roll om en katt är svart eller vit så länge den fångar möss.

Det privata kapitalet finns. De är beredda att satsa, men de måste finnas en möjlighet att få någon form av avkastning och någon form av trygghet i investeringen. Då har vi inte råd att skjuta alla vita katter.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

TV4 ochSVT tar armkrok och gör gemensam sak. de köper rättigheterna till fyra OS med start vintern 2026 i Milano Cortina 2026 och  till och med Brisbane 2032

Det är en jätteaffär, men chferna såg väl TV-sändningarna från Paris och blev smittade av euforin och entusiasmen hos TV-personal, funktionärer och deltagare. Inte minst tittarnas förtjusning ochuppskattning sånär som ett antal kritiker 

För ungefär ett år sedan gjorde Malmö FF en kanonaffär. Hugo Larsson värvades av Eintracht Frankfurt och MFF fick in 100 miljoner kronor i övergångssumma. Det var inte bara ett historiskt högt belopp i MFF utan också rekord i Allsvenskan.