Allsvensk placering, en fråga om befolkning?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Korrelationen mellan tabellplacering och omsättning är 93 procent för valfri tioårsperiod i valfri fotbollsliga i Europa. Tack och lov kan resultaten variera mycket enskilda år. Annars skulle vi tappa intresset.

Så här skulle allsvenska sluttabellen se ut om man tittar på korrelation befolkning-tabellplacering  

Korrelationen mellan Tabellplacering och omsättning är 93 procent för valfri tioårsperiod i valfri fotbollsliga i Europa. Tack och lov kan resultaten variera mycket enskilda år. Annars skulle vi tappa intresset.

Omsättning är till största delen baserad på befolkning i upptagningsområdet även om det finns andra parametrar som påverkar. 

Tittar vi på korrelation befolkning-tabellplacering för allsvenskan 2019 ser det ut så här.

KlubbInvånarePlac invPlac ligaKomm.
Djurgården700 00011OK
Malmö320 00042OK
Hammarby700 00013OK
AIK700 00014Nja
Norrköping142 000105Bra
Häcken280 50056OK
IFK Göteborg280 50057OK
Elfsborg112 000118Bra
Örebro154 00089OK
Helsingborg145 000910OK
Sirius227 000711Nja
Östersund62 0001512Bra
Falkenberg45 0001413OK
Kalmar68 5001614OK
GIF Sundsvall98 0001215Nja
AFC Eskilstuna70 0001316Nja

Lag från  de fem minsta kommunerna ligger sist

Jag har delat StorStockholms 2,1 miljoner invånare på tre klubbar och Göteborgskommun på 2 (här borde jag nog tagit med några kranskommuner också, men bilden blir tillräckligt klar). I övriga fall har jag tagit befolkningen i kommunen på Wiki. 

Bilden blir tydlig. De fem minsta kommunerna ligger på de fem sista platserna. De fyra största ligger topp fyra.  Norrköping, Elfsborg och Östersund har överpresterat. AIK, Sirius, Giffarna och AFC underpresterat. 

Nu är det också tradition, antal år i Allsvenskan, BNP per capita i upptagningsområdet, näringslivsstruktur, arenakvalitet, Ev SHL lag på samma ort med flera tillkommande områden som påverkar så någon vetenskaplig signifikans finns inte i min enkla lilla tabell men bilden blir tydlig. 

Belgien med samma antal lag i högsta serien i fotboll, samma befolkning, men lägre BNP per Capita har en liga som omsätter dubbelt så mycket. Det går bara förklara med att det bor 8-10 gånger så många människor inom respektive arenas upptagningsområde då Belgiens yta är ca 5 procent av Sveriges

Upptagningsområdet avgörande

Lika fullt är slutsatsen enkel. Skall man bli framgångsrik så skall man befinna sig i ett upptagningsområde med mycket folk.  Min favoritort Blattnicksele som jag aldrig besökt, tycker bara namnet är häftigt, med 159 invånare, är ingen bra grund för elitfotboll för att då uttrycka det försiktigt. 

Urbaniseringen i ett litet och dessutom glest befolkat land som Sverige där 32 fotbollsklubbar och 28 hockeyklubbar, dvs 60 kommersiella elitklubbar skall försöka nå den omsättning och de publikintäkter som krävs för att ligga i mitten i ett land med 10 miljoner invånare på 440.000 kvadratkilometer går helt enkelt inte ihop. Våra 3 storstadsområden och med knappa 20 regionala kluster räcker inte för att skapa den omsättning som behövs.

Är det för många lag i de två högsta divisionerna sänker det också nivån under. Fotbollsettan och hockeyettan skulle bli väsentligt mer intressant med färre lag i de högsta divisionerna och också öka sin omsättning ordentligt. 

På rent makroekonomiska grunder borde 10 lag och dubbelmöten både hemma och borta vara bättre för både fotbollen och Ishockeyn. Omsättningen skulle öka väsentligt, dvs spelartrupperna stärkas och för fotbollen bör konsekvensen bli att europapengarna skulle öka rätt ordentlig och vi skulle få en bättre ranking. Minskad efterfrågan av spelare bör allt annat lika också sänka priset på spelarna. 

Bevekelsegrunderna  annorlunda

Det här vore i praktiken bra ur alla perspektiv och kommer därför självfallet aldrig att genomföras eftersom bevekelsegrunderna inom idrotten inte är ekonomisk rationalitet. 

Men läser man den allsvenska tabellen i år så inser man att befolkning i upptagningsområdet blir viktigare och viktigare. De starka trender där konkurrensen om människors fritid ökar och där genomsnittligt antal matcher man besöker per år sjunker kräver fler presumtiva besökare att bearbeta för att hålla uppe besökssiffrorna. Allsvenskan har klarat det här bra med + 2 miljoner besök även i år. Men det blir inte enklare.

Vi kan i en framtid tvingas till den här typen av beslut om utvecklingen fortsätter som jag tror. Då är det alltid bättre att vara proaktiv än reaktiv.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen. 

AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga. 

20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Nu har det hänt igen.  En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.

– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.